Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cena novembrových volieb do VÚC je známa: Bude to v miliónoch eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali stáť viac ako 10 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia krajských volieb, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Z rozpočtu ministerstva vnútra má ísť na voľby suma vo výške 8.724.459 eur, z rozpočtu Štatistického úradu vo výške 1.474.750 eur, uvádza sa v materiáli. Voľby budú v sobotu 4. novembra 2017.

Finančné prostriedky rezortu vnútra majú byť použité na odmeny členom a zapisovateľom volebných komisií, na tlač hlasovacích lístkov, informačných materiálov a volebných tlačív. Peniaze pôjdu okrem iného aj na zabezpečenie činnosti volebných komisií, na vybavenie volebných miestností či ochranu verejného poriadku v deň konania volieb. Z prostriedkov štatistického úradu sa má zabezpečiť spracovanie výsledkov volieb.

Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov si budú Slováci voliť piatykrát. Doteraz sme volili v rokoch 2001, 2005, 2009 a 2013. Prvýkrát bude voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený ten kandidát, ktorý získal najviac platných hlasov. Tentokrát nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

Predsedom kraja sa môže stať obyvateľ samosprávneho kraja, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši vek 25 rokov. Za krajského poslanca môže byť zvolený obyvateľ samosprávneho kraja, ktorý má trvalý pobyt v obci alebo vo vojenskom obvode, ktoré patria do územia volebného obvodu, v ktorom kandiduje. V deň volieb musí mať aspoň 18 rokov. Právo voliť majú občania SR aj cudzinci, ktorí sú obyvateľmi daného kraja a najneskôr v deň konania volieb dovŕšia vek 18 rokov.

Viac o téme: VoľbyRozpočetVÚC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu