Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Historický počin v dejinách Slovenska: Mečiarove amnestie padli, kto sa má začať báť!?

Ivan Gašparovič a Vladimír Mečiar (ilustračné foto) Zobraziť galériu (6)
Ivan Gašparovič a Vladimír Mečiar (ilustračné foto) (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Je to definitívne. Poslanci parlamentu zrušili kontroverzné Mečiarove amnestie. Teraz stojí v ceste k ich právoplatnému potvrdeniu už iba rozhodnutie Ústavného súdu. Potom sa môže začať vyšetrovanie. Po dvadsiatich rokoch sa tak pred súdom môžu ocitnúť takmer zabudnutí aktéri na slovenskej politickej scéne. Kto sa má báť?

Stovky strán dôkazov, obžaloba spísaná prokurátorom a prípad vyšetrený políciou. Tieto všetky veci sú vyjasnené v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča. Až na jednu – aktéri nikdy neboli postavení pred súd. Toto sa však môže zmeniť. Poslanci včera totiž zrušili kontroverzné Mečiarove amnestie. Obžaloba z kauzy únos viní 13 ľudí. Väčšina z nich sú bývalí tajní, teda SIS-kári.

Ivan Lexa

A práve Lexa je jedným z tých 13 ľudí. Mečiarova pravá ruka Ivan Lexa mladší bol v čase únosu šéf slovenskej tajnej služby SIS. Vo vyšetrovacom spise sa majú nachádzať výpovedeo tom, že práve Lexa mal dávať pokyny na zavlečenie Kováča mladšieho do cudziny.

Lexa ako šéf SIS a dnes
Zobraziť galériu (6)
Lexa ako šéf SIS a dnes  (Zdroj: SITA, TASR)

Jaroslav Svěchota

Dvojkou v SIS-ke bol šéf kontrarozviedky Jaroslav Svěchota. Ten sa k účasti na únose prezidentovho syna priznal. Neskôr však výpoveď zmenil. Svěchota v roku 2004 však umrel. Predtým však vypovedal, že ideovým vodcom únosu bol vtedajší premiér Vladimír Mečiar.

Historický počin v dejinách
Zobraziť galériu (6)

Vladimír Mečiar

Priame dôkazy, že práve Mečiar mal byť hlavným strojcom únosu Kováča mladšieho, zrejme neexistujú. No naznačuje to nielen výpoveď dnes už mŕtveho Svěchotu.

Historický počin v dejinách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Gustáv Krajči

Mečiarove amnestie sa týkajú aj vtedajšieho ministra vnútra Gustáva Krajčiho. Konkrétne ide o zmarené referendum, ktoré mal Krajči zmariť tým, že vyhodil otázku o priamej voľbe prezidenta. Ústavný súd vtedy rozhodol, že Krajči svojim konaním a postupom porušil ústavné a základné práva občanov. Ústredná referendová komisia podala na Krajčiho trestné oznámenie a práve Mečiarove amnestie jeho vyšetrovanie zastavili.

Historický počin v dejinách
Zobraziť galériu (6)

Viac o téme: Vladimír MečiarIvan LexaMečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu