Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Blahová sa vyjadrila k amnestiám: Na konci ich zrušenia má byť návrat spravodlivosti a právneho štátu

Natália Blahová
Natália Blahová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lámať ústavu v skrátenom legislatívnom konaní, naviac v takomto senzitívnom prípade, je nešťastný postup, ktorý spoločenskú, politickú aj odbornú diskusiu skrátil na absolútne a neprijateľné minimum. To môže mať vážne dôsledky. Vyhlásila dnes v pléne NR SR v rozprave k vládnemu návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií poslankyňa Natália Blahová v mene poslaneckého klubu SaS. Ako uviedla, SaS víta „unikátnu zmenu postoja vládnej koalície“.

„My, poslanci za SaS, máme veľký záujem na tom, aby táto obrovská poškvrna našej minulosti neohavila krátku históriu Slovenskej republiky. Máme eminentný záujem na tom, aby prebehol spravodlivý proces, na ktorého konci budú vinníci potrestaní. Lebo štátna moc amnestovala samú seba zo zločinov proti svojim občanom. A to je neospravedlniteľné,“ vyhlásila.

Na rokovanie je zaradený návrh poslanca za OĽaNO-NOVA Jána Budaja, za ktorým stoja a považujú ho za čistejší, no sú otvorení rokovaniu aj o vládnom návrhu. „No ten prináša také úskalia, ktoré môžu spôsobiť, že Mečiarove amnestie budú ústavným súdom navždy pochované. Stali by sa tak našou nočnou morou zatlačenou do podvedomia tejto krajiny,“ povedala. Dodala, že liberáli sú si vedomí týchto nástrah, a preto v druhom čítaní majú záujem vládny návrh vylepšiť pozmeňujúcimi návrhmi. „Na konci má byť návrat spravodlivosti a právneho štátu,“ uzavrela.

Poslanec Ondrej Dostál z SaS skritizoval, že poslanci dnes rokujú o vládnom návrhu aj po devätnástej hodine, až pokým neukončia rokovanie v prvom čítaní o zrušení Mečiarových amnestií. Túto zmenu času rokovania navrhla poslankyňa za Smer-SD Jana Laššáková.

Viac o téme: AmnestieSaSNatália Blahová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu