Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara je politickým rozhodnutím, tvrdí advokát a obhajca Lexu

Ivan Lexa a Ľubomír Hlbočan
Ivan Lexa a Ľubomír Hlbočan (Zdroj: TASR/Maroš Foltány)

BRATISLAVA - Zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara je politickým rozhodnutím, domnieva sa Ľubomír Hlbočan, advokát a obhajca bývalého riaditeľa slovenskej tajnej služby Ivana Lexu.

"Žiaľ, je to politické rozhodnutie, ktoré má slúžiť podľa môjho názoru na prekrytie rôznych afér vládnej koalície – Bašternák a podobne. Treba povedať, že Ústavný súd (ÚS) v podstate posudzoval len uznesenie Národnej rady, ale uznesenie Národnej rady je nejaká podzákonná norma, lebo parlament je zákonodarný zbor a uznesením prijíma napríklad aj to, že odročuje svoje zasadnutie na zajtrajší deň. Myslím si, že je to rozhodnutie, ktoré jednak je retroaktívne a jednak smeruje proti rozhodnutiu európskeho súdu, ktorý už v minulosti rozhodol, že táto vec je právne rozhodnutá, teda res iudicata, už v minulosti a podľa trestného práva nie je možné obnovovať trestnú vec, ktorá zanikla," zdôraznil Hlbočan.

"ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pléna 31. mája 2017 rozhodol: Uznesenie NR SR č. 570 z 5. apríla 2017 o zrušení článku V a článku VI rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky z 3. marca 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 55/1998 Z. z., rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky zo 7. júla 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 214/1998 Z. z. a rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky v konaní o milosť pre obvineného zo dňa 12. decembra 1997 je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky," povedala hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

Zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara je politickým rozhodnutím. Domnieva sa Juraj Trokan, dlhoročný advokát, bývalý bratislavský mestský prokurátor a jeden z bývalých obhajcov exriaditeľa slovenskej tajnej služby Ivana Lexu. "Rozhodnutie Ústavného súdu SR nechcem komentovať," povedal dnes Trokan.

Viac o téme: AmnestieIvan LexaĽubomír Hlbočan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu