Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Univerzita Palackého ponúka viac než len štúdium

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Univerzita Palackého )

Univerzita Palackého v Olomouci je druhou najstaršou vysokou školou v Českej republike, rozhodne sa ale neradí medzi inštitúcie zastaralé. Naopak, v posledných rokoch sa stala jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich inštitúcií svojho druhu. V roku 2014 dokonca jej vedecký výkon rástol najviac z českých vysokých škôl. Keď k tomu pripočítame genius loci mesta Olomouc a takmer dvadsaťtritisíc študentov, ktorí univerzitu navštevujú, nedá sa diviť, že sa o Univerzite Palackého často hovorí ako o českom Cambridge.

Záujemci si môžu vybrať zo 600 oborov

Osem fakúlt Univerzity Palackého ponúka viať než tri stovky študijných programov a možných odborových kombinácií. V cudzom jazyku potom ponúka k štúdiu viac než 600 odborov. V ponuke je možné nájsť prakticky všetko od teológie, učiteľstva, práva, telesnej výchovy a športu cez obory humanitné, spoločenskovedné a umenovedné až po prírodovedné a lekárske obory či zdravotnícke vedy. Poslucháči môžu študovať v prezenčnej i kombinovanej forme, jeden alebo viac odborov zároveň, a to i medzi rôznymi fakultami. Záleží čisto na preferenciách, a tak je možné do ,,rozvrhu“ zaradiť aj predmety z iných oborov.

Univerzita Palackého ponúka viac
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Univerzita Palackého )

Výskum na špičkovej úrovni

Univerzita Palackého patrí k takzvaným research univerzitám, čo znamená, že jej primárnym cieľom je výskum, vývoj a inovácie. K tomu prispievajú nie len kvalifikovaní vyučujúci a vedci, ale aj študenti, ktorých univerzita vedie k tomu aby sa zapájali do výskumných zámerov a projektov. U väčšiny odborov je možné získať aj doktorský titul. Medzi špičkové odbory z univerzitnej ponuky študijných odborov patrí napríklad experimentálna medicína, nanotechnológie, optika, kinantropológia alebo experimentálna fyzika. Veľmi dobrému menu sa teší aj špeciálna pedagogika, fyzioterapia, právo alebo politológia.

Olomouc – univerzitné mesto

Neoddeliteľnou súčasťou štúdia a života na Univerzite Palackého je mesto Olomouca, druhá najväčšia pamiatková rezervácia v Česku a podľa prestížneho sprievodcu Lonely Planet tiež jedna z desiatich destinácií v Európe, ktoré stojí za to navštíviť. A pretože študenti tvoria v Olomouci celú štvrtinu populácie, dá sa bez zveličenia označiť srdce Hanej za jediné študentské mesto u nás. Študenti tu stretnete doslova na každom kroku, čo len podčiarkuje priateľské, a niekedy až rodinné prostredie mesta, ktoré si zamilujete na prvý pohľad. Desiatky sakrálnych stavieb, stĺp Najsvätejšej Trojice zapísaný na zozname UNESCO, hradby a pevnôstky či rozsiahle parky vo vás tak skutočne vzbudia dojem, akoby ste sa prechádzali malou Prahou. Šieste najväčšie mesto u nás je ale zároveň moderným a dynamicky sa rozvíjajúcim centrom služieb, cestovného ruchu a vzdelávania.

Fakulty Univerzity Palackého v Olomouci:

Cyrilometodějská teologická fakulta, Lékařská fakulta, Filozofická fakulta, Přírodovědecká fakulta, Pedagogická fakulta, Fakulta tělesné kultury, Právnická fakulta a Fakulta zdravotnických věd.

Slovenskí študenti v Olomouci

Neoddeliteľnou súčasťou akademickej obce sú aj študenti zo Slovenska, ktorých na olomouckej univerzite študuje viac ako 1 300. Väčšinu slovenských študentov láka nie len prostredie historického Olomouca ako univerzitného mesta, ale tiež výborné dopravné spojenie zo Slovenska, ale predovšetkým možnosť študovať u nás za rovnakých podmienok ako český študenti. Štandardná doba štúdia je teda zdarma a navyše majú slovenskí študenti nárok na ubytovacie štipendium 30 € mesačne. Okrem toho je možné behom štúdia dosiahnuť aj na ďalšie štipendiá. Slovenskí študenti navyše môžu vo výuke komunikovať v rodnom jazyku a v slovenčine písať aj seminárne či diplomové práce. Keď k tomu pripočítame genius loci Olomouca a medzinárodné prostredie Univerzity Palackého, je pochopiteľné, prečo sa toľko slovenských študentov rozhoduje pre štúdium práce u nás.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu