Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zemetrasenie v Smere! Strana stratila dominanciu, budú padať hlavy?

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Vládna strana Smer-SD očakávala lepší výsledok sobotňajších (4.11.) volieb do VÚC. Pripustil to podpredseda vlády a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Strana síce podľa neho stratila dominanciu, nemyslí si však, že by sa začal jej úpadok. Robert Fico stále mlčí.

„Ja si nemyslím, že dnešným dňom sa začal nejaký úpadok strany,“ vyhlásil Pellegrini v nedeľňajšej diskusnej relácii V politike v televízii TA3. „Strana je veľmi veľká, má obrovské množstvo starostov, primátorov, odborníkov, ktorých málokto spochybňuje pri výkone svojej odbornej práce, takže tá strana je životaschopná a určite sa vyrovná aj s týmto,“ odôvodnil.

Pellegrini priznal, že v strane očakávali lepší výsledok volieb. „Pri niektorých krajoch som bol prekvapený, že síce tesne, ale sme prehrali,“ uviedol. Porážku neočakával napríklad v Košiciach, kde Richard Raši (Smer-SD) tesne neuspel s pravicovým kandidátom Rastislavom Trnkom. „Prieskumy nenaznačovali, že by sme mali mať problém,“ pripomenul.

V niektorých krajoch podľa Pellegriniho došlo v prípade dlhoročných predsedov k „únave materiálu“. To sa stalo v Prešovskom kraji, kde bol 16 rokov vo funkcii predsedu Peter Chudík, alebo v Žilinskom kraji, kde bol na čele kraja tri funkčné obdobia Juraj Blanár. „Mňa to osobne veľmi mrzí, pretože týchto ľudí osobne poznám a som presvedčený, že odovzdali počas svojho pôsobenia tým krajom naozaj všetko,“ vysvetlil.

Smer-SD síce podľa Pellegriniho stráca zo svojej dominancie, stále však je po nezávislých poslancoch najúspešnejšou stranou, ktorá má skoro stovku vlastných poslancov v jednotlivých krajských zastupiteľstvách. „Počet poslancov zhruba kopíruje aktuálne preferencie strany Smer-SD,“ objasnil. Fakt, že v čele viacerých krajov Smer-SD vystriedajú opoziční kandidáti, môže byť podľa Pellegriniho užitočný.

„Doteraz boli v pohodlnej situácii, keď nemali za nič zodpovednosť, len mohli všetko komentovať a kritizovať. Od budúceho mesiaca, keď sa ujmú funkcií, budeme môcť pozerať, ako prejdú od sľubov k reálnym skutkom,“ uviedol Pellegrini, ktorý novým predsedom krajov zaželal "všetko dobré". „Až teraz zistia, že je to diametrálne niečo odlišné, ako sedieť v opozícii,“ doplnil.

Pellegriniho mrzí, že sa vládnej koalícii nepodarilo uzavrieť dohody vo viacerých krajoch. „Tam, kde sa to podarilo, boli sme úspešní,“ uviedol na margo úspechu Jaroslava Bašku v Trenčianskom kraji alebo Milana Belicu v Nitrianskom kraji. „Možno keby sme boli podobne postupovali aj v iných krajoch, tak by sme vyvážili tú pravicovú opozičnú koalíciu, ktorá sa voči nám vytvorila, a možnože by sme úspešnejších kandidátov mali viacej,“ naznačil.

Podpredseda Smeru-SD pripustil personálne zmeny v strane ako reakciu na výsledok volieb, a to na úrovni krajských a okresných štruktúr. „Nemyslím si, že to bude vyvodenie nejakých trestov za neúspech, pretože organizácia môže robiť niekedy najlepšiu kampaň a niekedy to nevyjde. Je to súhra okolností,“ vysvetlil. „Nechajte nám chvíľku času, ale tentoraz naozaj sa budeme touto otázkou vážne zaoberať a budeme sa musieť aj my pozerať ďalej,“ doplnil.

Maďarič priznal porážku, zlyhanie strany

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD utrpela v sobotných (4.11.) voľbách do samosprávnych krajov prehru. V reakcii na ich výsledky to uviedol podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič.

Myslí si, že to nebola prehra len v dôsledku chýb a nedostatkov kandidátov, ale že to bola aj prehra strany ako takej. "Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne," uviedol Maďarič.

Ako občan je podľa svojich slov rád, že ľudia vo voľbách do samosprávnych krajov zastavili ďalšie posilňovanie extrémistických politických síl. "Je to veľmi dôležitý výsledok a pozitívny signál o Slovensku do vnútra našej spoločnosti aj smerom do zahraničia," skonštatoval.

Podľa Podmanického sa Smer musí nad výsledkami riadne zamyslieť

Strana Smer sa podľa člena predsedníctva Jána Podmanického musí nad výsledkami regionálnych volieb dobre zamyslieť. Ako povedal dnes Podmanický, v Smere si hlavne musia zodpovedať otázku, prečo napriek mnohým dobrým výsledkom vládnutia kandidáti ich strany neuspeli. Predseda Smeru Robert Fico sa doteraz k výsledkom volieb nevyjadril.

Zemetrasenie v Smere! Strana
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Remišová ďakuje ľudom, že si zvolili demokratickú revolúciu

Líderka OĽaNO Veronika Remišová zo srdca ďakuje ľuďom za výsledok vo voľbách. „S veľkou pokorou prijímame dôveru ľudí. Noví župani za naše hnutie, Erika Jurinová v Žilinskom kraji a Jozef Viskupič v Trnavskom kraji sa budú kraju venovať naplno a vzdajú sa preto svojho mandátu v parlamente. Sú to čestní ľudia, majú víziu a program, ktorý budú plniť. Takisto veríme, že Rastislav Trnka, ktorého sme podporili v Košickom kraji prinesie konečne zmenu a slušnosť. Čerstvý vzduch do regiónov prinesú aj ostatní noví župani, ktorých naša koalícia podporila – Juraj Droba v Bratislavskom kraji, Milan Majerský v Prešovskom kraji a Ján Lunter v Banskobystrickom kraji,“ povedala Remišová.

Remišová však priznáva, že nie je to iba zásluha OĽaNO. Za podporu sa chce preto poďakovať koaličným partnerom, s ktorými vytvorili protikorupčnú alternatívu, a hlavne stovkám ľudí, ktorí v predvolebnej kampani pomáhali. „Tieto voľby ukázali, že ako hnutie OĽaNO máme v regiónoch priaznivcov, ktorí poznajú problémy svojho kraja, sú zapálení pre dobrú vec a voliči im dôverujú. Erika Jurinová v Žilinskom kraji porazila podpredsedu Smeru Juraja Blanára napriek tomu, že ho tesne pred voľbami prišiel osobne do Žiliny podporiť premiér Robert Fico. Jozef Viskupič porazil súčasného župana. Obaja vyhrali s náskokom viac ako 12 percent,“ upozornila.

Ľudia v týchto voľbách si podľa Remišovej zvolili demokratickú revolúciu proti spôsobu spravovania krajiny, ktorý tu vládol doteraz. „Veľkú časť voličov sme presvedčili o tom, že budeme čestne a energicky riešiť problémy našich regiónov. Tieto voľby nám dávajú nádej, že ak budeme tvrdo pracovať, podarí sa nám poraziť Smer aj v parlamentných voľbách o dva roky,“ dodala.

Viac o téme: SlovenskoSmer-SDPeter PellegriniŽupné voľby 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu