Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Deti z kenskej dedinky ďakujú Slovákom za mikulášsky darček, ktorý im zmení život

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Mary’s Meals)

KIPKAREN, KEŇA. Chudobné deti v dedinke Kipkaren v Keni dostali od Slovákov jedinečný darček – jedlo v škole počas celého školského roka. Jedlo im umožní chodiť do školy.

Už stovky Slovákov podporili projekt, ktorý deťom žijúcim v extrémnej chudobe poskytuje jedlo v škole. Od konca júna, kedy u nás skupinka nadšencov rozbehla verejnú zbierku, sa Slováci postarali už o vyše 600.000 porcií jedla pre deti. 

Keňa je jednou z 18 chudobných krajín, kde sa jedlo podáva - popri Haiti, Indii, Južnom Sudáne či Sýrii. Tabuľka s nápisom „ĎAKUJEME SLOVENSKO“, ktorú Keňania pribili na svoju školu, prezrádza radosť detí viditeľnú aj v ich žiarivých úsmevoch. Jedlo v škole takýmto deťom doslova mení životy. 

„Mnoho z detí pre chudobu a hlad nemohlo pravidelne chodiť do školy - museli od mala pracovať alebo žobrať, alebo sa pre hlad nemohli sústrediť. Školské jedálne nie sú v týchto krajinách bežné a vďaka jedlu, ktoré im tam uvaria tamojší dobrovoľníci, dostanú pravidelnú stravu a získajú vzdelanie, ktoré im môže pomôcť vymaniť sa z biedy.“  hovorí Viktor Porubský, dobrovoľník a zároveň štatutár organizácie Mary’s Meals Slovensko, ktorá u nás zbierku organizuje.

Celkové náklady na jednu porciu sú iba 7 centov. Jedno dieťa sa takto dokáže vystravovať počas celého školského roka za 15,60 EUR. „To je u nás cena jednej večere v lepšej reštaurácii“, dodáva Porubský. 

Varenie jedla zabezpečuje medzinárodná charitatívna organizácia Mary’s Meals, ktorá v školách sýti už 1,5 milióna detí. Jedlo v chudobných krajinách pripravuje bez nároku na odmenu vyše 80 tisíc miestnych dobrovoľníkov, zväčša rodičov detí, ktorým Mary’s Meals poskytuje suroviny z lokálnej produkcie. Projekt bol podporený pápežom Františkom či ocenený anglickou kráľovnou Alžbetou II a spája ľudí všetkých vierovyznaní i ateistov. 

Slováci začali s podporou projektu Mary’s Meals tento rok, v septembri napríklad zorganizovali charitatívny beh v Tatrách. Robia to zadarmo. „Keďže v združení Mary’s Meals Slovensko robíme všetko ako dobrovoľníci a vlastné náklady si hradíme svojpomocne, z vyzbieraných peňazí u nás neostáva ani cent. To platí i pre náš zbierkový účet, cez ktorý ľudia na Slovensku môžu charitatívny projekt Mary’s Meals podporiť“, vysvetľuje Porubský. Viac informácií o projekte a o rôznych formách pomoci je možné nájsť na www.marysmeals.sk.

 

Fotogaléria vo vysokom rozlíšení (autor: Mary’s Meals):

Deti z kenskej dedinky
Zobraziť galériu (2)
 Flickr galéria: 
Slovenská škola v Keni

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu