Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najlepšia šanca zrušiť amnestie: Fico je presvedčený o naliehavosti situácie

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šancí na zrušenie Mečiarových amnestií nebude veľa a návrh, ktorý predkladá vládna koalícia, je v tomto okamihu najväčšou. Je o tom presvedčený premiér Robert Fico (Smer-SD).

"My sa môžeme pozerať každému rovno do očí. Vládna koalícia pripravila návrh, za ktorým si stojíme, nie sú to žiadne hrátky. Dosiahnuť kompromis v takejto závažnej veci je vždy veľmi komplikované. Nikto nemôže upodozrievať vládnu koalíciu, že by sme hrali nejaké hry," vyhlásil Fico v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Zámerom koalície je podľa neho postupovať v súlade s ústavou, aby takéto rozhodnutia neboli do budúcnosti nebezpečné a nezakladali nevhodné precedensy. Preto sa do procesu rušenia prezidentských amnestií Národnou radou (NR) SR vnáša aj posudzovanie tohto rozhodnutia Ústavným súdom, čo je pre Smer-SD základná podmienka.

Opozícia vyčíta vláde snahu presadiť jej návrh v skrátenom legislatívnom konaní. Fico v tejto súvislosti upozornil, že tlak na zrušenie Mečiarových amnestií je v súčasnosti pomerne veľký. "Tým, že predkladáme náš návrh v skrátenom konaní, chceme zabrániť, aby NR SR prijala nejaké rozhodnutia, ktoré by boli preukázateľne v rozpore s ústavou. Na návrhu robili experti, nie je to návrh z dielne radového poslanca," odkázal premiér na konkurenčný návrh opozičného poslanca Jána Budaja, ktorý je v parlamente už v druhom čítaní.

Vláda si podľa premiéra uvedomuje, že na prijatie ústavného zákona je potrebná dohoda koalície a opozície. "Nechávam to už na poslancov. My sme si svoju úlohu splnili, experti pripravili návrhy a je to teraz na rokovaní poslaneckých klubov," avizoval.

Zároveň odmietol kritiku niektorých opozičných strán, že časť sudcov ÚS je historicky naviazaná na Vladimíra Mečiara a môžu preto zablokovať zrušenie jeho amnestií. Podľa vlastných slov odmieta takúto diskusiu. "Ak máme vytvorený Ústavný súd a tvrdíme, že má právomoc povedať, či je niečo ústavné alebo nie, tak to preboha rešpektujme a nerozprávajme o tom, či ten sudca prišiel vtedy alebo inokedy. Tak sa vyvíjala politická scéna," dodal Fico.

Viac o téme: AmnestieRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu