Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Štát by mal byť zárukou bezpečnosti a neútočiť na svojich vlastných ľudí, tvrdí Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslankyňa NR SR za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová v pléne parlamentu vyjadrila radosť z toho, že Slováci spoločne a vo veľkom počte prejavili svoju túžbu po spravodlivosti. "V živote národa sú takéto okamihy zlomové, vtedy sa rozhoduje, či na krajine ostane kliatba nepotrestaných zločinov alebo sa krajina pohne ďalej. Takmer 20 rokov leží na našom národe ťarcha veľkej nespravodlivosti. Zločin, keď štát unáša, prenasleduje, terorizuje a vraždí svojich vlastných občanov len pre politické ciele jeho čelných predstaviteľov sa dá porovnať s máloktorým iným zločinom," povedala s tým, že práve štát by mal byť zárukou bezpečnosti a dodržiavania zákona a neútočiť na svojich vlastných ľudí.

Pred Mečiarom to podľa nej robili komunisti, ktorí svojich občanov mučili a strieľali. "No v roku 1989 sme si vybrali slobodu, bojovali sme za ňu a verili sme, že za pravdu, za názor a vlastné presvedčenie sa už nebude zatvárať do väzenia, ani mučiť, ani vraždiť. Prišli však Mečiarove roky, keď tí, ktorí sa postavili na odpor proti mafiánskym spôsobom alebo zvráteným privatizáciám, boli zastrašovaní a v prípade Roberta Remiáša aj úkladne zavraždený," povedala s tým, že ľudia, ktorí sa na týchto činoch podieľali, nemohli byť potrestaní.

Podľa nej opozičný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií ústavným zákonom bol jednoduchší a právne čistejší. "Teraz budeme rukojemníkmi Ústavného súdu SR, kde sú sudcovia, ktorí sú priamo spojení s režimom Vladimíra Mečiara, jeden z ústavných sudcov bol poslancom parlamentu za Mečiarovo HZDS. Peter Brňák, súčasný sudca ústavného súdu a bývalý poslanec za Mečiarovo HZDS v parlamente k amnestiám v decembri 2000 povedal: „Jednoducho amnestie nie je možné zrušiť, ani nie je možné zmeniť. A o to tu ide. Vy nemôžete z hľadiska ani vášho návrhu riešiť situáciu, ktorá bola v minulosti.“ Tento človek, ktorý bol dlhodobo presvedčený a bojoval proti zrušeniu amnestií, o nich teraz bude rozhodovať na ústavnom súde," zdôraznila. Uviedla, že teraz aj do jeho rúk vkladajú, či spravodlivosti bude učinené zadosť. Toto je riziko, s ktorým ide opozícia do hlasovania o koaličnom návrhu na zrušenie amnestií.

Poslanci v súčasnosti rokujú v prvom čítaní o koaličnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií.

Viac o téme: Veronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu