Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zrušenie Mečiarových amnestií je len prvý krok, hovorí Kiska: Páchatelia musia byť odsúdení

Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska tvrdí, že zrušenie Mečiarových amnestií bolo iba prvým krokom.

"Teraz dochádza k druhému kroku, ktorý je nemenej dôležitý, a to je to, aby páchatelia tohto hanebného činu boli odsúdení," vyhlásila to dnes na brífingu hlava štátu. Ocenil, že aj na základe toho, že sa ľudia a odborníci spojili, sú Mečiarove amnestie odvčera minulosťou. "Ľudia sa spojili a spoločne ako občianska spoločnosť dokázali presvedčiť politikov, ktorí nám roky tvrdili, že sa Mečiarove amnestie nedajú zrušiť, že sa zrušiť dajú," konštatoval Kiska.

Zároveň zdôraznil, že Slováci majú dnes veľké očakávania. "Nesmieme dovoliť, aby tak ako pri iných kauzách sa nás za rok, za dva alebo za päť spýtali, ako je možné, že zase nikto nie je odsúdený. To nesmieme dovoliť," uzavrel prezident.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR v stredu (31.5.) potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

Viac o téme: Andrej KiskaMečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu