Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Amriho VIDEO, kde sa hlási k Daeš, je autentické: Podozrivého Tunisana prepustili, nie sú dôkazy

Anis Amri Zobraziť galériu (2)
Anis Amri (Zdroj: YouTube)

KARLSRUHE - Tuniského podnikateľa žijúceho v Berlíne, ktorého v stredu zadržali v rámci pátrania po možných komplicoch Tunisana Anisa Amriho - útočníka z berlínskych vianočných trhov -, prepustili dnes na slobodu.

Nemecká Spolková prokuratúra neiniciovala vydanie zatykača na tohto 40-ročného muža, označeného v stredu za možnú Amriho kontaktnú osobu a príjemcu jeho správ a fotografií rozosielaných iba 21 minút pred útokom odcudzeným poľským kamiónom. Nie sú totiž dôkazy o tom, že by mal informácie o pripravovanom útoku.

Pôvodné správy však hovorili o tom, že vyšetrovatelia prišli na stopu tohto muža pri vyhodnocovaní komunikačných údajov vrátane obsahu mobilného telefónu Amriho, ktorý našli v ním zneužitom kamióne. Videozáznam, v ktorom sa predpokladaný atentátnik hlási k teroristickej organizácii Daeš a ktoré zverejnili džihádisti 23. decembra, považuje Spolková prokuratúra za autentický.

Hovorkyňa prokuratúry dnes potvrdila, že kaliber zbrane, ktorú Amri použil pri pre neho osudnej prestrelke s talianskou policajnou hliadky v Sesto San Giovanni, je identický ako v prípade zbrane, ktorú útočník použil v Berlíne proti poľskému kamionistovi Lukaszovi Urbanovi. O tom, či išlo aj o identickú zbraň, rozhodnú balistické testy. Hovorkyňa súčasne potvrdila stredajšiu informáciu o tom, že kamión sa po náraze do areálu vianočných trhov zastavil asi po 70-80 metroch vďaka automatickému brzdnému systému, ktorý tak zabránil väčšiemu počtu obetí útoku.

Islamistický teroristický útok v nemeckej metropole si vyžiadal 12 obetí na životoch a ďalšie desiatky sčasti ťažko zranených. Zväz nemeckých novinárov (DJV) kritizoval dnes informačnú politiku tamojších vyšetrovateľov po udalostiach podobného typu, akou bol útok v Berlíne. Mnohé otázky o samotnom zločine, o trase úteku páchateľa a totožnosti obetí, ale aj o osobách v pozadí teroristického útoku sú stále otvorené.

V Taliansku intenzívne pátrajú po možných Amriho komplicoch

Domové prehliadky, ktorých cieľom je objasniť prípadné napojenie atentátnika z Berlína, Tunisana Anisa Amriho, na osoby, ktoré spoznal po príchode na starý kontinent, uskutočnila v provincii Latina talianska polícia. Informovali o tom talianske médiá s odvolaním sa na justičné zdroje.

Policajti pátrali po stopách v troch domoch, v ktorých vlani našiel Amri dočasné útočisko. Pri prehliadkach zhabali mobilné telefóny, ktorých analýza by mala ukázať, či bol Amri po útoku v Berlíne v kontakte s osobami, s ktorými sa spoznal už z minulosti v Taliansku. Vyšetrovatelia predpokladajú, že Amriho cieľom na úteku z Nemecka mohla byť práve talianska provincia Latina, aj keď to oficiálne miesta zatiaľ nepotvrdili.

Tunisan Amri vstúpil na európske územie po prvý raz práve v Taliansku, a to na ostrove Lampedusa v roku 2011. Za podpaľačstvo tu bol odsúdený na štyri roky väzenia, ktoré si odpykal na Sicílii. Po prepustení na slobodu zamieril do Nemecka, kde podobne ako predtým v Taliansku neúspešne žiadal o azyl.

Po útoku kamiónom na vianočné trhy v Berlíne z 19. decembra ušiel Amri z miesta činu a zrejme cez Holandsko a Francúzsko sa dostal opäť do Talianska. Presúval sa cez Turín a Miláno, až napokon prišiel 23. decembra o život pri prestrelke s policajnou hliadkou, ktorá chcela skontrolovať jeho osobné doklady.

Amriho nepodporovala v Taliansku žiadna sieť, tvrdí taliansky premiér

Taliansky premiér Paolo Gentiloni povedal dnes na tlačovej konferencii v Ríme, že sa doteraz neobjavil žiaden dôkaz o tom, že by útočník z vianočných trhov v Berlíne, 24-ročný Tunisan Anis Amri, mal v Taliansku nejaké konkrétne kontakty. Talianski vyšetrovatelia sa pokúšajú zistiť, či Amri udržiaval spojenie so sieťou džihádistov v Taliansku, do ktorého prvýkrát prišiel začiatkom roka 2011 počas tzv. arabskej jari a kam sa vrátil v závere svojho takmer štvordňového úteku po útoku v Berlíne.

"Žiadne osobitné siete sa v Taliansku nevynorili," povedal Gentiloni reportérom v závere svojej koncoročnej tlačovej konferencie v Ríme, po ktorej smeroval na stretnutie svojho bezpečnostného kabinetu pod vedením ministra vnútra v Miláne. Amriho zastrelili 23. decembra talianski policajti v blízkosti železničnej stanice severne od Milána, keď pri bežnej kontrole dokladov vytiahol na nich zbraň a jedného z policajtov postrelil.

Záber z bezpečnostných kamier v stredu potvrdil, že Amri cestoval cez Turín, kým ho kamery len niekoľko hodín pred smrťou zachytili na železničnej stanici v Miláne. Amri v minulosti žil v Taliansku a strávil štyri roky v jednej z tamojších väzníc po odsúdení za podpaľačstvo. V júli 2015, po prepustení z väzenia, utiekol z Talianska do Nemecka. "Vieme, že vo väčšine prípadov k radikalizácii dochádza v našich väzniciach," priznal dnes Gentiloni. Podľa neho sa Amri zradikalizoval práve počas pobytu v Taliansku.

Viac o téme: TalianskoAnis Amriútok v Berlíne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu