Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo potrebujete vedieť o sedačkách a sedacích súpravách?

Správne zvolená sedačka je kráľom interiéru. Zároveň sa ale jedná o pomerne nákladnú investíciu, ktorá by mala vydržať niekoľko rokov. Inšpirujte sa našim článkom a vyberte si sedaciu súpravu, ktorá splní všetky vaše požiadavky.

Rozmery

V prvom rade zohľadnite rozmer. Ak máte väčšiu obývačku, musíte sa rozhodnúť koľko miesta pre sedačku v nej vyhradíte. Bude sedenie zahŕňať aj iné, napríklad rohové sedačky alebo stoličky? Plánujete prikúpiť stolík? Ak áno, jednoduchá pohovka alebo sofa do L bude najlepším riešením. Ak hľadáte sedačku, ktorá bude ohniskovým bodom, zvoľte väčšiu s okrúhlejšími tvarmi.

Menším priestorom rozmerovo prispôsobte aj sedačku, dbajte však na jej praktickosť.

Orientácia

Priestor by ste mali prispôsobiť svojmu životnému štýlu. Radi oddychujete pred televízorom? Nasmerujte k nemu sedačku. Radi poriadate večierky? Vytvorte polovičný kruh (alebo aj celý) okolo stolíka v centre miestnosti. Využíva obývačku na relax aj vaša rodina? Obklopte sedačku kreslami a vankúšmi a vytvorte oddychovú zónu so sedacími miestami, ktoré sa dajú využívať spoločne aj individuálne.

Tvary

Keď máte jasno v tom akú funkciu by sedačka v priestore mala plniť, je čas zvoliť akurátny tvar, ktorý pomôže naplniť poslanie. Čisté tvary do L sú super do otvorených priestorov, ktoré je potrebné rozdeliť – napríklad oddeliť jedálenskú časť od obývacej.

Veľké sedačky v tvare U sú vhodné do väčších priestorov a slúžia ako bod, okolo ktorého sa všetko točí.

Ak do obývačky plánujete zaradiť aj kreslá a stolíky, vhodnou alternatívou k tradičnej pohovke by mohlo byť ležadlo alebo rozkladací gauč či futon – poskytujú dosť miesta, no pritom sú kompaktné.

Čalúnenie

Pokiaľ ide o výber vrchných materiálov, je estetika dôležitá, ale mala by kráčať ruka v ruke s funkčnosťou. Biela plyšová sedačka je nádherná, ale veľmi nepraktická. Semiš sa zase nehodí, ak domácnosť zdieľate s deťmi alebo domácimi zvieratami.

Na druhej strane sú tu sedacie súpravy v koži, ktorá najmä v tmavších odtieňoch pôsobí konzistentne po dlhé roky a dá sa pomerne ľahko čistiť.

Farby

Ak začínate realizáciu projektu vášho interiéru od piky, pohovka môže byť ohniskovým bodom, okolo ktorého obývačku vystaviate. Výber farby je variabilný.

Ak sedačku pridávate do zariadenej miestnosti a preferujete jej podpornú funkciu v rámci priestoru, potom voľte skôr neutrálnejšie farby.

 

• Jeden z prístupov predstavuje výber farby sedačky na základe farby na stenách. Tento prístup robí miestnosť celistvejšou a opticky väčšou. Na druhej strane, zmena farby steny v budúcnosti by mohla byť vzhľadom na farbu sedačky problematická.

 

• Výber farby novej sedačky vám uľahčí, ak cez sedačku, ktorú máte aktuálne doma, prehodíte prikrývku vo veľmi podobnej farbe. Tento malý trik vám dodá predstavu ako bude zamýšľaná farba ladiť s interiérom.

 

• Tmavá podla s tmavou pohovkou spôsobí, že sedačka doslova zmizne. Skúste ju zviditeľniť položením svetlejšieho koberca pred sedačku, prípadne osaďte do blízkosti sedačky svetlejší drevený stolík.

 

• Neutrálna farba (béžová, matná šedá) pre sedačku je skvelým kompromisom. Ľahko sa k nej doladí interiér a udrží krok aj s rokmi sa meniacim štýlom miestnosti.

 

• Ak v miestnosti použijete sedačku akejkoľvek farby, nezabudnite interiéri osviežiť a vybalansovať dekoráciami v rovnakej alebo veľmi príbuznej farbe.

 

Dobré tipy na záver

- Ak sa chcete na sedačku z času na čas natiahnuť, vyberte si variantu so sedením dlhým aspoň 220cm.

- Hĺbka posedu by mala byť aspoň 100cm. Inak sa môžete cítiť ako v kresle u zubára.

- Vďaka pruhom a kvetinovým vzorom bude pohovka viac výrazná.

- Miestnosť s nižšími stropmi opticky predĺži nízka pohovka. Naopak, miestnosť s vysokým stropom vyžaduje sedačku s vyššou opierkou, ktorá ju opticky podrží.

- Nižší posed je vhodný skôr pre neformálne príležitosti, kedy sa na sedačke môžete rozvaliť. Vyšší posed pôsobí viac formálnejšia, naviac sa z neho lepšie vstáva ľuďom s pohybovými problémami.

- Ak mohutnú sedačku umiestnite do najvzdialenejšej časti miestnosti (od vstupu), vytvoríte veľmi prívetivý dojem z interiéru.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu