Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pre Luntera sú prioritou aj environmentálne záťaže: Kraj máme taký, aký si ho spravíme

Ján Lunter
Ján Lunter (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA - Riešenie starých environmentálnych záťaží v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) je jednou z priorít programu kandidáta na predsedu BBSK, miestneho podnikateľa Jána Luntera. Ako uviedol na dnešnej tlačovej besede v Banskej Bystrici, je našou zodpovednosťou, aby sme si vytvorili kraj taký, aký ho potrebujeme a chceme mať.

"Je dôležité, aby župan, ktorý má na pleciach celú župu, intenzívne loboval, pracoval a kričal, že mu niekto v jeho priestore robí neporiadok. Je dôležité, aby sa tieto otázky riešili," zdôraznil Lunter. Predstavil svojich ľudí z tímu, ktorí mu v tom majú pomáhať.

"Chceme sa pustiť do riešenia environmentálnych záťaží v kraji. Máme na to nástroje, ktorými sú strategické dokumenty ako napríklad územný plán, teda zákonný nástroj na zavedenie regulatívov v prospech životného prostredia. Rovnako program hospodárskeho a sociálneho rozvoja, kde je definovaná stratégia kraja. Ďalším nástrojom je legislatíva, treba tlačiť na jej zmenu, aby samosprávny kraj mal väčšie kompetencie aj v prípade stavebného zákona," priblížil Milan Lichý, mestský poslanec a člen Lunterovho tímu.

Pripomenul environmentálne záťaže s vysokou prioritou, ktoré BBSK trápia najviac. V tejto súvislosti zdôraznil, že treba tlačiť na kompetentných, aby na tom pracovali a záťaže sa stali minulosťou. Gudrónové jamy v Predajnej v okrese Brezno, ktoré sú vážnou ekologickou hrozbou, sú jednou z nich.

"Aj tu je na mieste občianska nespokojnosť tak, ako protesty za to, aby sa dostavala R2, čo podporujeme. Občania verejne prejavujú svoj postoj. Chcem spolupracovať s občanmi, aktivistami, ktorí sú často znevažovaní a nepríjemní pre politikov. Iná cesta nie je, občania sa musia uchopiť svojej krajiny," dodal Lunter.

O funkciu predsedu BBSK sa okrem Luntera uchádzajú konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa. Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), oznámi koncom leta.

Viac o téme: EkológiaJán Lunter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu