Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ďalší kandidát: O post šéfa BSK sa chce uchádzať aj bývalý primátor Bratislavy

Milan Ftáčnik
Milan Ftáčnik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa chce v tohtoročných voľbách uchádzať aj bývalý primátor Bratislavy a exminister školstva Milan Ftáčnik. Svoju kandidatúru oficiálne oznámi na tlačovej konferencii v piatok (24.3.) v Bratislave. Vyplýva to z pozvánky zaslanej do redakcie TASR.

Na tlačovej konferencii chce predstaviť Ftáčnik aj tézy volebného programu s názvom Pre slušný život v kraji. Milan Ftáčnik sa narodil 30. októbra 1956 v Bratislave. Od roku 1990 pôsobí aktívne vo verejnom živote. V rokoch 1990 - 1998 bol štyrikrát zvolený za poslanca slovenského parlamentu za SDĽ. V rokoch 1990 - 1992 bol členom Predsedníctva Slovenskej národnej rady (SNR). V rokoch 1998 - 2002 pôsobil ako minister školstva SR.

V komunálnych voľbách v roku 2002, a potom aj v roku 2006, bol vo volebnom obvode Bratislava-Petržalka zvolený za poslanca mestského zastupiteľstva hlavného mesta, kde pracoval v komisii pre mládež, vzdelanie a šport a v komisii sociálnych vecí a zdravotníctva. V regionálnych voľbách v roku 2005, a potom aj v roku 2009, bol zvolený za volebný obvod Bratislava-Petržalka za poslanca zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja, pracoval v komisii školstva a kultúry. V rokoch 2006 - 2010 bol starostom bratislavskej mestskej časti Petržalka.

V novembri 2010 sa Ftáčnik ako nezávislý kandidát s podporou strany Smer-SD po víťazstve v komunálnych voľbách stal primátorom Bratislavy. Vo funkcii bol jedno volebné obdobie, do decembra 2014, keď odovzdal funkciu súčasnému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi. Pri odchode z funkcie sa vyjadril, že ako aktívny občan, ktorý má za sebou skúsenosti primátora, sa chce konštruktívne vyjadrovať k tomu, čo sa v meste deje.

Od roku 2014 pracuje na Katedre aplikovanej informatiky FMFI UK na Oddelení počítačovej grafiky a videnia. Od apríla 2015 je predsedom Slovenskej informatickej spoločnosti a od decembra 2015 členom Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy. Ftáčnik je členom tímu expertov podieľajúcich sa na tvorbe základných téz Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania.

Svoju kandidatúru na post šéfa BSK doteraz oficiálne potvrdil bratislavský mestský poslanec a vicestarosta mestskej časti Jarovce Jozef Uhler, poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Droba a predseda Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov Ľubomír Kolárik. Taktiež aj spevák, moderátor a podnikateľ Martin Jakubec, líder neformálnej občianskej platformy Statoční ľudia slobody Rastislav Blaško a starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto a súčasný poslanec krajského zastupiteľstva BSK Rudolf Kusý. Súčasný predseda BSK Pavol Frešo uviedol začiatkom roka v TABLET.TV, že o kandidatúre uvažuje.

Viac o téme: Milan FtáčnikBratislavský samosprávny krajŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu