Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico používa dvojaký meter pri odvolávaní ministrov za Smer a SNS, tvrdia liberáli

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico používa podľa predsedu SaS Richarda Sulíka dvojaký meter pri odvolávaní ministrov za Smer a SNS.

Richard Sulík a SaS reaguje na koaličnú krízu.

Ako povedal dnes na tlačovej besede, Fico by mal odvolať aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka. „Minulé leto sme strávili s tisíckami občanov pred bytom v komplexe, kde býva Fico u človeka obvineného z daňových podvodov. Upozorňovali sme na prešľapy Kaliňáka. Fico hovoril v stredu o obavách verejnosti, že boj za transparentnosť musí byť úprimný, že nemôže hazardovať s dôverou občanov, že nesmú existovať tiene podozrenia. Preto vyzývame, aby odvolal aj Kaliňáka. U neho sú všetky tieto podmienky naplnené, najmä tiene podozrenia,“ vyhlásil Sulík s tým, že ak sa chce hrať Fico na čestného, tak musí odvolať aj Kaliňáka. Fico by mal okamžite konať, pretože generálna prokuratúra nedokázala Kaliňáka očistiť pri podozrení z daňových podvodov.

Podľa Sulíka v zákulisí koalície sa hrá špinavá hra, ktorej obeťami budú len občania Slovenska. Občania platia dane a doplatia na kšefty, ktoré sa odohrali v rezorte školstva. „Z tohto pohľadu vítame odstúpenie a chceme veriť, že nástupca bude lepší,“ konštatoval líder SaS. Koalícii podľa Sulíka zostáva len tvrdiť, že neexistuje alternatíva. „Inak by museli priznať, že zlyhali na celej čiare. Vláda nemá alternatívu pokiaľ ide o rozkrádanie,“ dodal.

SaS ako jediná alternatíva k súčasnej vláde má pripravený podľa Sulíka koncept pre školstvo. Liberáli majú pripravených päť krokov na zvýšenie kvality vzdelávania. Ide o efektívne fungujúci rezort, slobodu výberu učebníc, atraktívne platy učiteľov, prepojenie škôl s praxou a sledovanie uplatniteľnosti absolventov. SaS tiež žiada odstúpenie riaditeľa výskumnej agentúry.

Po zrelej úvahe minister školstva Peter Plavčan abdikuje. Vyhlásil to na dnešnom brífingu s tým, že to, čo sa dialo v posledných dňoch, prekročilo všetky medze. "Ja potrebujem chrániť moju rodinu aj SNS, ktorá ma nominovala," dodal Plavčan. Predseda vlády Robert Fico v stredu 16. augusta uviedol, že minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) by mal skončiť vo funkcii.

Fico tiež požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase. Dôvodom podľa Fica je, že udalosti, ktoré sa stali na ministerstve školstva, vyvolávajú pochybnosti v očiach verejnosti, či to vláda myslí s bojom proti netransparentnému a korupčnému správaniu vážne. Andrej Danko následne v stredu uviedol, že žiadosť premiéra na zmenu ministra školstva berie na vedomie.

Viac o téme: Koaličná krízaSaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu