Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Smer ohlásil podporu kandidáta proti Kotlebovi, začali sa diať veci: Jeho reakciu nikto nečakal

Ján Lunter Zobraziť galériu (3)
Ján Lunter (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BANSKÁ BYSTRICA - Súboj o post župana v Banskobystrickom samosprávnom kraji naberá na obrátkach. Ani Ficov Smer, ktorý vlastného kandidáta na túto pozíciu nemá, nechce, aby sa predsedom kraja opäť stal Marian Kotleba - a tak sa rozhodol podporiť Jána Luntera, podľa nich najsilnejšieho kandidáta.

Prekvapujúci krok oznámili včera na mimoriadnom brífingu v krajskej centrále v Banskej Bystrici. Do úvahy vraj brali nielen preferencie, podľa ktorých má veľkú šancu zvíťaziť, ale aj jeho životný príbeh, hodnoty, ktoré vyznáva a jeho volebný program.

Celá situácia ale v konečnom dôsledku vyznieva čudne. O možnej podpore informoval ako prvý portál postoj.sk, čo zaskočilo Lunterovcov. Zatiaľ čo sa šéf Lunterovej kampane Ondrej Lunter vyjadril, že sa s Petrom Pellegrinim predtým nestretli, podpredseda vlády zároveň tvrdil, že prebiehali rokovania - a tak vznikol celý komunikačný guláš.

Nebol to alibizmus, tvrdí Pellegrini

Ako po oficiálnom vyjadrení podpory vysvetľoval Pellegrini, Smer mal ako najsilnejšie strana ambíciu postaviť vlastného kandidáta, tvrdí však, že čakanie a vyhodnotenie situácie nebol alibistický krok, ale premyslená stratégia. „Keby sme mali aj najsamlepšieho kandidáta, vzhľadom na situáciu v kraji by to bolo len o súboji politických strán a neviedlo by to k ničomu," tvrdí o podpore Luntera. 

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Peter Pellegrini

Podľa Pellegriniho sú tieto voľby o súboji medzi dobrom a zlom, medzi hodnotami a tradíciami s tými, ktorí po nich vraj šliapu. „Rád by som vyzval aj ostatných kandidátov, aby zvážili, či chcú trieštiť sily, či sa im oplatí ísť do boja alebo sa zachovajú štátnicky a tak, ako to potrebuje tento kraj 72 dní pred voľbami. Do podania kandidátok je ešte čas, preto sme to dnes zverejnili," vyzval.

Prekvapení Lunterovci

Samotný tábor Lunterovcov bol z dnešných udalostí prekvapený, pretože tento krok nečakal. O podpore Smeru sa vraj Ján Lunter dozvedel od novinárov a osobne mu to Pellegrini povedal až pred tlačovkou strany o 13:00. 

"Ešte na začiatku kampane som povedal, že prijmem podporu každej demokratickej politickej strany, pokiaľ bude bez podmienok a stotožní sa s naším programom. Platí to aj v tomto prípade. So Smerom sme neuzavreli žiadnu dohodu a ich podpora, ktorú dnes oznámili, nebola ničím podmienená," uviedol známy podnikateľ a dodal, že zostáva nadstraníckym a nezávislým kandidátom. 

Ján Lunter
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Ján Lunter

Predčasné rozhodnutie, hovorí Mičev

Podľa ďalšieho kandidáta Stanislava Mičeva ide o predčasné rozhodnutie Smeru. Mičev si je vraj vedomý, že strana Smer-SD je v kraji najsilnejšia, no je presvedčený o tom, že obyvatelia si nenechajú od nikoho diktovať, koho majú voliť.

Lunterov krok vníma negatívne aj jeden z jeho súperov Ivan Saktor. „Ján Lunter už nie je celkom nezávislý, ako tvrdí, pretože ho podporujú mestskí poslanci Banskobystrickej alternatívy kandidujúci do zastupiteľstva BBSK, ktorí sú v opozícii nielen voči primátorovi krajského mesta, ale aj voči Smeru. Vzniká tu akýsi politický guláš, ktorý v konečnom dôsledku nemusí priniesť vyššie volebné preferencie Jánovi Lunterovi,“ uviedol.

Viac o téme: Smer-SDJán LunterŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu