Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koaličná kríza: Dankove požiadavky na Fica odtajnené! Je v tom aj znižovanie daní

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Horúci týždeň v slovenskej politike pokračuje. Na piatkovom rokovaní koaličnej rady plánujú národniari zabojovať o lepšiu pozíciu - a to aj prostredníctvom viacerých požiadaviek.

Strana Andreja Danka podľa informácií agentúry SITA chce pokračovanie terajšej vlády, za istých okolností však v nej nie sú ochotní zotrvať. Prekáža im stagnácia v zameraní sa na ľudí. SNS tiež požaduje jasné stanovenie kompetencií, nevonia im totiž, že nominanti Smeru sa starajú do všetkých rezortov. 

Po skončení Koaličnej rady prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška pre médiá uviedol, že SNS chce zmeniť Koaličnú zmluvu najmä pre komunikačné nezhody. Národniari majú takisto pocit, že v regiónoch ich nominanti ešte neobsadili všetky miesta, na ktorých sa v koalícii dohodli. Takisto majú pocit, že Smer-SD a OĽaNO sa koordinujú v útokoch na ich stranu.

Presadia trinásty plat?

SNS sa chce zamerať predovšetkým na zlepšenie podmienok zamestnancov. Danko presadzuje najmä trinásty plat pre každého zamestnanca, ktorý by navyše nebol zaťažený odvodmi a daňami.

Ešte v marci pritom Robert Fico nad 13. platom uvažoval. „Ja by som veľmi privítal, keby sa nám podarilo v krátkom čase pretaviť vianočný príspevok na 13-ty dôchodok," povedal vtedy premiér.

Ďalšie výhody

Ďalšími výhodami, ktoré chce SNS presadiť, by mali byť cestovné šeky, ktoré by mali dostávať aj dôchodcovia, či zníženie daňového zaťaženia. Pri týchto témach však národniari môžu pocítiť odpor Smeru - napríklad neochotu ministra financií Petra Kažimíra. Dankovcom tiež prekáža, že o zvýšenie platov učiteľov museli zviesť veľký politický boj s Ficom.

Medzi ďalšie požiadavky patrí pomoc slovenským kúpeľom. Návrhy SNS by obsahovali sériu zmien v legislatíve. Išlo by napríklad o zníženie DPH na služby v kúpeľníctve a cestovnom ruchu alebo uľahčenie investícií pre podnikateľov v tejto sfére.

Viac o téme: Koaličná krízaSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu