Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prenájom alebo vlastné bývanie? Čo je lacnejšie?

PR článok Zobraziť galériu (2)

Túžbu vlastniť nehnuteľnosť máme v krvi a zdá sa, že ju umocňujú i ekonomické dôvody. Vo svojom alebo u rodičov býva až 84 % Slovákov, prenájom využíva iba 11 % ľudí. Dôvodom je pravdepodobne aj fakt, že prenajímanie strechy nad hlavou je u nás tou drahšou možnosťou bývania.

Vlastnenie nehnuteľností, v ktorých Slováci bývajú, je veľmi typické pre stred a východ krajiny, v krajoch na západe Slovenska je prenájom častejší. V Bratislavskom a Košickom kraji je podiel Slovákov stále žijúcich u rodičov najnižší, mladí sa tu osamostatňujú skôr. A práve prenájom pre nich predstavuje prechodné riešenie do momentu, kým vyštudujú, alebo si nájdu stabilnú prácu, ktorá je základom pre získanie úveru na vlastné bývanie, resp., kým si nájdu partnera, s ktorým si ho zadovážia.

Žilina je na chvoste

Prieskum Poštovej banky potvrdil, že prenájmy sú najvyhľadávanejšie na západe krajiny. Najväčší dopyt po nich zaznamenáva Bratislavský, Nitriansky, Trenčiansky, Trnavský kraj a najnižší Žilinský, kde túto formu bývania využívajú len 3 % ľudí. Napríklad vo Švajčiarsku, Belgicku, alebo v Nemecku je to presne naopak. Pre tamojších ľudí je prenajímanie nehnuteľností prirodzenejšie ako jej vlastníctvo.

To, že prenájom je u nás skôr dočasným, štartovacím riešením, kým „dorastieme“ do možnosti financovania vlastného bývania, potvrdzuje aj ďalšie zistenie prieskumu. Ak na Slovensku niekto žije v prenájme, zvyčajne si platí iba za jednu izbu. V krajinách, kde je prenájom štandardným celoživotným bývaním si rodiny prenajímajú v priemere viac ako 2,5 izby.

Hypotéka alebo prenájom?

Kým domácnosť na Slovensku, ktorá nie je zaťažená hypotékou, platí za vlastné bývanie podľa odhadov v priemere 250 eur mesačne, osobný výdavok na prenájom je o 50 až 100 eur vyšší. Rodiny, ktoré majú hypotéku, bývanie stojí v priemere 500 eur mesačne.

Aktuálne úrokové sadzby sú však tak nízke, že splácanie hypotéky sa stáva výhodnejším riešením ako platenie za prenájom. „V Poštovej banke teraz môžete získať úver na bývanie UŽITOČNÉ BÝVANIE so sadzbou od 0,95 % ročne s fixáciou na 3 roky. Navyše, do 20. marca ste oslobodení od poplatku za poskytnutie úveru. Sen o vlastnom bývaní si tak dokážete splniť bez toho, aby vás s tým spojené mesačné náklady nadmerne zaťažili,“ zdôrazňuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. A ak už úver splácate, splátky si vďaka tejto ponuke môžete znížiť o desiatky eur mesačne. „Hypotéku od Poštovej banky môžete použiť nielen na kúpu nehnuteľnosti, ale aj na refinancovanie starších úverov a na rekonštrukciu bývania,“ dodáva L. Žáčková. Viac informácií nájdete na www.postovabanka.sk/uzitocnebyvanie.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu