Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Veľký prieskum k župným voľbám! Víťazstvo Smeru takmer všade, Lunter poráža Kotlebu o 30%

Podľa najnovšieho prieskumu by v župných voľbách v BBSK podnikateľ Ján Lunter jasne porazil Kotlebu. Zobraziť galériu (11)
Podľa najnovšieho prieskumu by v župných voľbách v BBSK podnikateľ Ján Lunter jasne porazil Kotlebu. (Zdroj: SITA/Jakub Julény, Diana Černáková)

BRATISLAVA - V Smere si zrejme môžu mädliť ruky, pred blížiciami sa župnými voľbami to pre nich vyzerá sľubne. Ako vyplýva z prieskumov, ktoré pre televíziu TA3 uskutočnila agentúra AKO a zverejnila vo štvrtok večer, kandidáti s podporou najsilnejšej strany by mohli opanovať až šesť krajov.

Telefonický prieskum sa uskutočnil 6. až 18.10., agentúra AKO v každom kraji oslovila tisícku ľudí. Počas dnešného dňa by sme sa mali dočkať aj prieskumov zo zvyšných štyroch krajov. Voľby sa uskutočnia 4. novembra, od soboty platí na prieskumy moratórium.

Bratislavský kraj

Z prieskumu vyplýva, že na poste bratislavského župana by Pavla Freša vystriedal nezávislý kandidát Milan Ftáčnik, ktorý v minulosti pôsobil ako primátor Bratislavy či starosta mestskej časti Petržalka. Získal by 24 percent hlasov. Za ním skončil už spomínaný Frešo s takmer 19 percentami, tesne nasledovaný Rudolfom Kusým (18,5 percenta). Nad desať percent by sa dostal aj Juraj Droba so 14,6 percentami. 

Veľký prieskum k župným
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TA3)

V kraji by jednoznačne zvíťazila strana SaS s podporou viac ako 33 percent. Strana Smer by získala niečo cez 19 percent, hnutie OĽaNO 12 percent, kollárovci približne 9 percent. 

Žilinský kraj

Tu by sa podľa telefonického prieskumu meno župana nemenilo. Zvíťazil by terajší predseda samosprávneho kraja Juraj Blanár podporovaný Smerom, ktorý by získal viac ako 32 percent. Za ním by v tesnom závese nasledovala Erika Jurinová, tretí by s veľkým odstupom skončil Marián Murín (13 percent), ďalej Anton Martvoň (7,6 percenta), menovec slovenského cyklistu Peter Sagan (7,3 percenta) a Ján Mikolaj (5,7 percenta). 

Veľký prieskum k župným
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TA3)

Čo sa týka preferencií politických strán, v Žilinskom kraji má jasnú podporu Smer, ktorý by volilo takmer 27 percent obyvateľov. Takmer 20 percent by získalo SaS, tretia SNS by získala 12,3 percenta, Obyčajní ľudia 10,3 percenta, nasledovaní kotlebovcami s presne 10 percentami. KDH by volilo 8,3 percenta voličov a Sme rodina 7,2 percenta. 

Banskobystrický kraj

Podľa prieskumu to vyzerá tak, že obyvatelia tohto kraja chcú zmenu. Prvý by suverénne skončil kandidát Ján Lunter s viac ako 51 percentami, doterajší župan Marian Kotleba by získal len zhruba 22 percent. Na treťom mieste sa v prieskume umiestnil Martin Juhaniak (9,4 percenta), za ním nasleduje Milan Urbáni s 2,5 percentami a nakoniec Pavol Greksa (2,1 percenta). 

Veľký prieskum k župným
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TA3)

Aj v tomto kraji by zvíťazil Smer s takmer 25 percentami. Druhá by skončila SaS (18,7 percenta), presne o päť percent menej by získala ĽSNS a Sme rodina (11,4 percenta). Tesne pod hranicou deviatich percent by sa dostalo OĽaNO, SNS by volilo 8,7 percenta voličov a Most-Híd presne o jedno percento menej. 

Prešovský kraj

V kraji by županom podľa prieskumu ostal Peter Chudík (47,1 percenta hlasov). Na druhom mieste by skončil Milan Majerský s 28 percentami, na treťom mieste s rovnakou podporou by sa umiestnili Ján Garaj a Andrej Gmitter (obaja 5,6 percenta), Jozef Mihalčin 4,2 percenta a Miroslav Škvarek 2,3 percenta hlasov. 

Veľký prieskum k župným
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TA3)

Aj tu by vyhral Smer s podporou 29 percent, druhé by skončilo KDH (13,4 percenta), tretie SaS (12,6 percenta). Nasledujú kotlebovci s 12 percentami, Obyčajní ľudia s niečo vyše 10 percentami, Sme rodina (9,4 percenta) a SNS s necelými deviatimi percentami. 

Trnavský kraj

Podľa prieskumu by si pozíciu trnavského župana udržal Tibor Mikuš, ktorého podporujú Smer-SD či národniari. Získal by 40,8%, čo je približne o desať percent viac ako opozičnou koalíciou podporovaný Jozef Viskupič. Na treťom mieste by sa umiestnil kandidát SMK-MKP József Berényi so ziskom 12,1% hlasov, cez desaťpercentnú hranicu by sa prehupol aj Konrád Rigó (Most-Híd). Nezávislý Jaroslav Cehlárik by dostal 6,5% hlasov voličov.

Prieskum v Trnave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: ta3.com)

Pozn. Márius Novák sa kandidatúry už vzdal

V Trnavskom kraji má najväčšiu podporu strana Smer-SD s 23,6 percentami, nasledujú liberáli z SaS (17,8 percenta), OĽaNO (12,8 percenta) a Most-Híd (12,8 percenta). Sme rodina získalo 9,8%, kotlebovci 9,3%.

Košický kraj

V Košiciach by po týchto župných voľbách opäť panoval Smer-SD. Zdenka Trebuľu by nahradil Richard Raši po zisku 44,3%, za ním by skončil kandidát s podporou opozície Rastislav Trnka (27,2%). Štefan Surmánek z ĽSNS by získal 6,5%, kandidát Mosta-Híd Karol Pataky 4,6% a nezávislý Róbert Bačinský 3,7%.

Prieskum Košice
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: ta3.com)

Aj v Košiciach by zvíťazil Smer, keď by získal 26,8% hlasov. Za nim by skončila SaS s 15,9% a ĽSNS s 12,6%. OĽaNO by skončilo tesne nad desiatimi percentami, 9,7% by volilo Sme rodina a 8,1% SNS.

Nitriansky kraj

V Nitrianskom kraji by podľa prieskumu opäť šéfoval smerácky kandidát Milan Belica s 38,9%. O druhé miesto by sa pobil nezávislý Peter Oremus (19,3%) a kandidát opozície Ján Greššo (17,9%). Kotlebovec Milan Uhrík by skončil na štvrtom mieste s 9,4%, za ním by nasledoval Iván Farkas (8,8%) a Renáta Kolenčíková (6,1%).

Prieskum v Nitre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: ta3.com)

V kraji uvádza prieskum ako najsilnejšiu stranu Smer s 26%, nasleduje Most-Híd (16%), SaS (15%), ĽSNS (10,1%), SMK-MKP (7,9%), Sme rodina (7,4%) a OĽaNO (7%).

Trenčiansky kraj

Najjednoznačnejšie to vyzerá v Trenčianskom kraji. Súčasný predseda VÚC, kandidát Smeru Jaroslav Baška, by získal 58,4% hlasov, druhá by s veľkým odstupom skončila Renáta Kaščáková (15,5%). Primátor Trenčiansky Teplíc Štefan Škultéty by získal 13,9% hlasov, Petra Hajšelová 4,7% a Ferdinand Vavrík 4,7%.

Prieskum Trenčín
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: ta3.com)

V kraji by najviac volili Smer-SD (33,5%), druhá by skončila SaS (19,1%), nasledovaná stranami Sme rodina (11,5%), ĽSNS (10,3%), SNS (8,7%) a OĽaNO (7,6%).

Viac o téme: Župné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu