Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNA SPRÁVA Poslanci odhlasovali novelu ústavy: Zrušenie Mečiarových amnestií na dosah!

Hlasovanie o Mečiarových amnestiách Zobraziť galériu (17)
Hlasovanie o Mečiarových amnestiách (Zdroj: SITA / Marko Erd)

BRATISLAVA - Dočkali sme sa! Téma Mečiarových amnestií, ktorá opäť vystúpila do popredia v posledných týždňoch, dnes postúpila dopredu míľovými krokmi. V druhom čítaní o nej totiž rozhodli poslanci v parlamente - a po jednoznačnom hlasovaní majú právomoc zrušiť amnestie a Ústavný súd toto zrušenie posúdiť!

  • Na schválenie návrhu bolo potrebných 90 hlasov, koalícii sa ich podarilo získať 124.

  • Proti boli Anton Hrnko z SNS, nezaradený Zsolt Simon a Natália Grausová z ĽSNS.

  • Zdržalo sa sedem poslancov -  šestica zo SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, Jana Cigániková, Renáta Kaščáková, Alojz Baránik, Ondrej Dostál a Peter Osuský, taktiež aj Martin Kotleba z ĽSNS.

  • Čo bude nasledovať po schválení? Schválenie hovorí o výsostnej právomoci parlamentu dostať právomoc zrušiť Mečiarove amnestie a Ústavnému súdu právomoc posúdiť toto rozhodnutie.

  • Následne túto zmenu musí podpísať prezident Kiska. Následne by mal rokovať opäť parlament o zrušení Mečiarových amnestií a milosti Kováča mladšieho. To musí odhlasovať ústavná väčšina poslancov. Potom rozhodnutie posúdi Ústavný súd.

Situáciu sme sledovali ONLINE

19:38 Hlasovanie poslancov Sme rodina

„Možno mnohí z vás si povedia, čo sa tým zmení? Keď som išiel do politiky, hovoril som, že snáď najväčším problémom je dvojkoľajnosť, že máme rovných a rovnejších. Že niektorí môžu všetko a ostatní nič. Môžu vás beztrestne okrádať, prípadne prijímať rozhodnutia, ktoré slúžia len im. Ak sa toto podarí zmeniť, každý z vás to pocíti na svojej výplatnej páske, resp. dôchodku. Naši poslanci zo Sme rodina hlasovali v tomto duchu," vyjadril sa na Facebooku šéf Sme rodina Boris Kollár o hlasovaní.

19:16 Nejde o banalitu, ale čistotu politiky

„Je tu veľká nádej, že je šanca skončiť všetko to trápenie, ktoré tých 21 rokov prežívam. Aj keď bolesť zostane, predsa len tu bude šanca, že keď prešlo zrušenie amnestií v parlamente, tak budú pomenovaní ľudia, ktorí spáchali tento zločin," uviedla Anna Remiášová, matka zavraždeného Roberta Remiáša. Hovorí, že nejde o banalitu, ale o čistotu politickej scény. 

Anna Remiášová
Zobraziť galériu (17)
Anna Remiášová  (Zdroj: SITA / Marko Erd)

19:00 Stranícke záujmy OĽaNO šli bokom

Všetci poslanci OĽaNO-NOVA dali podľa Jána Budaja bokom stranícke záujmy i osobné záujmy a sú tak krok od zrušenia Mečiarových amnestií. „Nekončí to dnešným hlasovaním, je to zatiaľ malý krok v dlhom príbehu neustáleho bludného kruhu zla, ale predsa len je to určité preťatie tohto kruhu," povedal Budaj.

18:45 Nevyhral nik, tvrdí Danko

Podľa Danka dobrý úmysel preukázali pri schvaľovaní zmien ústavy všetci, ktorí sú v NR SR. „Nevyhral nikto. Ani tí, ktorí tvrdili, že parlament ich môže zrušiť, a ani tí, ktorí tvrdili, že ich NR SR zrušiť nemôže,“ povedal.

Andrej Danko na tlačovej besede
Zobraziť galériu (17)
Andrej Danko na tlačovej besede  (Zdroj: SITA / Marko Erd)

18:30 V občanoch a demokracii je sila

 „Zmierili sme sa s realitou, podporili sme toto podivuhodné riešenie preto, aby tí, čo sú za zavlečením Michala Kováča mladšieho, zase nemohli pokojne spávať," hovorí Blahová z SaS. Znovu sa vraj ukázalo, že v občanoch a demokracii je sila.

18:20 Rajtár si rýpol do poslancov Smeru

„Schválili sme akúsi predprípravu pre možné (!!!) zrušenie amorálnych amnestií..." tvrdí Jozef Rajtár (SaS) na Facebooku a dodáva: „Poslanci Smeru za to hlasovali proti svojmu presvedčeniu - kvôli verejnej mienke, dúfajúc, že možno to nakoniec ani nebude. Verejnosť však predsa len má svoju silu a v tomto prípade zaúradovala a bola kľúčová!" 

Upozorňuje, že ÚS tomu môže dať stopku do dvoch mesiacov. „Preto celú pozornosť bude treba upriamiť naňho a pozorne sledovať čo robí a ako robí. A akým vplyvom podlieha," napísal.

Takto sa hlasovalo o amnestiách
Zobraziť galériu (17)
Takto sa hlasovalo o amnestiách  (Zdroj: SITA / Marko Erd)

18:05 Podanie ruky od Igora Matoviča predseda parlamentu považuje skôr za teatrálne a nie za úprimné.

Po hlasovaní prišiel za Dankom predseda OľaNO Igor Matovič a podal mu ruku. „Keby to nebolo len mediálne gesto. Nevyvolávam konflikty, ale mám aj hrdosť. Ak mi už škaredo nebude nadávať, ak to nebol teatrálny počin, tak by ma to tešilo. Možno to bolo úprimné. Nádejám sa, že zmení svoje správanie. Ja viem odpúšťať. Neznesiem nízke pudy,“ vyhlásil Danko.

17:59 Dôležitý budúci týždeň

Danko si myslí, že pokiaľ bude súčnnosť prezidentskej kancelárie, situácia sa v parlamente vyrieši  na rokovaní v utorok, stredu a štvrtok.

17:53 Môžeme ukončiť traumu

Ide vraj o legislatívne najčistejšie riešenie, tvrdí Andrej Danko. „Je to veľká historická udalosť, prvý krok k tomu, ako môžeme ukončiť túto traumu,“ dodáva. Prijatých bolo vraj takmer 80% pripomienok opozície. 

17:47 Rozpráva Andrej Danko

Danko hovorí, že dôležitá bude jednota a že hlasovanie bolo historickou udalosťou.. „Dnes NRSR schválila ústavný zákon, ktorý dáva kompetenciu NRSR na posúdenie a vyjadrenie sa k amnestiám a zároveň rozšírili kompetenciu na ústavnom súde," povedal. Ide sa vraj na hranu ústavnosti a právnych systémov.

17:44 Liberáli hlasovali s plnou zodpovednosťou

"K hlasovaniu sme pristupovali s plnou zodpovednosťou. Koalícia prišla s komplikovaným návrhom. Ale takto blízko k spravodlivosti sme ešte neboli," hovorí šéfka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

17:39 Viskupič hlasoval za

Ako sa vyjadril na Facebooku, podstatné dve podmienky boli zapracované „To, že vláda vtlačila do rozhodovania o zrušení amnestií US mi prekáža. Cesta k zrušeniu amnestií však zostáva otvorená. Neschválenie vládneho návrhu by však cestu zatvorilo. Nechcem čakať 20 rokov na indeálne zloženie parlamentu, kde by sa našla čistejšia cesta zrušenia," dodal.

17:36 Prešiel iba pozmeňovací návrh Jána Budaja, Jozef Viskupič ani Miroslav Beblavý neuspeli.

17:32 Bugár o historickej chvíli

„Je to historická chvíľa. Za tých 25 rokov som zažil málo takýchto chvíľ. Je to mimoriadny okamih. Musím sa poďakovať koaličným partnerom, ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd) a poslancovi NR SR Petrovi Kresákovi (Most-Híd), ktorý mal na starosti túto vec a rokoval s koalíciou aj opozíciou. Myslím, že je to dôležitý okamih," tvrdí Bugár. Ďakuje aj opozičným poslancom.

17:28 K situácii sa na krátkom brífingu vyjadrujú Béla Bugár a Peter Kresák.

Podpredseda parlamentu Bugár bude dnes odchádzať s absolútne iným pocitom z parlamentu, ako do neho ráno prišiel. Dodal, že schválená novela je právne čistá a akceptovateľná. „Vieme, že musíme konať tak, aby sa to nedalo spochybniť,“ dodal.

Peter Kresák a Béla
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

17:20 Moment, ktorý pobavil

Igor Matovič si podal ruky so šéfmi parlamentu a nevynechal ani šéfa národniarov Andreja Danka. V sále sa ozývá potlesk zmiešaný so smiechom.

17:10 Poslanci schválili novelu ústavy, ktorá je prvým krokom k zrušeniu Mečiarových amnestií

MIMORIADNA SPRÁVA Poslanci odhlasovali
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky.sk)

17:05 Začína hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch opozície

16:37 Matka Róberta Remiáša hovorí o veľkej satisfakcii

"Pre mňa je to výnimočný deň, pretože je tu veľká nádej, že skončí všetko to trápenie, ktoré 21 rokov prežívam. Je to kauza, ktorá ničí mňa a rodinu a zároveň traumatizuje Slovensko. Nejde tu o nič banálne, ide tu o čistotu politickej scény," povedala Remiášová a vyzvala všetkých poslancov, aby hlasovali za tento návrh, "aj keď je z dielne Fica". Remiášová doniesla na znak vďaky Budajovi kvety.

16:27 Poslanecký klub OĽaNO návrh opozície a koalície podporí. Na tlačovku prišla aj Anna Remiášová, matka Róberta Remiáša, ktorého zavraždili.

Hlavný iniciátor zrušenia amnestií Ján Budaj (OĽaNO) ďakuje všetkým, ktorí sa na tomto procese podieľali.

16:00 Rozpráva Lucia Žitňanská. Ďakuje za zmysluplnú diskusiu.

15:55 Slovo spravodajcu

O slovo požiadal spravodajca Peter Kresák. Ide vraj o hlasovanie nás všetkých k demokratickému štátu. Má aj dva malé pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. „Chceme, aby sa obnovila spravodlivosť na Slovensku," povedal.

MIMORIADNA SPRÁVA Poslanci odhlasovali
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:47 Posledným v rozprave je Igor Matovič

„Ďakujem koalícii za tento zápas, aj keď bol veľakrát tvrdý," hovorí Matovič. Rozhodnutie oznámi o polhodinu na tlačovej konferencii spoločne s Annou Remiášovou. Najdôležitejšou podmienkou pre nich bola nepremlčateľnosť skutkov, ktoré sa udiali. Ak tento návrh prejde, nebude to kvôli koalícii či opozícii, ale zdravému rozumu.

15:44 Lukáč súhlasí s Viskupičom

„Poďme a zrušme tieto nešťastné amnestie," odkazuje poslanec Lukáč z OĽaNO-NOVA. Návrh koalície totiž podporí aj Jozef Viskupič (tiež OĽaNO-NOVA).

15:42 Simon návrh nepodporí

Zsolt Simon hovorí návrhu koalícii nie - ide vraj o hrubý alibizmus zo strany každého jedného poslanca. Podporí iba návrh Jána Budaja.

15:38 Presvedčení nezávislí

Sedmička nezaradených poslancov na čele s Miroslavom Beblavým návrh podporí. Presvedčili ich argumenty ministerky Lucie Žitňanskej.

15:33 Poetický liberál

Podľa Poliačika prirovnáva situáciu k tomu, že stojíme pred zamrznutou riekou, kde sa ľad neustále ztenšuje, a preto navrhuje opatrnú chôdzu, aby sa nestalo, že ľad sa roztopí a ostaneme pred tečúcou riekou. K slovu sa dostáva Jozef Viskupič.

15:27 Poliačik je rád

Pokračuje Martin Poliačik. Môžeme sa podľa neho vraj dostať do situácie, že aj napriek všetkým neduhom si budú môcť občania urobiť „kvačku", že toto sa podarilo urobiť. Je rád, že došlo k dohode medzi Kresákom, Budajom a všetkými ostatnými okolo nich a dostali sme sa k pozmeňovaciemu návrhu, ktorý je na stole. Dúfa, že ľudia zo strany Most-Híd, ktorých už spomínal, budú dozerať na to, aby sa z toho nestala fraška.

15:23 „Ak ústavný súd zablokuje rozhodnutie parlamentu, ľudia vám to nezabudnú," odkazuje poslanec OĽaNO-NOVA Marek Krajčí.

15:20 V sále sa nenachádza ani Viskupič, Matovič či Kresák, a tak strácajú poradie. 

MIMORIADNA SPRÁVA Poslanci odhlasovali
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:15 Budajove pozmeňujúce návrhy

Budaj podáva viacero pozmeňujúcich návrhov, ide napríklad aj o to, aby činy súvisiace s únosom prezidentovho syna Michala Kováča nemohli byť premlčané.

15:10 Hodina otázok sa končí, bude sa pokračovať v rozprave. Slovo má Ján Budaj.

14:30 Presvedčený Bugár

Bugár je presvedčený na sto percent, že dnes sa odhlasuje zmena ústavy. Ako povedal pre sme.sk, dohodlo sa, že v celom procese budú parlament zastupovať dvaja právnici - za koalíciu Peter Kresák a za opozíciu Peter Kubina. Skutky, na ktoré sa amnestie vzťahujú, budú navyše nepremlčateľné. Vyzerá to teda, že prešli dve pripomienky opozície.

14:20 Nicholsonovej nie

Nicholsonová bude hlasovať proti. „Budem proti vládnej novele Ústavy a budem proti rozšíreniu kompetencií Ústavného súdu. Odmietam meniť Ústavu v zrýchlenom konaní, odmietam účelovo rozširovať právomoci Ústavného súdu, lebo vo viacerých sudcov ÚS nemám dôveru," napísala na Facebooku. Neverí ani úprimnosti snahy Fica.

Status Lucie Nicholsonovej
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: FB / Lucia Nicholsonova)

14:07 Začína sa hodina otázok

Podpredsedníčka Lucia Nicholsonová otvára hodinu otázok.Položených bolo 13 otázok na predsedu vlády a 59 otázok na členov vlády. Namiesto Fica, ktorý sa ospravedlnil, bude odpovedať minister vnútra Robert Kaliňák.

14:00 Hlasovať by sa malo približne o piatej hodine.

12:38 Aj Kollár potvrdil dohodu

Dohodu pre hnonline.sk potvrdil aj Boris Kollár. „Pozmeňovací návrh prešiel naprieč celým politickým spektrom. Viacerí poslanci z každej parlamentnej strany okrem kotlebovcov to podpísali. Znamená to, že Mečiarove amnestie budú v parlamente zrušené," povedal šéf Sme rodina.

12:25 Zrušeniu Mečiarových amnestií už vraj nič nebráni

Erik Tomáš (Smer-SD) na Facebooku: „Mám výbornú správu. Zrušeniu Mečiarových amnestií už nič nebráni. Práve sme podpísali pozmeňovací návrh k vládnemu riešeniu, ktorý je cestou k spoločnému hlasovaniu koalície a opozície za zrušenie amnestií. Pod pozmeňovací návrh sa podpísali zástupcovia celého politického spektra zastúpeného v parlamente, s výnimkou Kotlebovcov."

Status Erika Tomáša
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: FB / Erik Tomáš)

12:10 V pléne by mal spoločný opozično-koaličný pozmeňujúci návrh predložiť poslanec Ján Budaj.

12:00 Pokračuje sa po prestávke

Poslanci si dali prestávku do 14.00. Po nej by mala nasledovať hodina otázok.

11:56 Zsolt Simon návrh nepodporí

Nezaradený poslanec povedal v rozprave, že vládny návrh nepodporí, pretože je to dohoda iba koalície a nie aj opozície.

11:41 Budajov návrh nemá podľa Bugára šancu získať 90 hlasov

Podľa informácií agentúry SITA koalícia s opozíciou smerujú k spoločnej dohode. Tú má ešte predpoludním posúdiť opozícia. Po jej odobrení bude predložený spoločný opozično-koaličný pozmeňujúci návrh.

Gábor Grendel a Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (17)
Gábor Grendel a Lucia Žitňanská  (Zdroj: Jan Zemiar)

11:45 Týždeň pomohol

Týždeň, ktorý koalícia dala opozícií na pripravenie pozmeňujúcich návrhov, ale podľa Matoviča opozícií pomohol.„Amnestie prejdú preto, že sa dohodneme. To bude historický míľnik,“ povedal.

11:32 Posledný prihlásený do rozpravy Matovič kritizuje koalíciu

Vyzval, aby koalícia ustúpila a zrušila milosti aj pre ďalších aktérov v kauze Technopol. Nielen pre Michala Kováča, ale aj Mariána Kočnera.

11:08 Hrnčiar vyhlasuje prestávku do 11:15. Potom sa bude hlasovať o tom, kedy sa bude riešiť lietanie prezidenta Kisku.

11:03 Hrnko o chrapúnstve

Hrnko hovorí o chrápunstve najvyššieho zrna. Nepáči sa mu označenie Mečiarovho režimu za zločinný. „Vyprosujem si od vás, pán Beblavý, aby ste vy mňa kádrovali. Kádrujte si seba a svoju rodinu," odkazuje Beblavému.

10:57 Ďalší pozmeňujúci návrh

Miroslav Beblavý označil za najpodstatnejšie považuje tri body - aj to, aby bol Mečiarov režim označený za zločinecký. V mene 16 poslancov podal pozmeňujúci návrh. Týka sa toho, že z rozhodovania o platnosti zrušenia amnestií by boli vylúčení tí ústavní sudcovia, ktorí boli v minulosti poslancami.

Lucia Žitňanská a Igor Matovič
Zobraziť galériu (17)
Lucia Žitňanská a Igor Matovič  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

10:50 Číž sa pustil do Grendela

Bezočivé, hrubé a programové porušenie rokovacieho poriadku," hovorí Miroslav Číž (Smer-SD) o vystúpení Grendela. Ešte predtým sa pýtal, odkiaľ má Grendel milosti. Prezidentská kancelária mu vraj povedala, že sú skartované.

10:48 Matovič kritizuje Danka

 Matovič kritizuje, že Danko vstúpil do vystúpenia Grendela. „Ten, kto tu porušuje ľudské práva, je kapitán Danko, keď hovoril v priamom prenose o mojom zdravotnom stave a zdravotnom stave Viskupiča," tvrdí nahnevaný Matovič.

10:42 Grendelov pozmeňujúci návrh

„Pokojne mi vypnite mikrofón, robte si čo chcete," ukončil Grendel svoj pozmeňujúci návrh po tom, čo ho podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) upozornil, že po pozmeňujúcom návrhu už nemôže rozprávať.

10:40 Ako bude hlasovať ĽSNS?

Kotlebovci podporia vládny návrh len pod podmienkou - ak sa do neho zahrnie, že zrušenie milosti savšetkých milostí, ktoré prezident Michal Kováč udelil v kauze Technopol.

Danko odišiel dozadu

10:36 Grendel priniesol 6 skartovaných milostí exprezidenta Michala Kováča, Andrej Danko mu oponuje, že ide o porušovanie základných práv fyzickej osoby - nepovedal ale čím. Predseda parlamentu následne odchádza za plentu.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (17)
Béla Bugár  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

10:30 Po reakcii Bugára sa k slovu dostal Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA). Chce predložiť pozmeňujúci návrh k tejto rozprave, keďže nemá informácie o dohode z grémia. 

10:27 Jarjabek o nechutnom politickom trhu

Do Bugára sa pustili Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) a Peter Osuský (SaS). „Prestaňte s týmto nechutným politickom trhom, je to nedôstojné!" odkazuje opozícii Dušan Jarjabek.

10:23 Čo bude dôležité?

Po dnešku bude dôležité iba to, či hlasovali za alebo či boli proti. Až potom sa ukáže pravda, či bol návrh dobrý a či ho Ústavný súd SR nezastaví, hovorí Bugár. „Hlavne môže zvíťaziť spravodlivosť a nám ide iba o to," zakonćil Bugár svoj preslov.

10:20 Bugár vysvetľuje, prečo sa nedá kauza Technopol pridať do návrhu v celku.

10:18 Dohoda na grémiu

Na grémiu sa vraj dohodli. „Už sme dohodnutí," povedal. Návrhy sa už iba legislatívne dolaďujú. Žiadne rokovanie medzi opozíciou a koalíciou už nebude.

Ján Budaj
Zobraziť galériu (17)
Ján Budaj  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

10:17 Bugár: Bol som naivný

 „Prvýkrát cítim možnosť, že tieto amnestie budú zrušené," tvrdí Bugár. Hovorí, že ide o kompromisný návrh. Pokračuje, že bol naivný, keď si myslel, že opozícia tento návrh ocení. „Ak to neprejde, každý si zoberie tú svoju zodpovednosť prečo hlasoval alebo nehlasoval za," dodáva a hovorí, že Budajov návrh nemá šancu na získanie dostatku hlasov.

10:14 Týmto návrhom koalícia podľa Bélu Bugára ukazuje úprimnú snahu zrušiť Mečiarove amnestie. Kritizuje opozíciu.

10:08 Jozef Rajtár tvrdí, že opozícia má stále veľký záujem na zrušení amnestií. 

10:05 Grémium skončilo, poslanci o jeho výsledku neinformovali.

09:40 Mečiarove amnestie riešila zatiaľ veľmi riedko zaplnená parlamentná sála.

Lucia Žitňanská a Peter Kresák počas 14. schôdze NR SR
Zobraziť galériu (17)
Lucia Žitňanská a Peter Kresák počas 14. schôdze NR SR  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

09:30 Schôdza sa prerušuje, Boris Kollár za kluby SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina požiadal o okamžité zvolanie poslaneckého grémia.

09:25 Slovo si vzal Ján Budaj (OĽaNO-NOVA). Tvrdí, že nejde o historický kompromis, ale skôr historický priedel.

09:21 Do rozpravy sa písomne prihlásilo šesť poslancov.

09:15 Hovorí ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Ide o formálnosť, číta iba oficiálny návrh.

09:10 Poslanci začali rokovanie.

Viac o téme: ParlamentMečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu