Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spolková prokuratúra v Nemecku: Amri je bez pochýb útočníkom z Berlína

Anis Amri
Anis Amri (Zdroj: YouTube)

KARLSRUHE - Nemecká Spolková prokuratúra považuje 24-ročného Tunisana Anisa Amriho, ktorého zastrelili na predmestí Milána krátko pred vianočnými sviatkami talianski policajti, za nespochybniteľného páchateľa teroristického útoku kamiónom na jeden z vianočných trhov v Berlíne z 19. decembra. Povedala to dnes v Karlsruhe jej hovorkyňa Frauke Köhlerová.

Podľa jej slov Amri spáchal spomínaný útok, čo naznačujú doterajšie poznatky vyšetrovateľov. Teraz je predmetom vyšetrovania, či niekto ďalší vedel o jeho konkrétnych plánoch a či existujú osoby, ktoré mu pomáhali. Pri útoku v Berlíne prišlo o život 12 ľudí a vyše 50 utrpelo zranenia.

Hovorkyňa ďalej uviedla, že Amriho zachytila priamo po čine jedna z bezpečnostných kamier neďaleko železničnej stanice ZOO. Atentátnik si to aj uvedomoval, pretože do kamery ukázal zdvihnutý ukazovák, čo je pozdrav používaný obvykle stúpencami tzv. Islamského štátu.

Pôvodný vodič uneseného poľského kamióna Lukasz Urban, ktorého našli v kabínke vozidla mŕtveho, zomrel na následky strelného zranenia po výstrele na mieste nachádzajúcom sa niekoľko kilometrov od miesta činu, kde vozidlo parkovalo pred samotným útokom. V čase činu sa v kabínke nenachádzala žiadna ďalšia osoba. Vyplýva to z poznatkov vyšetrovateľov, uviedla Köhlerová.

Potvrdila aj informáciu talianskej polície, že Amri použil rovnakú strelnú zbraň pri vražde poľského kamionistu, ako aj pri prestrelke s talianskymi policajtmi. Na 26-ročného Tunisana, ktorý mohol byť jednou z kontaktných osôb Amriho, vydali nemecké úrady zatykač, avšak z dôvodu podvodov pri získavaní sociálnych dávok, na čo použil rôzne totožnosti. Podozrenie, že mohol byť zasvätený do plánov útoku, sa nepodarilo preukázať natoľko, aby to v tejto súvislosti stačilo na vydanie zatykača, informovala hovorkyňa.

Spomínaného muža predbežne zadržali pri utorkovej razii v jednej z berlínskych ubytovní pre utečencov. Obaja Tunisania sa v predvečer útoku stretli v istej reštaurácii a absolvovali tam intenzívny rozhovor, uviedla Spolková prokuratúra. Zaistené boli aj komunikačné prostriedky, ktoré sú teraz predmetom skúmania.

Tunisana, ktorý sa pred útokom stretol s Amrim, zadržali už pred rokom 

Tunisana (26), s ktorým sa atentátnik z Berlína Anis Amri stretol v reštaurácii v predvečer útoku, sa neocitol v cele predbežného zadržania v Nemecku po prvý raz. Túto Amriho kontaktnú osobu zadržali už raz v Berlíne, a to v novembri 2015, informovala televízia RBB. Hovorca tamojšej prokuratúry Martin Steltner uviedol, že uvedený 26-ročný Tunisan čelí vyšetrovaniu v súvislosti s vážnym zločinom ohrozujúcim bezpečnosť štátu, čo je formulácia využívaná nemeckými úradmi pre trestné činy teroristického charakteru.

Zadržaný a dvaja ďalší muži sa vtedy ocitli v podozrení, že zaobstarali trhavinu pre útok v Düsseldorfe. Vyšetrovatelia však nezískali očakávané dôkazy proti trojici ani pri prehliadke motorového vozidla v štvrti Britz, ani mešity v štvrti Charlottenburg. Úrady podľa informácií RBB vtedy registrovali uvedeného Tunisana len ako "relevantnú osobu", teda nie ako potenciálneho atentátnika, ale osobu podporujúcu radikálnych islamistov.

Amri utekal z Nemecka aj cez Brusel 

Tunisan Anis Amri, páchateľ decembrového útoku na vianočné trhy v Berlíne, po masakri utekal z Nemecka aj cez Brusel. Informovala o tom dnes belgická prokuratúra. Amri sa na vlakovej stanici Brusel-Sever objavil dva dni po berlínskom útoku. Na záberoch zo staničných kamier ho identifikovala železničná polícia v spolupráci s belgickou železničnou spoločnosťou (SNCB).

Na bruselskú stanicu pricestoval Tunisan z holandského Amsterdamu 21. decembra okolo 19.00 h. Po dvoch hodinách stanicu opustil, uviedol belgický denník Le Soir. Hľadaný Amri prišiel o život 23. decembra na milánskom predmestí Sesto San Giovanni, kde ho zastrelili policajti niekoľko hodín po tom, čo pricestoval do Talianska vlakom cez Francúzsko. Útok kamiónom na vianočný trh v berlínskom Charlottenburgu z 19. decembra si vyžiadal 12 mŕtvych a vyše 50 zranených.

Švajčiarsko začalo trestné stíhanie voči neznámym osobám kvôli útoku v Berlíne 

Švajčiarska federálna prokuratúra so sídlom v Berne začala trestné stíhanie voči neznámym osobám v súvislosti s teroristickým útokom v Berlíne z 19. decembra. Vo vysielaní tamojšieho rozhlasu SRF to dnes večer potvrdil hovorca prokuratúry André Marty s tým, že ide o podozrenie z podpory alebo z účasti na aktivitách zločineckej organizácie. Navyše je v hre aj porušenie zákazu členstva v teroristickej organizácii, akou je napríklad tzv. Islamský štát.

Trestné stíhanie sa začalo na základe podnetov zahraničných úradov, uviedli švajčiarske úrady. Tie vyšetrovanie úzko koordinujú s kolegami mimo Švajčiarska, povedal Marty, ktorý však odmietol uviesť akékoľvek podrobnosti. Špekulácie o možných kontaktoch tuniského páchateľa berlínskeho útoku Anisa Amriho vo Švajčiarsku sa objavili v médiách už krátko po ňom, avšak vtedy sa nič konkrétne nezistilo.

Viac o téme: útok BerlínAnis Amri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu