Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konflikty, ktoré rozhádali Danka s Ficom: Ich vzťah bol komplikovaný hneď, hlavne v zákulisí

Andrej Danko Zobraziť galériu (7)
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Najväčšia koaličná kríza, aká tu bola od vzniku tretej Ficovej vlády, ani zďaleka nekončí. Čo rozhádalo premiéra Fica a šéfa národniarov Andreja Danka? Na povrch vyplávalo niekoľko vecí, ktoré ich rozdeľujú. Viacerí predstavitelia SNS otvorene hovoria o predčasných voľbách. Vzťahy medzi dvomi najvyššími predstaviteľmi Ficom a Dankom boli pritom od začiatku komplikované.

Kríza stále pokračuje. Po včerajšku je však oveľa jasnejšie, prečo vlastne vznikla. Podľa posledných vyjadrení najvyšších koaličných predstaviteľov, a to najmä zo strany SNS je zrejmé, že ide o viac vecí, ktoré spustili krízu medzi Smerom a SNS. Jedno je však isté, kríza pokračuje a nikto nevie, ako to celé dopadne.

1. Škandál s eurofondami a Ficovi poradcovia

Poslednou kvapkou k vypovedaniu koaličnej zmluvy podľa dobre informovaného podpredsedu SNS Jaroslava Pašku bolo dianie okolo eurofondov na ministerstve školstva pod vedením nominanta národniarov Petra Plavčana  a tiež konanie na Úrade vlády v snahe poškodiť SNS. "Pán Danko sa dozvedel, že nejaká časť Úradu vlády urobila úkony voči jeho osobe a nechcem to viac špecifikovať, lebo je to osobná záležitosť," povedal. Narážal na to, že Danko si zrejme myslí, že list rektorov koordinovali Ficovi poradcovia.

Jaroslav Paška: Ak sa nevieme dohodnúť a rešpektovať, treba prísť s alternatívou

Paška a naznačil, že problémy s eurofondami siahajú k Plavčanovmu predchodcovi a že z peňazí, ktoré tiekli cez rezort školstva profitovali ľudia blízki Smeru - Fedor Flašík (bývalý marketér Smeru) a Jozef Brhel (údajný sponzor Smeru).

2. Smer sa spolčuje s matovičovcami

Do súčasnej situácie dostali koalíciu podľa Pašku aj kroky, ktoré boli pripravené na Úrade vlády. Národniari majú pocit, že Smer spolupracuje na pokusoch o diskreditáciu s opozičným OĽaNO. "Akýkoľvek materiál, keď sa vygeneruje niekde v Smere-SD, tak ide cez OĽaNO. Máme pocit, že tu je akýsi synchrón. Ako keby ten politický subjekt bol nasadený na to, že bude očierňovať SNS s materiálmi, ktoré sú vypracované kdesi v Smere-SD. Máme taký subjektívny pocit, že sa tá koordinácia začína prejavovať až navonok čitateľne. Opakovane niekoľkokrát z Úradu vlády vzišli aktivity smerujúce k diskreditácii SNS. Pravdepodobne nevznikli náhodou," povedal Paška.

Účastníci zhromaždenia občanov s
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

2. Regionálni nominanti

Problémom však podľa Pašku je aj neochota vládneho Smeru uvoľniť v regiónoch miesta v štátnej správe, ktoré boli dohodnuté v koaličnej zmluve. "Argumentácia, je to náš člen a my ho nemáme kde dať, nemôže obstáť," vysvetlil Paška s tým, že v zmysle koaličnej zmluvy mali byť uvoľnené pozície obsadené na základe výnimiek ľuďmi, ktorí nespĺňajú potrebné kritériá, napríklad ohľadom vzdelania. Na tieto miesta má SNS podľa Pašku kvalifikovaných odborníkov.

Jaroslav Paška po koaličnej schôdzi
Zobraziť galériu (7)
Jaroslav Paška po koaličnej schôdzi  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Danko má bližšie k Bugárovi ako k Ficovi

Od začiatku bol vzťah Fica s Dankom komplikovaný. Fico ako skúsený technológ moci a politik však najavo nedával príliš veľa emócií k predsedovi parlamentu.

Andrej Danko a Béla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

1. Erik Tomáš a útočiaci poradcovia

Naopak Danko si kopol do Fica. A to väčšinou cez poradcov. Jedným z nich je aj Erik Tomáš. V rozhovore pre Topky Danko dokonca povedal, že on "by vodu z Dunaja nepil" narážajúc na to, že Fico zverejnil na svojom Facebooku, ako sa osviežuje pri behu vodou z Dunaja. Už v našom rozhovore Danko povedal, že na neho Ficovi poradcovia útočia. "Erik Tomáš je zapletený do rôznych mediálnych atakov vyvinutých k mojej osobe," povedal v rozhovore Danko.

Erik Tomáš je Ficov mediálny poradca
Zobraziť galériu (7)
Erik Tomáš je Ficov mediálny poradca  (Zdroj: SITA)

2. Marek Maďarič a RTVS

Danko si skočil do vlasov aj kvôli zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov v RTVS s Marekom Maďaričom, ministrom kultúry a "ideológom" Smeru.

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (7)
Marek Maďarič  (Zdroj: SITA)

3. Ceny energií

Ďalším sporom medzi Ficom a Dankom boli ceny energií, ktoré mal pod palcom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pod vedením nominanta Smeru Jozefa Holjenčíka. Kvôli tomu sa nebavili s premiérom aj niekoľko dní. Kríza sa nakoniec urovnala odchodom Holjenčíka z regulačného úradu.

4. Vystúpenie na Devíne

Napätie vyvolalo aj nepovolenie vystúpenia predsedu parlamentu na Cyrilo-metodských slávnostiach na bratislavskom Devíne. Danko na svojom Facebooku napísal, že mu tam z Úradu vlády zakázali prísť napriek tomu, že mal pripravený prejav.

Kto z koho?
Zobraziť galériu (7)
Kto z koho?  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: KoalíciaRobert FicoSmerSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu