Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvrat v prípade Mečiarových amnestií: Zneužil svoju právomoc, no trest zrejme nehrozí!

JUDr. Peter Šramko (vľavo) na snímke s exprezidentom Ivanom Gašparovičom. Zobraziť galériu (2)
JUDr. Peter Šramko (vľavo) na snímke s exprezidentom Ivanom Gašparovičom. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA – Zdalo sa, že je dobojované. Ústavný súd zverejnil koncom júna plné znenie nálezu, v ktorom zrušenie tzv. Mečiarových amnestií potvrdil. Ku kauze sa vyjadril známy sudca, ktorý v znení Nálezu objavil nové zákutia. Podľa sporných vyjadrení by Mečiara nemuseli nikdy potrestať.

Krajský sudca v Bratislave JUDr. Peter Šamko zverejnil na stránke pravnelisty.sk článok, podľa ktorého sú právne argumenty uvedené v náleze Ústavného súdu nepostačujúce. Reagoval tak na odlišné stanovisko sudcov Milana Ľalíka a Petra Brňáka.

„Po prečítaní Nálezu a jeho odôvodnenia, ako aj odlišného stanoviska som názoru, že z hľadiska právnej argumentácie je presvedčivejším práve odlišné stanovisko.“ Apeloval na fakt, že ide o čisto právne hľadisko bez morálnych nánosov. Podľa Šamka odôvodnenie Nálezu neobsahuje jasné odpovede ani hlbší právny rozbor.

Prečítajte si tiež: Mečiar klamal takmer vo všetkom: Pozrite si veľkú analýzu vyjadrení prvého premiéra SR

Dôležitou otázkou je vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti u dotknutých osôb. Ústavný súd v náleze konštatoval, že existujú skupiny názorov. Pri hmotnoprávnom vnímaní zrušenia amnestií by sa trestnoprávna zodpovednosť dotknutých osôb stanovila nanovo. Zrušením by teda nezanikla trestnosť omilosteného skutku, ale vzniká len procesná prekážka, ktorá odpadne, ak sa amnestia zruší.

Zvrat v prípade Mečiarových
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Vyjadrenie súdu je však nejednoznačné. „Ústavný súd nie je v aktuálnom zložení spôsobilý prikloniť sa väčšinovo ani k jednému z uvedených právnych názorov o právnych účinkoch zrušovacích rozhodnutí o amnestiách alebo milosti.“

V takomto prípade by podľa Šamka ústavný súd ponechal zodpovedanie tejto otázky na všeobecné súdy. „V tomto prípade najmä na Okresný súd Bratislava III, ktorý by sa mal zaoberať prípadom zavlečenia do cudziny.“

 Ak by to tak bolo, právne účinky by boli hmotnoprávne. „To znamená, že došlo rozhodnutím o amnestii k zániku trestnej zodpovednosti ohľadne amnestovaných skutkov (a to raz a navždy) a s poukazom na tento výklad sa môže odmietnuť trestnou vecou zaoberať.“ Štátu tak v kauze amnestií zaniká oprávnenie obviniť a potrestať Mečiara a ostatných.

Viac o téme: Vladimír MečiarÚstavný súdMečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu