Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nevinný Pakistanec, ktorého zadržali po masakre v Berlíne, prehovoril o pekle na polícii

Krátko po zadržaní
Krátko po zadržaní (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN/BERLÍN - Pakistanec Navíd Balúč, ktorý bol minulý týždeň zadržaný a následne prepustený v súvislosti s útokom na vianočný trh v Berlíne, tvrdí, že nemeckí policajti s ním zle zaobchádzali.

Redaktorke britského denníka Guardian povedal, že v deň útoku - 19. decembra - sa vracal domov z návštevy priateľa, keď sa pri ňom pristavilo policajné auto. Policajti si skontrolovali jeho doklady a nechali ho ísť. Po niekoľkých sekundách ho však zavolali späť a kým si uvedomil, čo sa deje, ležal s rukami spútanými za chrbtom na zadnom sedadle hliadkovacieho vozidla.

Potom ho previezli na policajnú stanicu, z ktorej ho so zaviazanými očami transportovali na inú, vzdialenú asi desať minút jazdy. "Spomína si, že dvaja policajti mu opätkami svojich topánok stúpali po nohách a jeden mu rukou silno tlačil na krk," napísal dnes Guardian. Keď sa bránil fotografovaniu a vyzlečeniu, policajti ho začali fackovať. Odobrali mu aj tri vzorky krvi.

Pakistanec sa podľa Guardianu rozhodol hovoriť s médiami preto, aby ukázal, že je nevinný. V Nemecku sa teraz bojí o svoj život, pretože jeho meno sa spomína v súvislosti s útokom. Aj jeho rodinu v Pakistane kontaktovali bezpečnostné zložky, navyše dostal niekoľko výhražných telefonátov.

Navíd Balúč pochádza z chudobnej a nepokojnej provincie Balúčistan. Na jej území operuje množstvo extrémistických skupín, vrátane separatistov, bojujúcich za väčšiu nezávislosť tohto regiónu. Aj Navíd bol politicky aktívny v jednej zo skupín zasadzujúcich sa za nezávislosť Balúčistanu. Agentúra DPA uviedla, že Balúč bol po prepustení  prevezený na bezpečné miesto, aby sa nestal terčom fyzického útoku. Guardian napísal, že by tam mal zostať ďalšie dva mesiace. Dostáva stravu a políciu musí informovať, keď chce svoj dočasný domov opustiť.

Pri útoku v Berlíne zahynulo 12 ľudí a vyše 50 utrpelo zranenia. Prevdepodobným útočníkom je Tunisan Anis Amri, ktorý na vianočný trh vošiel ukradnutým kamiónom. Amri zahynul v piatok večer v prestrelke s políciou na predmestí Milána.

Viac o téme: BerlínPakistanecNavíd Balúč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu