Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Aké typy strojčekov existujú v hodinkách a aké majú (ne)výhody?

Typy strojčekov a ich nevýhody PR článok Zobraziť galériu (6)
Typy strojčekov a ich nevýhody (Zdroj: PR)

Tak, ako by sa auto bez pomoci iba ťažko hýbalo, ak by nemalo motor, tak aj hodinky potrebujú na to, aby mohli správne fungovať, strojček.

Strojček v hodinkách je veľmi dôležitý a vďaka nemu tak môžeme vedieť, koľko je práve hodín. Lenže, ako to už dnes býva, aj vo svete hodiniek máme množstvo možností, z ktorých môžeme vyberať. A v prípade strojčekov to platí dvojnásobne.

Aké strojčeky môžu poháňať vaše nové hodinky?

Základné rozdelenie strojčekov v hodinkách je na elektronické (voláme ich aj Quartz hodinky) a mechanické. Ako už vyplýva aj z ich názvu, ľahko identifikujeme, ako sú poháňané. Elektronické na svoj beh využívajú energiu z batérie alebo zo slnka (ak ide o hodinky na solárny pohon).

Typy strojčekov a ich
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PR)

Hodinky s elektronickým strojčekom rozpoznáte veľmi jednoducho: „sekundovka“ sa hýbe v presných sekundových intervaloch. Toto je azda aj najväčší vizuálny rozdiel medzi mechanickým a elektronickým strojčekom. Mechanický sa totiž prejavuje tak, že sekundová ručička na takýchto hodinkách sa pohybuje plynulo – neskáče zo sekundy na sekundu.

Aké výhody má elektronický strojček v hodinkách?

Quartz strojčeky sa nachádzajú v množstve hodiniek, sprevádzajú nás teda doslova na každom rohu. Visia v hodinkách v čakárni u lekára, u vás v práci a dokonca ich možno máte aj na ruke. Ide totiž o lacnejší variant než je ten mechanický. Výhodou je to, že hodinky s elektronickým pohonom sú veľmi presné a v priebehu 12 mesiacov stratia nepresnosťou len rádovo niekoľko sekúnd.

Typy strojčekov a ich
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PR)

Aj ich druhá výhoda však stojí za to: nemusíte sa o nič starať. Quartz strojčeku stačí batéria alebo solárna energia a jednoducho sa hýbe. Keď „šťava“ dôjde, stačí vymeniť batériu alebo hodinky nasmerovať na svetlo. A pretože je dnešný svet veľmi pohodlný, aj Quartz hodinky sú mimoriadne obľúbené. Treťou výhodou je nízka cena strojčeka. Jeho výroba nevyžaduje žiadnu ručnú prácu, vďaka čomu sa dajú vyrábať pásovo.

Nevýhodou týchto hodiniek je práve potreba menenia batérií alebo byť na svetle, čo môže niekedy byť otravné. Batérie sa v týchto hodinkách menia približne raz za 2 – 3 roky. Známymi predstaviteľmi týchto strojčekov je napr. značka Casio a všetky ďalšie bežne dostupné značky.

Typy strojčekov a ich
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PR)

Prečo si vybrať mechanicky poháňané hodinky?

Mechanické hodinky sú obľúbené medzi detailistami a milovníkmi exkluzívnych hodiniek. Mechanický strojček sa skladá z maličkých kovových dielov, pričom ich vzájomný pohyb pripomína malé umelecké dielo. Hoci ich nevýhodou je relatívna nepresnosť (aj tie najlepšie sa dostanú na hodnotu až 2 sekúnd denne), nepoznáme veľa ľudí, ktorým by toto spravilo vrásky na čele.

Typy strojčekov a ich
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PR)

Mechanický strojček sa nazýva aj kaliber. Zaujímavosťou je, že globalizácia sa už dostala aj do útrob hodiniek. Výrobcovia totiž často nakupujú ETA strojčeky, ktoré vyrába značka Swatch a ktoré výrobca buď ľahko modifikuje alebo použije tak ako sú. Najväčšiu cenu preto majú kalibre, ktoré sú vyrobené priamo u daného výrobcu a označujú sa aj ako inhouse kaliber.

Mechanické hodinky: automatické či naťahovacie?

Hoci mechanické strojčeky delíme ďalej na automatické a naťahovacie, v obchode nájdete zväčša automatické hodinky. Automatické teda čiastočne kombinujú remeselný um mechanických hodiniek s pohodlnosťou elektronických. Stačí ich totiž nosiť cca 6 až 8 hodín a sú plne natiahnuté. V takomto stave vám potom vydržia „ísť“ cca 35 – 45 hodín (a u niektorých výrobcov dokonca 10 dní.

Typy strojčekov a ich
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PR)

Výhody a nevýhody sú teda jasné – vlastniť mechanické hodinky je istá forma prestíže (hoci aj v niektorých naozaj drahých hodinkách nájdete Quartz strojčeky). Ak teda hľadáte exkluzivitu od A-Z, rozhodne odporúčame mechanické hodinky. Ak vám stačí elektronika, nielenže ušetríte na cene, ale získate aj viac pohodlia. Ktoré si teda vyberiete?

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu