Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Oficiálna štatistika župných volieb: Volila tretina voličov, najviac na strednom Slovensku

Pavol Frešo počas volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov v Bratislave
Pavol Frešo počas volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov v Bratislave (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Účasť na sobotňajších voľbách do orgánov Vyšších územných celkov dosiahla 29,95 %. Uviedol to dnes na tlačovej besede predseda Štatistického úradu SR Alexander Balek. Najvyššia účasť pritom podľa neho bola v Banskobystrickom kraji, konkrétne 40,29%. Naopak, najnižšia účasť bola v Trnavskom kraji a to konkrétne 24,74%.

Najvyššia účasť v rámci obcí bola podľa údajov štatistického úradu v obci Havranec v Prešovskom kraji, konkrétne 75%. Najnižšiu účasť zaznamenali rovnako v Prešovskom kraji, konkrétne v obci Lomnička sa volieb zúčastnilo 4,58% oprávnených voličov. Okrskové volebné komisie vydali voličom spolu 1 348 114 hlasovacích obálok.

Spomedzi 416 poslancov zvolených do krajských zastupiteľstiev bolo 161 nezávislých, čo predstavuje 38,70%. Za vládnu Stranu Smer -SD bolo zvolených 58 poslancov, čo predstavuje podiel 13,94%. Spolu 37 poslancov bolo zvolených za koalíciu KDH, NOVA, OĽaNO a SaS. Ďalších 21 poslancov bolo zvolených za túto koalíciu rozšírenú o stranu OKS. SMK bude mať v krajských zastupiteľstvách 21 poslancov.

Ako uviedol viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel, polícia sa v súvislosti s voľbami zaoberala spolu 73 podnetmi, pričom v 19 prípadoch išlo o trestné oznámenia v súvislosti s údajnou volebnou korupciou. Podrobnosti však polícia podľa neho oznámi na vlastnej tlačovej besede, pravdepodobne v pondelok.

Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Barány zdôraznil, že priebeh volieb bol pokojný a korektný. "Založili legitimitu tých, ktorí boli zvolení," uviedol. Priebeh a spracovanie volieb sa podľa neho podarilo ochrániť pred hackerskými útokmi. "Prípadné problémy boli miestneho charakteru," dodal.

Viac o téme: účasťŽupné voľby 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu