Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministerstvo práce zatiaľ nemohlo odoslať zrušenie akreditácie Čistému dňu, uviedlo dôvod

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) dnes po rokovaní vlády neprišiel medzi novinárov, pretože sa sústreďuje na mimoriadnu schôdzu parlamentu a všetky zásadné argumenty si necháva na štvrtkovú obhajobu. Uviedol to hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Podľa hovorcu minister nemieni odstúpiť z funkcie, no bude musieť rešpektovať postoj vedenia jednotlivých koaličných strán, ktorý bude podľa Stušku známy až vo štvrtok.

Hovorca rezortu uviedol, že ministerstvo práce zatiaľ nemohlo odoslať zrušenie akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň. „Aj v tomto prípade musíme rešpektovať zákon o správnom konaní. Právnici aj odborníci ministerstva každý deň hľadajú spôsoby, ako tento proces čo najviac urýchliť pri plnom rešpektovaní zákonných pravidiel,“ vysvetlil Stuška.

„Zákon o správnom konaní dáva priestor akémukoľvek účastníkovi, ktorého práva môžu byť zrušením akreditácie dotknuté, aby požiadal o vstup do procesu správneho konania. Tak sa stalo v deviatich prípadoch,“ povedal Stuška a na otázku, ako dlho ešte môže tento proces trvať, odpovedal, že je to veľmi zložité, pretože ministerstvo musí čakať na stanoviská ostatných strán a rátať aj s možnými prieťahmi, napríklad pri preberaní poštových zásielok. V takom prípade je rezort práce pripravený využiť takzvanú „fikciu doručenia“ zásielky.

Priamej odpovedi na otázku, prečo doposiaľ neboli maloletí klienti Čistého dňa premiestnení do iných zariadení, sa Stuška vyhol. „Už niekoľkokrát sme využili tento inštitút a ako vieme z minulosti, vôbec nie je zaručené, ako budú rozhodovať príslušné súdy, respektíve, aká bude reakcia príslušných strán,“ uviedol Stuška a dodal, že ani v minulosti premiestnenie klientov proces neurýchlilo.

„Naďalej platí, že od prvého januára budú fungovať dve štátne resocializačné zariadenia, a to v spolupráci s novými kapacitami na detoxikáciu, teda na prvú - liečebnú - fázu procesu závislých mladistvých pod dohľadom ministerstva,“ pripomenul Stuška a dodal, že v súčasnosti možno hovoriť o 11 maloletých klientoch Čistého dňa.

Aj napriek tomu, že o vstup do správneho konania požiadalo deväť ďalších účastníkov, podľa Stušku nie je pravdepodobné, že by resocializačnému zariadeniu akreditácia napokon zostala. „Rozhodnutie akreditačnej komisie aj samotného ministra je v tomto prípade úplne jednotné. Ale je potrebné si na časovej osi počkať na vykonateľnosť a právoplatnosť tohto rozhodnutia,“ uviedol hovorca a pripomenul, že rozhodnutie je vykonateľné až v prípade prevzatia si zásielky o zrušení akreditácie.

Na otázky novinárov, či ministerstvo neuvažuje nad zmenou zákona, aby nemuselo čakať na ukončenie prípadných prieťahov, Stuška odvetil, že áno, pretože aj zložitosť a zdĺhavosť tohto prípadu je dôkazom, že štát si mal ponechať niektoré výhradné kompetencie. Jedným zo zákonov, ktorý ministerstvo predloží na najbližšej riadnej schôdzi parlamentu, je podľa Stušku veľká novela o sociálno-právnej ochrane detí.

Viac o téme: Ján RichterČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu