Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drsný odkaz Maďariča: Ak SNS zahlasuje za odvolanie Richtera, koalícia končí!

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Rozhodne sa v najbližšom období o osude koalície? Jedno je však isté - Smer národniarom odkazuje, že podpora opozície pri odvolávaní Jána Richtera by mohla dopadnúť katastrofálne.

V poslednej dobe sa kuloármi čoraz viac šíri informácia, že SNS by po udalostiach, ktoré skončili odvolaním ministra školstva Petra Plavčana, rada uplatnila zásadu oko za oko, zub za zub. Požadovať by mala koniec ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, ktorý je nominantom Smeru.

Za dôvod tlaku na jeho odchod je označovaná kauza Čistý deň. Ak by však SNS pri hlasovaní za jeho odvolanie podporila opozíciu, o čom sa taktiež šušká, podľa podpredsedu Smeru Mareka Maďariča by tak povalila koalíciu.

O zámere odvolať Richtera nevie

„Vo všeobecnosti platí, že pokiaľ by akákoľvek koaličná strana zahlasovala s opozíciou za odvolanie člena vlády, to je koniec koalície," vysvetlil Maďarič novinárom po dnešnom zasadnutí vlády. Zároveň ale dodal, že o zámere SNS odvolať Richtera nevie a podľa Smeru dôvod na jeho koniec neexistuje.

Jednoznačnú odpoveď mal Maďarič aj na otázku, či koaličná kríza ešte stále trvá. „Ja tej kríze nerozumiem, takže neviem, či ešte trvá," povedal vysmiaty minister kultúry.

Bol by to negatívny signál, tvrdí Pellegrini

Ak by poslanci koaličnej strany SNS zahlasovali za odvolanie ministra Richtera, bol by to veľmi negatívny signál, zdôraznil zas podpredseda vlády a Smeru Peter Pellegrini. Myslí si, že by to asi veľmi vážne ohrozilo ďalšie možné fungovanie koalície.

„V koaličnej dohode je zakotvené, že by nemali prechádzať v parlamente hlasovania, kde by sa jedna z koaličných strán spojila s opozíciou a už vôbec nie pri takejto vážnej téme, ako je odvolanie člena vlády. Ja si myslím, že to by mohlo mať fatálne následky,“ vyhlásil Pellegrini. 

Na otázku, či sa už skončila koaličná kríza, uviedol, „že už by sa mohla, pretože si myslím, že každý máme dosť práce pred sebou a treba ďalej plniť programové vyhlásenie"  Pellegrini preto pevne verí, že lídri smerujú k tomu, aby sa postupne situácia upokojila a aby si každý mohol robiť svoju robotu.

Dohady, tvrdí Matečná

Informácie o podpore opozície označila označila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) za dohady. Pred dnešným zasadnutím vlády sa k Richterovi nechcela vyjadrovať ani ako k ministerskému kolegovi. „Je to jeho rezort. Predpokladám, že každý politik, minister robí najlepšie ako vie,“ zdôraznila.

Podpredsedovia Smeru potvrdili, že v komisii koaličných strán, ktorá má pripraviť dodatok ku Koaličnej zmluve je za ich stranu vedúci Úradu vlády SR Igor Federič. Za Most-Híd to je Ábel Ravasz.

Viac o téme: KoalíciaSmer-SDSNSMarek Maďarič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu