Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Národniari si budú spytovať svedomie: Post predsedu ohrozený, treba zmeniť politiku

Štefan Zelník
Štefan Zelník (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) má podstatne na viac, ako sa ukázalo v tohtoročných krajských voľbách. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal podpredseda SNS Štefan Zelník.

SNS sa do týchto volieb rozhodla ísť samostatne, neuspela s tým. V strane sa podľa Zelníka budú robiť analýzy, kde nastala chyba. Podpredseda SNS by však nehovoril o vyvodzovaní zodpovednosti. "Rešpektujeme vôľu ľudí," povedal s tým, že strana si bude spytovať svedomie. Zelník si však nemyslí, že krajské voľby dopadli pre SNS až tak katastrofálne. Z pohľadu národniarov došlo podľa neho k nárastu členov v zastupiteľstvách oproti roku 2013.

"Musíme priznať, že sme stratili veľkú dominanciu z predchádzajúcich krajských volieb," komentoval výsledky podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Priznáva, že v niektorých krajoch došlo k "únave materiálu". Uznal, že keby Smer-SD nešiel v niektorých krajoch do volieb samostatne, ale spolu s SNS či Mostom-Híd, možno by sa to skončilo priaznivejšie.

Pellegrini povedal, že zmeny sa v rámci strany zrejme budú robiť. "Takto ale otázka nestojí," odpovedal moderátorovi na poznámku, či dôjde k zmene aj na poste predsedu Smeru-SD. Pellegrini hovorí o potrebnej zmene štýlu robenia politiky. Na túto tému sa podľa neho v strane chystá široká diskusia. 

Víťazstvo opozície v týchto voľbách ukazuje, že hoci hnutie OĽaNO nemá regionálne štruktúry, dokáže svojich ľudí, nadšencov či aktivistov angažovať v prospech kraja, tvrdí Veronika Remišová z hnutia. Verejnosť chce podľa nej vidieť lepšie spravované kraje ako doteraz. Ide podľa nej o začiatok demokratickej revolúcie.

"Novozvolení župani si uvedomujú zodpovednosť a vedia, že ľudia očakávajú výsledky," povedala Remišová. Je hrdá na Eriku Jurinovú, ktorá uspela ako kandidátka na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). "Ide o historicky prvú šéfku VÚC," pripomenula.

"Pevne verím, že sme ľuďom ukázali, že opozícia dokáže spolupracovať," povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko. Pripomenul, že opozícia chcela v týchto voľbách poraziť Smer-SD a podarilo sa jej to. Galko tvrdí, že opozícia bude v krajoch tvrdo pracovať, "lebo dôvera od ľudí je obrovská". "Verím, že všetci zvolení kandidáti ukážu, že sú správnymi ľuďmi na správnom mieste," dodal Galko.

Politici riešili i otázku nového územnosprávneho členenia. Zhodli sa, že je potrebné o tom vážne diskutovať. Na to však treba v rámci parlamentu všeobecný konsenzus, podotkol Pellegrini s tým, že téma by sa nemala spolitizovať.

Viac o téme: SNSŠtefan ZelníkŽupné voľby 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu