Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Jurinová oficiálne oznámila kandidatúru na post predsedu ŽSK: Veľká podpora strán

Erika Jurinová
Erika Jurinová (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

ŽILINA – Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) dnes oficiálne oznámila kandidatúru na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) s podporou koalície Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sloboda a solidarita (SaS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), NOVA a Občianska konzervatívna strana (OKS).

"Mottom našej kampane je: Náš kraj je náš domov. Kandidujem, pretože župa musí patriť ľuďom a nie politickým stranám a ich sponzorom. Je nutné, aby spravodlivo vnímala všetky regióny. Náš program je zameraný na ľudí, lebo tí sú v kraji dôležití. Nazvala som ho programom starostlivosti o Žilinský kraj. Postaráme sa o náš kraj, v tom som si úplne istá. Chceme rozvíjať najmä služby pre občanov. Zdravotníctvo, školstvo, sociálne služby, ale nezabudneme na infraštruktúru a integráciu dopravy," povedala Jurinová.

V prípade úspechu vo voľbách je pripravená zastávať iba jeden mandát. "Nie som zberač titulov ani funkcií a určite si neponechám dva mandáty. Pokiaľ sa podarí náš zámer a zmeníme župu, otočíme ju iným smerom, okamžite sa vzdávam mandátu poslankyne Národnej rady," zdôraznila Jurinová.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka doplnil, že koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS bude v novembrových voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) podporovať v Žilinskom kraji nielen Jurinovú, ale aj kandidátov na poslancov v jednotlivých volebných obvodoch. "Za Erikou plne stojíme, ale hlavne sme nadšení. Pretože vieme, že ona je ten vhodný človek. Aj charakterovo, aj odborne. Je veľmi pracovitá a my sa tešíme nielen na kandidatúru, ale aj na výsledok volieb. A očakávame, že Žilinský kraj dosiahne zmenu, ktorú potrebuje a ktorú si zaslúži," uviedol Vašečka.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka je koalícia strán SaS, OĽaNO a KDH na centrálnej úrovni slušnou alternatívou voči vládnemu zlepencu. "Zatiaľ len v regionálnych voľbách do vyšších územných celkov, ale veľké parlamentné prídu na rad čoskoro. Nebola to jednoduchá práca. Všetky strany museli viackrát ustúpiť a pristúpiť na viaceré kompromisy. Ale dokázali sme sa dohodnúť, lebo sme to chceli. Výsledok našich rokovaní je osem veľmi dobrých kandidátov na županov, pre každý kraj jeden. Dnes totiž ide o veľa," podotkol Galko.

Záujem uchádzať sa o post predsedu ŽSK zatiaľ potvrdili súčasný predseda Juraj Blanár (Smer-SD), poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline Peter Cibulka (nezávislý), zakladateľ hnutia Vzdor Kysuce Marián Magát, exposlanec NR SR za stranu Smer-SD Anton Martvoň a bývalý minister školstva a podpredseda vlády SR Ján Mikolaj (SNS).

Viac o téme: VÚCErika Jurinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu