Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Strana SKOK! podporuje v župných voľbách v Banskobystrickom kraji Jána Luntera

Ján Lunter
Ján Lunter (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA – Politická strana SKOK – Európski liberálni demokrati (SKOK – ELD) rozhodla o podpore kandidáta Jána Luntera v novembrových voľbách predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

 „Ján Lunter je podľa väčšiny dostupných prieskumov najsilnejším prodemokratickým kandidátom na víťazstvo vo voľbách župana. Predstavil dobrý Plán pre lepší kraj, a má najväčšiu šancu poraziť ktoréhokoľvek kandidáta kotlebovcov,“ uviedol pre tlačovú predseda strany SKOK – ELD, Juraj Miškov.

Ako ďalej povedal Miškov, strana SKOK – ELD sa už v októbri minulého roka pripojila k výzve osobností slovenského života pod názvom „Zastavme fašizmus“, a zaviazala sa podporiť v župných voľbách v Banskobystrickom kraji akéhokoľvek kandidáta, na ktorom sa zhodnú demokratické politické strany a ktorý bude schopný poraziť súčasného župana Mariana Kotlebu.

„V SKOK - ELD pevne dúfame, že všetci relevantní kandidáti na banskobystrického župana dodržia svoj sľub a pred voľbami podporia toho z nich, ktorý má podľa prieskumov najväčšie šance na úspech. A to aj v takom prípade, ak by sa Marian Kotleba rozhodol osobne nekandidovať, a nastrčil by namiesto seba nejakú inú postavičku v zelenom tričku. Považovali by sme za zradu voči všetkým slušným ľuďom, ak by niektorý z ostatných kandidátov začal hľadať výhovorky a jeho prepadnuté hlasy by viedli k tomu, že by Banskobystrický kraj zostal pod vedením vyholených chlapcov na ďalších päť rokov,“ dodal Miškov.

Podporu strany Smer-SD Jánovi Lunterovi v jesenných voľbách oznámil už minulý týždeň podpredseda vlády SR a podpredseda strany Smer-SD Peter Pellegrini. K podpore tohto kandidáta sa zatiaľ okrem strany SKOK-ELD pridali Progresívne Slovensko, strana Šanca a Most-Híd.

Nových županov bude Slovensko voliť prvú novembrovú sobotu. Obyvatelia Banskobystrického kraja si budú vyberať už z jedenástich kandidátov, ktorí svoj zámer uchádzať sa o funkciu predsedu samosprávneho kraja doteraz oznámili.

Okrem podpredsedu Strany rómskych koalícií Vojtecha Kökénya kandiduje aj krajský predseda Strany zelených Slovenska Marek Mališ, bývalý primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita a poslanec Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, poslanec banskobystrického mestského parlamentu Igor Kašper, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, starosta obce Mýtna Pavel Greksa a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. Terajší predseda BBSK Marian Kotleba sa má k svojej kandidatúre vyjadriť dnes popoludní na tlačovej besede v sídle ĽSNS v Banskej Bystrici.

Viac o téme: SKOK!Ján Lunter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu