Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mečiarovi hrozí nové stíhanie! Detail odhalený v dokumente ÚS mu môže poriadne zavariť

Vladimír Mečiar Zobraziť galériu (3)
Vladimír Mečiar (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ústavný súd vo štvrtok na svojom webe zverejnil plné znenie nálezu, ktorým potvrdil zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, týkajúcich sa zavlečenia syna exprezidenta Michala Kováča. Zaujímavosťou je, že sa v ňom nachádza aj výrok, pre ktorý by si na bývalého premiéra Vladimíra Mečiara mohla posvietiť Generálna prokuratúra. Tvrdí sa v ňom, že šéf HZDS zásadným spôsobom zneužil svoje právomoci, keď tieto amnestie udelil. Aj keď takéto obvinenia padali už aj predtým, teraz ich oficiálne odobrili samotní sudcovia.

Mečiar klamal takmer vo všetkom: Pozrite si veľkú analýzu vyjadrení prvého premiéra SR

"Neakceptovateľnosť tohto zásahu zvýrazňuje skutočnosť, že predseda vlády V. Mečiar vydal svoje rozhodnutia o amnestiách v zastúpení prezidenta, t. j. ako ústavný činiteľ, ktorému bola táto právomoc zverená len dočasne (do zvolenia nového prezidenta), čo už samo osobe predpokladá zdržanlivý prístup k využitiu tejto právomoci, ktorý vyplýva aj z toho, že k jej riadnemu výkonu zastupujúci ústavný činiteľ nedisponuje požadovanou mierou demokratickej legitimity," píše sa v náleze Ústavného súdu.

Časť znenia nálezu Ústavného súdu.
Zobraziť galériu (3)
Časť znenia nálezu Ústavného súdu.  (Zdroj: ÚS SR)

Ďalej sa v ňom uvádza, že "je očividné, že predseda vlády sa požiadavkou zdržanlivosti pri výkone právomoci udeľovať amnestiu, resp. milosť, v čase, keď zastupoval prezidenta, neriadil, naopak, zásadným spôsobom ju zneužil bezprostredne po ujatí sa jej výkonu".

Vladimír Mečiar
Zobraziť galériu (3)
Vladimír Mečiar  (Zdroj: rtvs.sk)

V náleze je doplnené aj to, že k tomu došlo len necelý deň po uplynutí volebného obdobia prezidenta Michala Kováča. "Z uvedených dôvodov posudzované časti rozhodnutí predsedu vlády o amnestiách podľa názoru ústavného súdu odporujú aj ústavnému princípu deľby moci a sú zároveň prejavom nedostatku demokratickej legitimity ich autora," dodali sudcovia.

Či Generálna prokuratúra bude v tejto veci konať a preverí, či došlo zo strany Vladimíra Mečiara k zneužitiu právomoci verejného činiteľa, je zatiaľ otázne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu