Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Staromestské fašiangy prinesú tradície, sprievod v maskách a bohatý program. Nebude chýbať ani starostovský guláš

PR článok Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: PR)

Podujatie sa uskutoční na Hviezdoslavovom námestí a v Zichyho paláci poslednú fašiangovú sobotu (10. februára) od 13.00 hod. Vystúpenie mamičiek a detičiek z Rodinného centra Prešporkovo na Hviezdoslavovom námestí, sprievod v maskách, tvorivé dielne aj s ľudovou hudbou Fidlikanti a aktivity pre deti v Zichyho paláci.

To je len zopár aktivít, ktoré pre vás pripravilo Staré Mesto v rámci III. ročníka  Staromestských fašiangov.

Program na Hviezdoslavovom námestí poslednú fašiangovú sobotu (10. februára) začne vystúpením Vajnorského okrášľovacieho spolku, ktorý nám predstaví  fašiangové zvyky a tradície. Nasledovať bude fašiangový sprievod, na čele so starostom Starého Mesta. Ten sa vydá o 13.30 h z Hviezdoslavovho námestia. Za sprievodu ľudovej hudby Fidlikanti bude smerovať ulicami historického centra do Zichyho paláci,  kde mestská časť pre deti zabezpečila  bohatý program a fašiangové občerstvenie.

Staromešťania a návštevníci sa na Hviezdoslavovom námestí  môžu zabaviť pri ľudovej hudbe Paprčkovci, pochutiť si na rôznych zabíjačkových špecialitách, či na guláši, ktorý pripraví starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Nebudú chýbať ani tradičné fašiangové maškrty, ako sú šišky či menej známe fánky. K slovu sa dostane aj folklór. Predstaví sa folklórny súbor Studienka.

Staromestské fašiangy prinesú tradície,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PR)

Súčasťou fašiangových osláv bude aj vyhodnotenie súťaže žiakov staromestských základných a materských škôl o najkrajšiu fašiangovú masku a výstava nielen masiek ale aj  fotografií z ich fašiangových karnevalov. Fotografie v rámci výbornej spolupráce s mestskou častou nafotili študenti VŠVU z Katedry fotografie a nových médií.

Výstava fotografií a masiek v Zichyho paláci potrvá do 28. februára.

„Cieľom Starého Mesta je oživovať tradície a zvyky. K fašiangom už od nepamäti patrí dobrá zábava a výborné jedlo. Tradičnými jedlami boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a zabíjačkové špeciality a tieto chceme či už na námestí alebo v Zichyho paláci, kde je pre deti počas dňa pripravený bohatý program ponúknuť. Som rád, že fašiangy sú ďalšou tradíciou, ktorú sa nám v Starom Meste podarilo oživiť," hovorí staromestský starosta Radoslav Števčík. 

Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov (6. januára) do Popolcovej stredy, ktorá tento rok pripadla na 14. februára. Je to obdobie zábavy, plesov, bálov, ľudových veselíc, zabíjačiek a svadieb. Končí sa v utorok pred Popolcovou stredou tzv. pochovávaním basy. Od Popolcovej stredy nasleduje 40-dňové obdobie pôstu pred Veľkou nocou.

Staromestské fašiangy prinesú tradície,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PR)

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu