Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Drsná kampaň v Bystrici: Boj o župu sa priostruje, Saskár Klus obviňuje z manipulácie!

Martin Klus Zobraziť galériu (4)
Martin Klus (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BANSKÁ BYSTRICA - Martin Klus rozpútal na Facebooku poriadnu búrku. Kandidát na banskobystrického župana obvinil agentúru Focus z manipulovania prieskumu v prospech jeho oponenta Jána Luntera, to mu však zabezpečilo iba vlnu kritizujúcich komentárov.

Ako napísal Klus v statuse, v pondelok sa mal stať svedkom nepríjemnej udalosti. Jednej z jeho blízkych osôb sa mala dovolať anketárka agentúry FOCUS a pýtať sa na župné voľby. „Bol som zhrozený, keď tento prebehol podľa grafiky," napísal kandidát na župana. Podľa grafiky sa mala anketárka zamerať predovšetkým na Jána Luntera, jeho konkurenta v boji o post predsedu VÚC v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Klus sa ďalej pýtal, či išlo iba o jej individuálne zlyhanie. „A na túto otázku sa pochopiteľne budem pýtať samotnej agentúry Focus, ktorej rád poskytnem presný čas a telefónne číslo so žiadosťou o poskytnutie zvukového záznamu, ale aj SAVA - Slovenskej asociácie výskumných agentúr, aby k tomu zaujali stanovisko," uzavrel.

Infografika Martina Klusa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Martin Klus)

Na Klusove tvrdenia neskôr reagovala priamo agentúra FOCUS, ktorá to rázne odmietla. „Je nám ľúto, že člen klubu* SaS (*doplnené), opakovaného klienta Focusu, obviňuje našu agentúru takto anonymne a všeobecne. Takto žiadny dotazník Focusu nevyzerá a ani nikdy nevyzeral," napísali v reakcii. 

Agentúra sa odvoláva na svoje profesionálne renomé vybudované aj na prísnom dodržiavani etických profesných pravidiel a morálnych zásad. „Ak by aj hypoteticky došlo k veľmi nepravdepodobnému individuálnemu zlyhaniu operátora, čomu zatiaľ nemáme dôvod veriť, tak sa to vo výsledkoch reprezentatívneho prieskumu neprejaví. Pokiaľ nám p. Klus poskytne telefónne číslo volaného respondenta, vec samozrejme preveríme," vysvetľuje.

Agentúra zároveň uviedla, že status dáva posúdiť právnikovi, pretože ho považuje „za zámerné účelové poškodzovanie dobrého mena". „Takéto pokusy o spochybňovanie profesionality našej práce nám pripomínajú smutné časy pred rokom 1998," dodáva.

Drsná kampaň v Bystrici:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Martin Klus)

Na Klusov status sa zniesla znôška kritiky od množstva ľudí. Prekážalo im napríklad to, že sa politik neopýtal najskôr agentúry. „Tento "boj" s agentúrami cez FB status ešte pred vyjadrením druhej strany je taký, že si značím "mínus" k menu Klus. (už druhé)," kritizoval Peter.

„Mne volali v sobotu ohľadom BSK a pán bol veľmi profesionálny. Úplný opak vyššie popísaného. + story v grafike začína tromi bodkami? Naozaj? Nie je vám hanba ani troška?" ozval sa Miro. 

Klus si je 100% istý

Politik sa do debaty zapojil neskôr eśte raz. Tvrdí, že si je situáciou istý 100% a mrzí ho, že sa týka agentúry, o ktorej má dlhodobu skvelú mienku, a aj jej reakcia. „Napriek tomu stále verím, že sa jednalo len o “individuálne zlyhanie operátora” a som pripravený na súčinnosť presne tak, ako som to v mojom statuse popísal. ZÁROVEŇ OČAKÁVAM, že mi spoločnosť Focus dá k dispozícii kompletný audio záznam z predmetného telefonátu a následne adekvátne zverejní aj spôsob a výsledky preverenia a nápravy," napísal.

Ako sa pre Topky vyjadrila samostná SaS, kandidát na župana záležitosť v predstihu konzultoval v rámci strany. „Plne stojíme za jeho stanoviskom, že je nevyhnutné preskúmať, či a keď tak do akej miery sa jednalo o individuálne zlyhanie a tiež nájsť mechanizmus ako do budúcnosti podobným zlyhaniam predchádzať," uvádza sa vo vyhlásení.

Drsná kampaň v Bystrici:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Martin Klus)

Viac o téme: Martin KlusJán LunterŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu