Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zákulisné špekulácie: Vyrieši Fico koaličnú krízu vďaka Sulíkovi? V hre je aj známy scenár!

Andrej Danko, Robert Fico, Richard Sulík
Andrej Danko, Robert Fico, Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Črtá sa veľká politická zmena? Koaličná kríza, ktorá vypukla vypovedaním koaličnej zmluvy šéfom SNS Andrejom Dankom, zatiaľ nepozná svoje riešenie. To zároveň podporuje vznik rôznorodých špekulácií, ktoré zamestnávajú netrpezlivých Slovákov.

Najnovšie sa v kuloároch objavila možnosť, ktorá by poriadne zamiešala kartami na slovenskej politickej scéne. Špekuluje sa, že národniarov by v koalícii mohla nahradiť najsilnejšia opozičná strana SaS. Čo na takýto scenár hovoria odborníci?

Politológ Grigorij Mesežnikov sa pre Topky vyjadril, že takúto možnosť ako reálnu nevidí. „Vychádzam z toho, že zatiaľ v postoji tejto strany voči spolupráci so Smerom sa nič nezmenilo," vysvetľuje a dodáva, že to, ako sa vyjadrujú zástupcovia strany na adresu koalície a Smeru nenaznačuje, že by obmäkli. 

Naznačuje však iné moźné riešenie. „Miera kritickosti je veľmi silná, navyše Sulík teraz sa vyjadril, že keď situácia je takto neriešiteľná, najčistejším riešením by boli predčasné voľby,“ hovorí Mesežnikov.

Odstavení oligarchovia

Ani Radoslav Štefančík si spoluprácu týchto dvoch strán nevie predstaviť. „Možná by bola zrejme tichá podpora vlády, ale len do konania predčasných volieb, ktorých termín by musel byť vyhlásený za jasných a zrozumiteľných podmienok," hovorí. 

Nebolo by to podľa neho ale úplne jednoduché. „V tomto prípade by však zrejme platila zásada, vyjadrená slovníkom Roberta Fica, že Smer-SD bude len kúriť a svietiť a k tomu z vlády stiahne niektorých sporných ministrov, v prvom rade Roberta Kaliňáka," vysvetľuje Štefančík.

Zároveň ale upozorňuje na jeden háčik. Tieto podmienky by podľa jeho slov zrejme neboli v súlade so záujmami smeráckych oligarchov, pretože by im to mohlo orezať ich príjmy.

Rozbije premiér aj národniarov?

Podľa politológa by však národniari mohli skončiť ako Sieť Radoslava Procházku. Štefančík hovorí o tom, že by sa Ficovi možno podarilo presvedčiť niektorých poslancov SNS na spoluprácu bez ich šéfa Andreja Danka.

„Formy presviedčania zrejme nebude potrebné špecifikovať, pozadie bude rovnaké ako pri pôvodných poslancoch Siete, ktorí dnes vládu podporujú," uzatvára Štefančík pre Topky.

Podpora menšinovej vlády do predčasných volieb

Ako sa vyjadril podpredseda SaS Ľubomír Galko, liberáli si neželajú rozvrat Slovenska, ktoré do súčasného chaosu a nestability priviedla táto koalícia. „Preto by sme umožnili v pripade rozhodnutia o predčasných voľbách pôsobenie menšinovej vlády, ale len do ich konania a len v rámci základných vitálnych funkcií štátu tak, aby naša vlasť neskolabovala," povedal.

„V ostatných záležitostiach by sme požadovali od tejto vlády už len „kúrenie a svietenie" - podobne ako keby bola vláda v demisii," pokračuje Galko a dodáva, že liberáli sú pripravení uchádzať sa v predčasných voľbách o dôveru Slovákov. 

Viac o téme: SaSSNSKoaličná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu