Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza vrcholí: SNS prišla s neuveriteľným obvinením, TAJNÉ intrigy

Jaroslav Paška prišiel s tvrdými vyjadreniami na adresu Smeru. Zobraziť galériu (22)
Jaroslav Paška prišiel s tvrdými vyjadreniami na adresu Smeru. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Predseda vlády a strany Smer Robert Fico na dnes zvolal Koaličnú radu. Na stretnutí mal vysvetľovať šéf národniarov svojim partnerom "absurdný krok Slovenskej národnej strany", ktorým vypovedala Koaličnú zmluvu. Lídri rokovali takmer hodinu a pol. Všetkých zaskočil Béla Bugár, ktorý pred novinárov predstúpil sám.

Dnes rokovala koaličná rada v hoteli Bôrik v Bratislave

Krízu spustilo vypovedanie koaličnej zmluvy šéfom SNS Andrejom Dankom

Vypovedanie koaličnej zmluvy Danko oznámil v pondelok listom cez médiá

Prečítajte si, čo sa dialo v koalícii včera

Užšie vedenie Smeru sa včera dohodlo, že nebude ustupovať požiadavkám Andreja Danka

Scenáre ako sa môže situácia v koalícii vyvíjať

Po rokovaní koaličnej rady predstúpil pred novinárov iba Béla Bugár (Most-Híd) a vyhlásil, že rokovania budú pokračovať

Situáciu sledujeme ONLINE

16:20 Kollár na kríze v koalícii nič pozitívne nevidí

 "Nie je čo oceňovať. Bola to jediná zmysluplná možnosť záchrany Andreja Danka, ale je to len na "oblbnutie" voličov. Nie je to naozaj. V skutočnosti ide o to, aby sa prekryl obrovský problém s eurofondmi," povedal Kollár. "Veď tam nás chceli okradnúť o našu budúcnosť. Pokiaľ sa nebudeme zameriavať na výskum, na školstvo, na vedu, tak naozaj nemáme budúcnosť," dodal. 

"Nestane sa nič. Robert Fico aj Béla Bugár sú v politike 30 rokov, sú to starí harcovníci, a Andreja Danka, ktorý tam je päť dní aj s cestou, veľmi rýchlo upracú," odhadol Kollár.

14:30 O odvolávanie ministra školstva požiada 18. augusta

Opozícia požiada o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej má byť odvolávaný minister školstva Peter Plavčan, 18. augusta. Dnes to na tlačovej besede oznámil tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling. Šéf parlamentu Andrej Danko bude mať potom sedem dní na zvolanie schôdze a stanovenie jej dátumu.

Minister Plavčan je pod obrovským tlakom
Zobraziť galériu (22)
Minister Plavčan je pod obrovským tlakom  (Zdroj: SITA)

14:26 Danko pripravil pre koaličných partnerov hlavolam

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova z Bugárových slov vyplýva, že existuje spoločná vôľa, aby vládnutie súčasnej koalície pokračovalo. „To, že potrebujú čas až do piatka, aby situáciu vyriešili, naznačuje, že problémy sú veľmi vážne,“ povedal politológ. Najväčší problém z hľadiska fungovania vládnej koalície vidí Mesežnikov v tom, že SNS vypovedala Koaličnú zmluvu, ktorá je platná len vtedy, keď sú jej súčasťou všetci koaliční partneri. „Dnes akoby už nefungoval mechanizmus ich vnútrokoaličnej spolupráce,“ povedal Mesežnikov, podľa ktorého Smer nepristúpi na novú Koaličnú zmluvu.

Grigorij Mesežnikov
Zobraziť galériu (22)
Grigorij Mesežnikov  (Zdroj: SITA)

„Keby predložili návrh na úpravu zmluvy, to by sa ešte dalo akceptovať. Ale to, že zmluva už teraz neplatí a treba vyrobiť novú, je hlavolam, ktorý predseda SNS vyrobil pre svojich partnerov,“ povedal Mesežnikov, ktorý vypovedanie zmluvy považuje za neadekvátnu reakciu na niečo, čo sa v posledných dňoch udialo v súvislosti s rozdeľovaním eurofondov určených na vedu a výskum.

14:01 Tlačová konferencia strany SaS - "Sme pripravení aj na predčasné voľby," hovorí poslankyňa Natália Blahová.

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:23 Paška tvrdí, že SNS chce v prvom rade zmenu mechanizmov fungovania koalície. Domnieva sa, že napríklad ministrom by mali chodiť dokumenty na vládu skôr ako v ten deň ráno. Myslí si, že by bolo dobré, ak by sa Koaličná rada stretávala pravidelne. Za problém považuje aj obsadenie miest v regiónoch. Podľa Pašku nešla SNS na rokovania s personálnymi požiadavkami.

Jaroslav Paška
Zobraziť galériu (22)
Jaroslav Paška  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

13:22 Smer-SD a OĽaNO sa koordinujú, tvrdí SNS

V SNS  majú pocit, akoby bolo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zaangažované v útokoch na národniarov. „Máme pocit, že tu je nejaký synchrón. Akoby ten subjekt bol nasadený na to, že bude očierňovať s materiálmi, ktoré sú vypracované kdesi inde. Máme subjektívny pocit, že tá koordinácia sa začína prejavovať čitateľne,“ povedal Paška.

13:12  Budú odvolávať Plavčana

Opozícia má zozbierané podpisy na odvolanie ministra školstva. "Mysleli sme si, že je to taký veľký škandál, že bude minister odvolaný. Keďže sa tak nestalo o pár dní podáme návrh na mimoriadnu schôdzu v parlamente," dodala Remišová.

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:10 Podľa Grendela nefunguje koalícia harmonicky a videli sme to už pri viacerých kauzách. Predseda SNS vraj pri konfrontácii s Ficom vždy sklopí uši.

13:09 Tlačová konferencia OĽaNO naživo

13:07 Takto vyzerá stabilná koalícia, ktorá nemá alternatívu? Nie, takto sa správajú dvaja koaliční partneri, ktorí sa ukrývajú? Nie správajú sa ako malé deti, vyhlásil Gábor Grendel.

13:05 Danko sa darmo podľa Remišovej snaží odpútavať pozornosť. Všetky pokyny v kauze eurofondov prebehli pod vedením ministra Plavčana, preto podľa nej za ňu nesie plnú zodpovednosť SNS. Odmietla tvrdenie Danka, že jej všetky informácie podsunuli ľudia zo Smeru. "Už len čakám, kedy vyhlásil, že sa Matvoič stretáva v Trnave s Ficom a dohadujú sa, čo budú robiť," reagovala.

13:03 Tlačová konferencia OĽaNO. Podľa Veroniky Remišovej nespájajú koalíciu hodnoty, iba peniaze.

12:46 Sloboda a Solidarita bude reagovať na vládnu krízu o 14:00

12:24 Čím skôr táto korupčná koalícia skončí, tým lepšie

Trápne, zbabelé, nezodpovedné voči štátu i občanom. Tak reagovali predstavitelia opozičnej strany SaS líder Richard Sulík, Ľubomír Galko, Jana Kiššová a Natália Blahová po skončení Koaličnej rady. "Čím skôr táto korupčná koalícia skončí, tým lepšie," dodali.

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:01 Fico s Dankom mali odísť z hotela Bôrik počas Bugárovej tlačovky

11:47 Alternatíva neexistuje, rokovania budú pokračovať

"Bolo jednoznačne stanovené, že neexistuje žiadna alternatíva tejto vládnej koalície. Budeme pokračovať v rokovaniach v piatok na Úrade vlády," povedal Bugár a hneď odišiel. Novinári nemali možnosť sa pýtať. "Vypočuli sme si názory jednotlivých lídrov koaličných strán a na základe týchto názorov budeme robiť analýzy a budeme pokračovať na Úrade vlády," zakončil Bugár s tým, "aby (novinári - pozn. red.) nehľadali hneď okamžité riešenia," a dodal, že až "také vážne to nie je".

Bugárovo vyhlásenie po rokovaní koaličnej rady

Vyhlásenie Bélu Bugára po rokovaní koaličnej rady na Bôriku.

11:36 Sledujte NAŽIVO vyhlásenie koaličných lídrov po stretnutí, ktoré by malo prísť o malú chvíľu. Pred novinárov však predstúpil iba Béla Bugár.

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:51 "Dohodli sme sa, aby sa nastavila nová komunikácia v rámci koaličných rád a to je všetko," povedala národniarka Eva Smolíková po rokovaní predsedníctva strany, ktoré sa uskutočnilo pred dnešnou koaličnou radou.

10:49 Béla Bugár prišiel do hotela Bôrik zadným vchodom. Rokovanie už prebieha.

10:34 Andrej Danko hovorí o výsledkoch rokovania predsedníctva SNS

Danko

10:31 Danko chce revíziu zmluvy

Predseda SNS je presvedčený, že bez „absolútnej“ revízie koaličnej zmluvy nemôže koalícia ďalej fungovať. „V každom prípade si myslím, že je veľmi dôležité, aby si ľudia dokázali svoje problémy vydiskutovať a ja som zvolil tento spôsob hlavne preto, že si myslím, že bez absolútnej revízie koaličnej zmluvy nie je možné fungovať, pretože tu vznikajú rôzne situácie, ktoré koaličná zmluva ani nepozná,“ dodal.

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:30 Šéf národniarov si koalíciu predstavoval inak

Podľa Danka je dôležité, aby si koaliční partneri určili priority, najmä v sociálnej oblasti. „Aby to nebola vláda len pre vládnutie, ale aby sme konečne začali riešiť problémy efektívne, nie aby sme bojovali o financie pre jednotlivé rezorty na výstavby diaľnic a na ďalšie veci, pretože ja som si efektívne riadenie štátu predstavoval úplne ináč, keď som išiel z praxe do politiky,“ vysvetlil.

Fico prichádza na koaličné rokovanie
Zobraziť galériu (22)
Fico prichádza na koaličné rokovanie  (Zdroj: Jan Zemiar)

10:28 Danko chce úctu od partnerov

Predseda SNS Andrej Danko nevie, ako sa vyvinie situácia v koalícii, je však podľa neho dôležité, aby sa medzi koaličných partnerov vrátila elementárna úcta. Danko to uviedol po dnešnom zasadnutí predsedníctva strany. „Predsedníctvo SNS prerokovalo dnešnú situáciu, ja nie som veštec, čo bude ďalej, ale myslím si, že je dôležité, aby sa vrátila medzi koaličných partnerov elementárna úcta,“ uviedol Danko novinárom predtým, ako sa vydal na rokovanie koaličnej rady.

Premiér sa víta so svojou hovorkyňou
Zobraziť galériu (22)
Premiér sa víta so svojou hovorkyňou  (Zdroj: Jan Zemiar)

10:24 Rokovanie koaličnej rady začalo

Oznámila to hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová. Nevedela povedať, či po rokovaní bude aj tlačovka.

10:15 Na koaličnú radu prichádza premiér Robert Fico. Na otázky novinárov zareagoval takto: "Ste trápni".

Fico - príchod

10:13 Pred koaličnou radou mala stretnutie SNS. Andrej Danko vyhlásil, že efektívne riadenie štátu predstavoval inak.

9:59 V hoteli Bôrik už sa schádzajú čelní predstavitelia koalície

Danko - príchod

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd)
Zobraziť galériu (22)
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd)  (Zdroj: Jan Zemiar)

Andrej Danko (SNS) prichádza
Zobraziť galériu (22)
Andrej Danko (SNS) prichádza  (Zdroj: Jan Zemiar)

9:54 Po stretnutí koalície budú reagovať aj poslanci OĽaNO na tlačovej besede.

9:52 Anton Hrnko hovorí o tom, prečo Danko vypovedal koaličnú zmluvu

Hrnko

9:33 Ešte v nočných hodinách rokovalo užšie vedenie Smeru. Podľa informácií sa zhodlo na tom, že Smer nebude ustupovať požiadavkám Danka. Na rokovaní chýbal jedine minister kultúry Marek Maďarič, ktorý pre predsedu SNS a jeho rozhodnutie vypovedať Koaličnú zmluvu neprerušil dovolenku. 

9:25 Predseda SNS Andrej Danko prichádza na rokovanie predsedníctva strany pred koaličnou radou v Bratislave.

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

MIMORIADNY ONLINE Koaličná kríza
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

9:15 "Uvidíme, čo nám povie, pretože my sme mu dali v piatok určitý mandát a naplnil jeho krajný variant. Tak najskôr musíme vedieť, čo bolo príčinou, že sa to použilo,“ vysvetlil Hrnko.

9:10 Národniari si pred radou dajú ešte zasadnutie predsedníctva strany. Ako sa vyjadril podpredseda Anton Hrnko, ide o pokračovanie predsedníctva, ktoré bolo v piatok. Čo viedlo Danka k vypovedaniu zmluvy, nevie.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Foto: SITA/Marko Erd)

8:57 Včera večer sa objavili informácie, že Béla Bugár spolu s Andrejom Dankom rokovali u podnikateľa M. G. Informoval o tom portál pluska.sk.

8:50 Rokovanie koaličnej rady sa presunie z Úradu vlády SR do hotela Bôrik v Bratislave. 

Smer požiadavkám Danka neustúpi. Večer sa situáciou zaoberalo aj predsedníctvo Most-Híd. Predseda strany Béla Bugár dostal podľa informácií mandát rokovať o doplnení Koaličnej zmluvy, nie však o jej vypovedaní. Bugár očakáva od vedenia SNS a najmä jej predsedu Andreja Danka, že príde na Koaličnú radu s konkrétnym návrhom, čo chce zmeniť, prečo vypovedal zmluvu a prečo takýmto spôsobom. Ako povedal Bugár po rokovaní predsedníctva strany Most-Híd, nevie, čo konkrétne Danko žiada. „Ak má niekto problém, najskôr rokuje. Uvidíme, s čím príde,“ povedal s tým, že má mandát, aby táto koalícia pokračovala ďalej.

Slovenská národná strana (SNS) v pondelok vypovedala Koaličnú zmluvu. Podľa informácií v koalícii nastal konflikt pre ministerstvo školstva. Ako informoval zdroj z prostredia národniarov, SNS odmietla zakrývať prešľapy na ministerstve školstva exministra Juraja Draxlera a podnikateľa Jozefa Brhela.

Ako informovala šéfka Komunikačného odboru NR SR Zuzana Čižmáriková, predseda parlamentu a SNS Andrej Danko vypovedal Koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd. Ako dôvod uvádza absolútnu nevyhnutnosť zmeny nastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

Viac o téme: Robert FicoSmerSNSBéla BugárAndrej DankoMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu