Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premiér Fico vyzval ľudí, aby sa 4. novembra zúčastnili na župných voľbách

Premiér Róbert Fico
Premiér Róbert Fico (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Voľby do orgánov vyšších územných celkov (VÚC) týždeň pred ich konaním podľa premiéra Roberta Fica zatiaľ nepútajú pozornosť verejnosti na Slovensku. Predseda vlády preto na dnešnom brífingu v Prešove vyzval všetkých ľudí, aby v sobotu 4. novembra prišli voliť.

„Je to niečo, čo mimoriadnym spôsobom ovplyvňuje život ľudí na Slovensku. Ľudia asi málo vedia, že samosprávne kraje majú na starosti obrovské množstvo kompetencií,“ povedal Fico. Jedným z príkladov sú podľa neho cesty 2. a 3. triedy, kde sa rozdelenie kompetencií medzi štátom a VÚC ukázalo ako správne. Premiér ocenil opravy cestnej komunikácie cez úvery, ktoré si kraje berú.

Ďalším príkladom sú stredné školy, kde je ale podľa premiéra potrebné napraviť štruktúru vzdelania, ktorá je nastavená zle a produkuje stredoškolákov bez uplatnenia. „Viem, že dnes sú kraje, ktoré si to strážia a ktoré môžu mať problém s tým, že im do toho zasahujeme. Ale buď to urobia samy, alebo štát do toho vletí veľmi intenzívne. Ale musíme definitívne vyriešiť na Slovensku stredné školy pokiaľ ide o ich štruktúru, pretože naďalej budeme produkovať absolventov stredných škôl pre úrady práce,“ avizoval Fico.

Pripomenul tiež, že v tomto roku budú ľudia premiérovo voliť predsedov krajov a poslancov na päť rokov, aby sa regionálne voľby prispôsobili voľbám do mestských a obecných zastupiteľstiev. „Je to prvýkrát, keď takto predlžujeme (volebné) obdobie županov a poslancov regionálnych parlamentov,“ povedal Fico s tým, že ďalšou novinkou je iba jednokolová voľba. Až doteraz sa totiž o predsedoch samosprávnych krajov rozhodovalo v dvoch kolách.

„Dve kolá sú úplne nezmyselné, ak si zoberieme, aká nízka je účasť ľudí, ktorí sa zúčastňujú na týchto voľbách. Tie finančné náklady nezodpovedajú tejto forme demokracie, preto jedno kolo považujeme za veľmi správne rozhodnutie,“ dodal premiér.

Voliť vyzývajú aj lídri OĽaNO, SaS a KDH

Na účasť vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) vyzvali občanov v piatok v Žiline predstavitelia koalície pre voľby do VÚC Veronika Remišová (OĽaNO), Ľubomír Galko (SaS) a Alojz Hlina (KDH).

Podľa líderky hnutia OĽaNO Veroniky Remišovej vo všetkých krajoch, s výnimkou Banskej Bystrice, vedú s veľmi tesným náskokom župani, ktorí kandidujú za Smer-SD alebo sú s ním prepojení. "Niektorí župani sú v úrade už osem alebo dvanásť rokov a vidíme, že nemajú výsledky. Ale od úspechu a zmeny k lepšiemu nás skutočne delí len niekoľko pár hlasov. Tak je to v Žilinskom, Trnavskom aj Prešovskom kraji. Zmena k lepšiemu je veľmi blízko. No na to, aby táto zmena prišla, potrebujeme hlasy ľudí. Potrebujeme, aby volebná účasť bola vyššia ako v minulých voľbách. Pretože od regiónu záleží, či sa ľuďom bude dobre žiť," povedala Remišová.

Podpredseda SaS Galko zdôraznil, že kandidáti koalície SaS, OĽaNO, KDH a ďalších stredopravých strán sú vo všetkých krajoch jedinou vážnou alternatívou zmeny na súčasnom županskom poste. "Nevoľte tých, ktorí nemajú žiadnu šancu vyhrať, aby vaše hlasy neprepadli. Nevoľte kandidátov, o ktorých doteraz nikto nepočul, ani tých s malou podporou. Snažili sa počas kampane, ale jednoducho sa nepresadili. A ich hlasy môžu a budú chýbať tým, ktorí majú za sebou silnú koalíciu stredopravých strán, programov i morálny kredit. Aj to jedno alebo dve percentá môžu v tejto jednokolovej voľbe pomôcť dosiahnuť vytúženú zmenu," uviedol Galko.

Kľúčom k dobrému výsledku volieb do VÚC je podľa predsedu KDH Hlinu účasť. "Účasť vo voľbách do VÚC je slabá, veľmi nízka. Tam cítime priestor. Zmena je v niektorých krajoch veľmi blízko a je dôležité ísť voliť. Chcel by som poprosiť kandidátov, ktorí majú podporu na úrovni štatistickej chyby, aby zvážili svoje rozhodnutie kandidovať. Treba byť racionálny a pragmatický. Keď je niekto dlhodobo meraný lepšie, logika veci velí vzdať sa v jeho prospech," dodal Hlina.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoRóbert FicoŽupné voľby 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu