Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Župné voľby rezonovali aj vo svete: Tajtrlík Kotleba, neonacista porazený

Marian Kotleba Zobraziť galériu (11)
Marian Kotleba (Zdroj: SITA/Jan Miskovsky/CTK via AP)

SLOVENSKO – Výsledky volieb do VÚC 2017 nie sú hlavnou témou len na Slovensku - získali si totiž pozornosť aj zahraničných médií. Rezonuje predovšetkým porážka extrémistického vodcu Mariana Kotlebu a debakel Smeru, ktorý stratil niekoľko županov.

Český internetový magazín Reflex.cz silnými slovami rozhodne nešetril. Okrem tvrdého titulku redaktori Kotlebu nešetrili ani v ďalšej časti tohto článku. Prebudili sme sa vraj do úplne iného dňa, ako sme ho zažívali niekoľko rokov predtým. 

„V sobotných krajských voľbách voliči úplne zrušili predtým úspešné neofašistické hnutie vedené známym tajtrlíkom Marianom Kotlebom, ale uštedrili tvrdú ranu aj vládnucim sociálnym demokratom (Smer-SD) premiéra Roberta Fica,” uvádza portál a dodáva, že mnohým boli voľby veľkým poučením aj pre Česko.

Voľby v Bratislave obleteli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: vo)

Portál Reflex

Ďalší český spravodajský portál Novinky.cz píše o tom, ako Slovensko konečne v roku 2017 dokázalo zvíťaziť nad fašizmom.

Novinky.cz
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: novinky.cz)

Portál Novinky.cz

Servítku pred ústa si nekládol ani portál Blesk.cz, ktorý na seba svojím článkom pritiahol nemalú pozornosť. Uviedol, že Kotleba výrazne zaostal za svojím sokom Jánom Lunterom, ktorého podporili koaličné aj opozičné strany. Kandidáti pravicovej koalície zaznamenali víťazstvo v piatich krajoch, Smer so svojimi vládnymi spojencami bude mať svojich županov iba v dvoch krajoch.

Naše župné voľby obleteli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: vo)

Portál Blesk.cz

Narážky na extrémizmus na Slovensku nekončia len u našich susedov, obleteli aj americké spravodajstvo. New York Times sa zmieňuje o tom, že „slovenská krajne pravicová strana a vládnuci ľavičiari prehrali regionálne voľby.”

Naše župné voľby obleteli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: vo)

Portál New York Times

Kotlebu si do parády vzal aj popredný americký denník Washington Post. Uviedol, že neonacistický líder bol porazený v župných voľbách.

Naše župné voľby obleteli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: vo)

Portál Washington Post

Ani Nemci si do svojich jazykov nehrýzli. Na adresu Mariána Kotlebu napísal web prestížneho denníka Die Welt, že „pravicový extrémista prehral župné voľby.”  

Voľby do orgánov vyšších územných celkov na Slovensku priniesli prekvapujúci úspech občianskej opozícii. Naopak, „trpkú porážku” utrpela strana Smer-SD premiéra Roberta Fica, a „veľkým porazeným” je aj Marian Kotleba, doterajší predseda BBSK za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS), komentovala zas rakúska tlačová agentúra APA.

Naše župné voľby obleteli
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: vo)

Portál Die Welt

V podobnom duchu zhodnotilo výsledky sobotňajšieho (4. 11.) hlasovania aj internetové vydanie rakúskeho denníka Der Standard. Poukazuje na skutočnosť, že kandidáti Smeru-SD na župana sa dokázali tentoraz presadiť len v dvoch z ôsmich samosprávnych krajov, zatiaľ čo doteraz stáli členovia tejto strany na čele šiestich z nich. Dodáva, že v piatich krajoch zvíťazili kandidáti „konzervatívnych opozičných strán.

V prípade volebného neúspechu Kotlebu v BBSK uvedené médiá poukázali na širokú podporu jeho nezávislého protikandidáta Jána Luntera, ako aj na nezvyčajne vysokú účasť voličov. Okrem víťazstva Luntera, za ktorým stál „spoločný front demokratických síl”, si APA všíma aj výsledky v susednom Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK), kde „sa obávali úspechu podpredsedu ĽSNS Milana Uhríka.” Toho nakoniec presvedčivo porazil doterajší predseda NSK Milan Belica (Smer-SD, SNS, Most-Híd).

Der Standard
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: derstandard.at)

Portál Der Standard

Internetové vydanie denníka Magyar Hírlap podčiarklo, že zo súboja o hlasy voličov maďarskej menšiny medzi Stranou maďarskej komunity (SMK) a zmiešanou slovensko-maďarskou stranou Most-Híd vyšla víťazne SMK. Denník zdôraznil, že prekvapením bola vysoká účasť voličov.

Spravodajský server PestiSrácok.hu v titulku konštatoval, že slovenská pravica posilňuje svoje postavenie a „ficovci” sa môžu začať znepokojovať. Zmiešaná strana Most-Híd síce dokázala zvýšiť počet mandátov v orgánoch VÚC, avšak polovica jej poslancov sú Slováci.

„Opozícia mala navrch; Kotlebu dobili”, „Vymenili nacistického župana; maďarské strany sa oslabili” či „Ficovci dostali vo voľbách facku” zneli ďalšie titulky spravodajských serverov informujúcich o výsledkoch volieb do orgánov VÚC na Slovensku.

Pestisrácok.hu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Pestisrácok.hu)

Portál Pestisrácok.hu

Viac o téme: Marian KotlebaŽupné voľby 2017Neonacizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu