Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

O post predsedu Bratislavského kraja má záujem 18 kandidátov, vlastného nominovala aj SNS

SNS postavila vlastného kandidáta, je ním Lukáš Parízek.
SNS postavila vlastného kandidáta, je ním Lukáš Parízek. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – O post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zabojuje v tohtoročných novembrových voľbách do VÚC 18 kandidátov. Vlastného kandidáta postavila aj SNS, a to štátneho tajomníka na ministerstve zahraničných vecí Lukáša Parízeka. TASR o neoficiálnom zozname kandidátov informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Z celkového počtu kandidátov majú deviati podporu politických strán a deviati sú nezávislí. O miesto predsedu BSK sa uchádza poslanec Národnej rady SR Juraj Droba, ktorý má podporu SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmeny zdola a Demokratickej únie Slovenska. Taktiež psychologička a predsedníčka Strany zelených Slovenska Natália Hanulíková, súkromný podnikateľ Ľubomír Kolárik s podporou Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov a publicista i politik Daniel Krajcer, ktorý je kandidátom Mosta-Híd, SKOK-u a Strany zelených.

Šéfom BSK chce byť aj pedagóg Marián Leinerovič s podporou Nového parlamentu, farmaceut Milan Lopašovský, ktorého navrhuje Strana moderného Slovenska. Kandidátom SNS je štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek. Komunistická strana Slovenska nominovala prekladateľa Jalala Suleimana a Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku kultúrno-osvetového pracovníka Andreja Trnovca.

Medzi nezávislými kandidátmi na predsedu BSK je publicista Rastislav Blaško, podnikateľ Jozef Danko, súčasný šéf kraja Pavol Frešo i vysokoškolský učiteľ a bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Taktiež novinár Ľubomír Huďo, podnikateľ Martin Jakubec, starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý, starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva a IT špecialista i bratislavský mestský poslanec Jozef Uhler. "Definitívny zoznam kandidátov bude známy po kontrole zo strany Volebnej komisie BSK s následnou registráciou," podotkla Forman.

Voľby do vyšších územných celkov budú v sobotu 4. novembra. Tentoraz budú jednokolové, čo znamená, že za predsedu bude zvolený ten kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. V BSK schválili navýšenie počtu poslancov zo súčasných 44 na 50. Zároveň sa zvýšil aj počet volebných obvodov. Kým v minulosti ich v rámci Bratislavského kraja bolo 18, po novom ich je 24.

Na 50 miest v zastupiteľstve je viac ako sedemnásobný počet kandidátov

O 50 poslaneckých miest v  zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v ďalšom volebnom období sa uchádza 368 kandidátov. Väčšina z nich (287) je nominovaná politickými stranami, nezávislých kandidátov je 81. Vyplýva to zo zatiaľ neoficiálneho zoznamu kandidátov, o ktorom informoval samosprávny kraj.

Spomedzi 24 volebných obvodov, v ktorých voliči rozhodnú o svojich zástupcoch v krajskom parlamente, je najviac kandidátov v 11. volebnom obvode, ktorý zahŕňa bratislavské mestské časti Petržalka, Jarovce, Rusovce a Čunovo. O deväť mandátov sa uchádza 66 kandidátov na poslanca.

Najviac kandidátov v prepočte na mandát je vo volebnom obvode č. 8, združujúcom územie bratislavských mestských častí Devín a Devínska Nová Ves, a č. 10, v ktorom svojho zástupcu budú voliť obyvatelia Lamača a Záhorskej Bystrice. V oboch prípadoch je na jedno miesto v poslaneckom zbore desať kandidátov.

V prípade okresných miest v Bratislavskom kraji chce dve miesta pre zástupcov Pezinka v poslaneckom zbore BSK obsadiť 11 kandidátov, o dve miesta v rámci mesta Malacky, obcí Závod, Studienka a vojenského obvodu Záhorie sa uchádza 15 kandidátov. Na jeden mandát pre Senec v rámci 21. volebného obvodu je osem uchádzačov.

V budúcom zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré vzíde z tohtoročných novembrových volieb do vyšších územných celkov (VÚC), bude po novom sedieť viac poslancov, namiesto súčasného počtu 44 ich bude 50. Zvýšil sa aj počet volebných obvodov. Kým momentálne ich je v rámci Bratislavského kraja 18, po novom ich bude 24.

Viac o téme: VÚCBratislavský kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu