Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Plavčan mal odstúpiť hneď po svojom nástupe do funkcie, tvrdí Beblavý

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odvolanie ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS) víta aj skupina nezaradených poslancov okolo poslanca Miroslava Beblavého. Ako povedal dnes pred novinármi, Plavčan sa podľa neho nikdy nemal stať ministrom. „Už pri jeho nástupe sme upozorňovali na jeho minulosť. Plavčan je bez chrbtovej kosti a je napojený na rôzne finančné skupiny.

"Táto kauza s eurofondmi to len potvrdila," uviedol a dodal, že keby hneď po nástupe do funkcie odstúpil, mohli sme mať rok a pol ministra, ktorý by rezort pohol dopredu. "Nie je dôvod myslieť si, že nový bude iný. Bude to človek z tej istej stajne Andreja Danka," povedal. Podľa Beblavého sa potvrdzuje, že tu máme vládu škandálov a nie riešení skutočných problémov Slovenska.

Prečítajte si aj: MIMORIADNY ONLINE Koniec koalície sa blíži! Fico odvolal Plavčana: Prvé slová, keď to uvidel Danko

Beblavý si myslí, že nájsť ministra, ktorý by školstvo pozdvihol, je nad sily Roberta Fica aj Andreja Danka. „Nežiadam ich, aby našli dobrého ministra, ale krízového manažéra, ktorý situáciu v školstve aspoň stabilizuje," uviedol s tým, že skutočné riešenia dokáže zabezpečiť skupina poslancov, medzi ktorých zaraďuje seba s poslancami, s ktorými zakladá novú politickú stranu. Vzdelávanie a veda sú podľa neho otázkou našej budúcnosti a nemajú byť nástrojom vlastného biznisu. Slovenská politika však podľa neho potrebuje dostatok času, aby sa k tejto vláde sformovala dobrá alternatíva.

Predseda vlády Robert Fico dnes uviedol, že minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) by mal skončiť vo funkcii. Fico tiež požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase. Dôvodom podľa Fica je, že udalosti, ktoré sa stali na ministerstve školstva, vyvolávajú pochybnosti v očiach verejnosti, či to vláda myslí s bojom proti netransparentnému a korupčnému správaniu vážne.

Podľa Beblavého všetci vieme, že ani Ján Richter a Robert Kaliňák by na mieste ministra už nemali byť dávno. Uviedol to na margo toho, že poslankyňa za SNS Magdaléna Kuciaňová dnes pre agentúru SITA uviedla, že podľa nej by Smer-SD mal zvážiť, či na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny je správna osoba. „To, že to hovorí poslankyňa za SNS dnes je dôkazom toho, že je to len pozičná hra. Ak v rámci vzájomného odpaľovania figúrok dôjde k tomu, že pán Richter bude vymenený, ja sa budem tešiť. Slovensko potrebuje neskompromitovaného ministra vnútra a ministra práce. Ale zo strany SNS to vnímam ako pozičnú hru. Ak by z tejto pozičnej hry vzišlo niečo dobré, ja sa poteším," uzavrel Beblavý.

Viac o téme: Miroslav BeblavýKoaličná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu