Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prípravy na krajské voľby pokračujú bez problémov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Kandidáti)

BRATISLAVA – Organizácia novembrových krajských volieb je plynulá a bezproblémová, uviedla to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Aktuálne sa sústredia na prípravy hlasovacích lístkov. Ministerstvo vnútra zaistí ich tlač, výrobu a distribúciu na základe informácií od volebných komisií a úradov jednotlivých krajov.

Do soboty 30. septembra totiž musia krajské volebné komisie a úrady samosprávnych krajov poslať Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán a obciam v jednotlivých krajoch zoznam zaregistrovaných kandidátov pre voľby do zastupiteľstva a na predsedov jednotlivých krajov.

Na voľby sa pripravuje aj Štatistický úrad SR. Ako informoval hovorca úradu Marián Jánošík, štatistici sú na spracovanie volieb pripravení. Sčítanie výsledkov hlasovania ako obvykle preveria v troch skúškach. Prvé dve, čiastkové skúšky, budú v októbri a tretia celoplošná preverí sčítanie ako naostro krátko pred novembrovým hlasovaním. Tradične bude štatistický úrad zverejňovať priebežné výsledky na internete.

Voličov budú o tom, kto sa uchádza o vedenie ich kraja, informovať obce. Z Harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb do orgánov samosprávnych krajov v roku 2017 vyplýva, že obce musia do 10. októbra uverejniť zoznam zaregistrovaných kandidátov vo volebnom obvode pre voľby do zastupiteľstva kraja a zoznam kandidátov pre voľby predsedu kraja. Zároveň musia obce do 10. októbra doručiť do každej domácnosti oznámenie o čase a mieste konania volieb. Rovnako do 10. októbra musia starostovia obcí zvolať a uskutočniť prvé zasadanie okrskovej volebnej komisie.

Voľby sa uskutočnia v sobotu 4. novembra, od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr, najviac však o dve hodiny. Všade, aj tam, kde začnú hlasovať skôr, budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. Novinkou je, že voliči vyberú predsedov svojich krajov hneď 4. novembra. Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva zmenila dvojkolový systém na jednokolový, v ktorom sa predsedom VÚC stane ten z kandidátov, ktorý získa najviac platných hlasov.

V krajských voľbách sa dá voliť iba v mieste trvalého bydliska. Pre voľby poslancov a predsedov samosprávnych krajov neexistuje voličský preukaz, s ktorým sa napríklad vo voľbách do Národnej rady SR dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Každý volič totiž môže voliť iba poslancov, ktorí patria do jeho voličského obvodu. Preto volič nemôže voliť v inom volebnom obvode, vo volebnej miestnosti mimo svojho bydliska. V inom volebnom obvode by totiž dostal hlasovací lístok s inými kandidátmi. Z tých istých dôvodov sa nedá hlasovať poštou zo zahraničia. Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov majú občania Slovenskej republiky a cudzinci, ktorí najneskôr v deň konania volieb dovŕšili 18 rokov. Podmienkou je tiež trvalý pobyt v kraji.

Na voľbách do vyšších územných celkov (VÚC), rovnako ako obecných voľbách sa môžu zúčastniť aj všetci cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Pri voľbách do Európskeho parlamentu sa to týka len občanov iných členských štátov EÚ. Podľa aktuálnych informácií ministerstva vnútra je v zozname cudzincov s trvalým pobytom v SR vyše 75 400 ľudí. Toto číslo však nemusí byť konečné a do novembrových krajských volieb sa môže meniť. Cudzinci sa totiž priebežne prihlasujú a odhlasujú z trvalého pobytu. Voliť v jesenných voľbách do orgánov samosprávnych krajov majú právo aj ľudia vo väzbe. Aby však voliť mohli, musia sedieť vo väzbe, ktorá je v rovnakom volebnom obvode, ako je ich trvalý pobyt.

V krajských voľbách nemôžu hlasovať právoplatne odsúdení na trest odňatia slobody za spáchanie obzvlášť závažného zločinu. Prekážkou vo výkone volebného práva je aj zákonom stanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany zdravia ľudí.

Krajské voľby by mali štát stáť takmer 10,2 milióna eur. Na prípravu a vykonanie volieb dá Ministerstvo vnútra SR 8 724 459 eur a Štatistický úrad SR 1 474 750 eur, čo je spolu 10 199 209 eur. Spomínaných vyše 8,7 milióna eur použije rezort vnútra najmä na vyplatenie náhrad mzdy členom volebných komisií a odmien členom a zapisovateľom okrskových volebných komisií. Taktiež zaplatí tlač hlasovacích lístkov, metodických a informačných materiálov a volebných tlačív. Z prostriedkov zaistí činnosť volebných komisií, vybavenie, nevyhnutné úpravy a prevádzku volebných miestností, ale aj ochranu verejného poriadku v deň konania regionálnych volieb. Štatistický úrad použije takmer 1,5 milióna eur na spracovanie výsledkov krajských volieb.

Viac o téme: VÚCŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu