Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Nitrianskom kraji sa pred voľbami sformovala koalícia zložená z vládnych strán

Milan Belica
Milan Belica (Zdroj: SITA)

NITRA - V Nitrianskom kraji sa pred jesenným regionálnymi voľbami sformovala koalícia strán Smer-SD, Most-Híd a SNS, ktorá kopíruje vládnu koalíciu. Strany budú mať spoločnú kandidačnú listinu na poslancov aj spoločného kandidáta na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Je ním súčasný župan Milan Belica, ktorý stojí na čele kraja už od jeho vzniku v roku 2001.

Strany Smer-SD, Most-Híd a SNS rokovali dlhší čas, rokovania stáli na váhaní zo strany SNS. Predsedníctvo národniarov totiž koncom mája rozhodlo, že SNS pôjde do novembrových regionálnych volieb samostatne, nie v koalíciách. „Jednou z otázok je, čo urobí SNS, pretože zatiaľ sa chovajú nerozhodne,“ povedal na konci júla nitriansky krajský predseda Mosta-Híd Tibor Bastrnák. „Pre krajskú organizáciu Smer-SD v Nitrianskom kraji je prioritná koalícia so stranami, s ktorými tvorí vládnu koalíciu,“ povedal krajský šéf Smeru-SD Tibor Glenda.

Ide už o druhú koalíciu, ktorá sa sformovala v Nitrianskom kraji. Pred časom ju ohlásili aj politické strany SaS, OĽANO, KDH, NOVA, Šanca a OKS. Ich kandidátom na župana je Ján Greššo, bývalý dlhoročný riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre a súčasný krajský poslanec. Greššo kandidoval už vo voľbách v roku 2005.

Samostatne ide do volieb Strana maďarskej koalície, jej kandidátom je Iván Farkas, krajský predseda strany a starosta obce Mužla. Ako nezávislí chcú kandidovať Tomáš Galbavý, ktorý bojoval v roku 2013 v druhom kole županských volieb proti Belicovi a tiež krajský a mestský poslanec v Nitre Peter Oremus, ktorý v posledných voľbách skončil tretí. Na čele kraja chce stáť aj nezávislá kandidátka Renáta Kolenčíková, ktorá je krajskou a mestskou poslankyňou v Nitre. Kandidovať bude aj Milan Uhrík, podpredseda Ľudovej strany Naše Slovensko.

Viac o téme: Nitriansky krajMilan Belica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu