Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poníženie koaličného partnera Danka je najväčším, aké sa u nás kedy stalo, tvrdí Matovič

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa konečne zachoval ako premiér. Povedal to dnes na tlačovej besede líder hnutia OĽaNO Igor Matovič s tým, že ľudia si ho zvolili, aby strážil naše spoločné peniaze a hoci dodnes kryl zlodejiny, dnes konečne "klepol Dankovi po prstoch". „To, ako sa to stalo, hovorí o tom, čo si o Dankovi koaliční partneri myslia," povedal a dodal, že Danko nie je stabilný a neberú ho vážne.

Predseda koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) a šéf parlamentu Andrej Danko sa o vyhlásení premiéra Fica dozvedel až hodinu po tom, ako Fico cez médiá navrhol stiahnuť z postu ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS).

Prečítajte si aj: MIMORIADNY ONLINE Koniec koalície sa blíži! Fico odvolal Plavčana: Prvé slová, keď to uvidel Danko

Povedal to dnes na tlačovej besede líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a dodal, že na vyhlásenie Fica Danka upozornil redaktor týždenníka .týždeň, ktorý s Dankom robil rozhovor. "Podrazil ma," povedal Danko po tom, čo v televízii uvidel prenos z vyhlásenia premiéra a pred redaktorom dodal: "Padla pasca, ktorú dlho budoval".

"Danko sa o tom, že mu Fico odvolal ministra dozvedel hodinu po tom, ako celé Slovensko," vyhlásil s tým, že Danko to videl vo vysielaní televízie TA3 o 12:03. Fico to však v priamom prenose hovoril krátko po 11:00. Podľa Matoviča je to unikátne svedectvo o tom, ako sa robí najvyššia politika na Slovensku. Ficovi a predsedovi koaličnej strany Most-Híd Bélovi Bugárovi podľa Matoviča Danko nestál ani za to, aby ho vopred o konaní premiéra oboznámili.

„Fico má už plán B. Inak by s Dankom takto nenarábal. Toto je najväčšie poníženie koaličného partnera, aké sa u nás kedy stalo. Vie, že na toto Danko nemôže reagovať inak ako odchodom z vlády, lebo takéto poníženie nedokáže zniesť," povedal a vyzval Fica, aby odolal pokušeniu kupovania poslancov SNS. Podľa lídra OĽaNO Fico a Bugár potrebujú do roku 2020 vládu udržať, keďže Slovensko má dovtedy vyčerpať eurofondy v miliónoch eur.

Podľa poslankyne NR SR za OĽaNO-NOVA Veroniky Remišovej Fico po intenzívnom tlaku opozície a verejnosti konečne urobil to, na čo ho dva mesiace vyzývali. "Vláda sa snažila prekryť kauzu s eurofondmi, ale naša snaha prináša prvé výsledky. Ďakujem všetkým ľuďom, ktorí začali hovoriť o korupcii, ktorá tu vládne," povedala. „OĽaNO už dva mesiace žiada, aby bol rezort školstva odňatý Slovenskej národnej strane, my nepotrebujeme ďalšiu bábku v rukách Danka," povedala s tým, že ak rezort dostane iná strana, vyhli by sme sa takejto situácií a nestabilite krajiny. "Danko celej krajine ukázal, že nie je schopný riešiť problémy a komunikovať. Slovenská národná strana pod vedením Danka je to isté ako pod vedením Slotu," uzavrela.

Predseda vlády Robert Fico dnes uviedol, že minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) by mal skončiť vo funkcii. Tiež požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase. Dôvodom podľa Fica je, že udalosti, ktoré sa stali na ministerstve školstva, vyvolávajú pochybnosti v očiach verejnosti, či to vláda myslí s bojom proti netransparentnému a korupčnému správaniu sa vážne.

Viac o téme: Igor MatovičKoaličná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu