Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na IDEB 2018 zaujala novinka -– nové obrnené vozidlo 4x4 GERLACH

Na IDEB 2018 zaujala novinka -– nové obrnené vozidlo 4x4 GERLACH PR článok Zobraziť galériu (9)
Na IDEB 2018 zaujala novinka -– nové obrnené vozidlo 4x4 GERLACH (Zdroj: Zetor)

Jedným z prekvapení 7. medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB je novinka - taktické obrnené vozidlo 4x4 Gerlach. Za jeho vývojom stojí legendárna značka ZETOR a podstatnú časť tohto projektu navrhovali slovenskí konštruktéri v spoločnosti Zetor Engineering Slovakia.

Keďže vývoj GERLACH-u bol ukončený len nedávno, vozidlo je navrhnuté podľa najnovších konštrukčných trendov a bojových skúseností z konfliktov v ostatných dvadsiatich rokoch. Koncepcia vozidla je navrhnutá tak, aby čelila okrem obvyklého ohrozenia strelami a mínami ako jedna z mála vo svojej kategórii aj nástražným výbušným systémom. Spĺňa tak jednu z najvyšších noriem NATO, tzv. STANAG 4569, Volume 3 / IED. „Kapsula“ disponuje dvojitou pancierovou ochranou podvozka, posádku chráni vysoká svetlá výška (465 mm) a tzv. V štít, aby sa čo najlepšie eliminovala tlaková vlna explózie. GERLACH sa svojou koncepciou sústredí na splnenie hlavnej úlohy v dnešných vojenských operáciách - maximalizovať ochranu posádky. Kabína je v závislosti od požiadaviek zákazníka až šesťmiestna, (dostupná aj v konfigurácii 2+3 a 2+2) spolu s 2,3 m³ veľkým priestorom pre náklad s hmotnosťou 1,5 tony. GERLACH dokáže ísť maximálnou rýchlosťou 110 km/h a s 220l palivovou nádržou má dojazd až 800 km.

Na IDEB 2018 zaujala
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Zetor)

Vysoko konkurenčná cena a špičkové komponenty

Prekvapením je aj zverejnená cena v základnom prevedení – 398 tisíc EUR (v konfigurácii STANAG 4569 Volume 1 level 3, Volume 2 level 2a, 2b; CBRN, Air condition). Cena platí pre všetkých zákazníkov bez rozdielu na cieľový trh. Výrobu tejto verzie ponúka Zetor Engineering Slovakia rozbehnúť do 12 mesiacov od podpísania objednávky. GERLACH využíva špičkové komponenty od renomovaných európskych výrobcov (motor, prevodovka, nápravy atď.). Konštruktéri okrem iného vyzdvihujú komfort pre posádku, a to vďaka protihlukovým a antivibračným materiálom. Projekt GERLACH cieli na všetky trhy, kde prebieha obstarávanie alebo obmena zastaralých viacúčelových vozidiel 4x4. Viac info o vozidle nájdete na  stránke www.zetorengineering.sk

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu