Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľké prekvapenie v boji o župana! Smer podporil "bystrického Kisku"

Ján Lunter
Ján Lunter (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA – Smer-SD v novembrových voľbách do vyšších územných celkov podporí na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) občianskeho kandidáta a majiteľa rodinnej firmy Jána Luntera. Oznámil to dnes na mimoriadnom brífingu v krajskej centrále Smer-SD v Banskej Bystrici podpredseda vlády a strany Peter Pellegrini.

Ako Pellegrini zdôvodnil, do úvahy brali nielen preferencie, ktoré Lunter dosahoval v prieskumoch, kde sa drží vysoko, ale aj jeho životný príbeh a hodnoty, ktoré vyznáva, a, samozrejme, jeho volebný program. Podľa podpredsedu, ak má niekto najväčšie šance poraziť súčasného šéfa kraja, v prípade jeho kandidatúry, tak je to práve Lunter. Ten údajne ich podporu víta. Rokovali vraj spolu viackrát, ale až dnes, asi polhodinu pred brífingom, mu dali "ruku a slovo". Smer-SD svoje rozhodnutie nezmení.

O funkciu predsedu BBSK sa doteraz uchádzajú 11 kandidáti. Sú nimi konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa, krajský predseda Strany zelených, manažér Marek Mališ z Kriváňa v okrese Detva a rómsky aktivista Vojtech Kökény z Rimavskej Soboty, ktorý kandiduje za Stranu rómskej koalície.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), oznámi v najbližších dňoch.

Vyjadrenie Pellegriniho

"Smer-SD ako najsilnejšia vládna a politická strana v BBSK určite mala ambíciu postaviť svojho kandidáta a aj sa to od nej očakávalo. Náš postoj vyčkať a vyhodnotiť situáciu bol označovaný za alibistický, akoby sme dávali ruky preč od volieb. Nebola to pravda, z našej strany to bola premyslená stratégia. Voľby v BBSK na rozdiel od iných krajov sa nesmú zvrhnúť na štandardný boj politických strán. Keby sme mali aj najsamlepšieho kandidáta, vzhľadom na situáciu v kraji by to bolo len o súboji politických strán a neviedlo by to k ničomu. Tieto voľby musia byť o súboji medzi dobrom a zlom. O súboji medzi hodnotami a tradíciami s tými, ktorí po nich šliapu," konštatoval Pellegrini s tým, že Smer-SD uprednostnil vyšší záujem. "Politické kšefty" a delenie postov vylúčil.

"Rád by som vyzval aj ostatných kandidátov, aby zvážili, či chcú trieštiť sily, či sa im oplatí ísť do boja alebo sa zachovajú štátnicky a tak, ako to potrebuje tento kraj 72 dní pred voľbami. Do podania kandidátok je ešte čas, preto sme to dnes zverejnili," vyzval podpredseda vlády.

Zdôraznil, že aj keby predseda BBSK Marian Kotleba nekandidoval, Smer-SD podporuje Luntera. Na otázku, či rátajú aj s možnosťou že, ak by Kotleba kandidoval a Lunter by tesne pred voľbami nepatril medzi lídrov a vzdal sa v prospech silnejšieho súpera, Pellegrini reagoval, že v takom prípade by ho podporili aj oni. "Ja si však myslím, že pán Lunter si udrží pozíciu lídra," dodal a pripomenul, že sa ešte čaká, ako sa v kraji rozhodne Most-Híd a SNS.

Reagoval samotný Lunter

Podpora strany Smer-SD na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja bola pre Jána Luntera prekvapujúca a nečakaná. "Dozvedel som sa o nej ráno od novinárov, keď nám začali volať. O 13:00, hodinu pred tlačovou konferenciou strany Smer-SD, sme sa stretli s Petrom Pellegrinim, ktorý nám ich zámer oznámil osobne," uviedol vo vyjadrení Ján Lunter. Informoval hovorca jeho kampane Roman Grešo.

"Ešte na začiatku kampane som povedal, že prijmem podporu každej demokratickej politickej strany, pokiaľ bude bez podmienok a stotožní sa s naším programom. Platí to aj v tomto prípade. So Smerom sme neuzavreli žiadnu dohodu a ich podpora, ktorú dnes oznámili, nebola ničím podmienená," dodal Lunter. Zároveň oceňuje, že Smer-SD dodržal svoje slovo a verejne podporil najsilnejšieho kandidáta a tým prispel k tomu aby sa sily kandidátov netrieštili v boji proti fašizmu v Banskobystrickom kraji. "Naďalej zostávam nadstranícky a nezávislý kandidát, ktorý nie je niekomu zaviazaný, na tom sa nič nemení," uviedol na záver Ján Lunter.

Po mimoriadnom brífingu v krajskej centrále strany Smer-SD v Banskej Bystrici dnes podpredseda vlády SR a podpredseda strany Smer-SD Peter Pellegrini uviedol, že na základe jednomyseľného rozhodnutia krajskej rady strana Smer-SD podporí v jesenných voľbách za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera. Podľa jeho slov rozhovory o podpore Luntera viedla strana už dlhšie a dnes sa krátko pred mítingom definitívne dohodli. Pellegrini odmieta, že by táto podpora súvisela s nejakým politickým kšeftom. "Voľby predsedu v Banskobystrickom kraji musia byť súbojom medzi dobrom a zlom, súbojom medzi hodnotami a tradíciami proti tým, ktorí po hodnotách a tradíciách šliapu,“ uviedol Pellegrini.

Viac o téme: Smer-SDJán Lunter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu