Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Máte doma starú whisky? Odporučíme vám, či ju vypiť alebo predať

PR článok Zobraziť galériu (8)

Kúpiť si nové auto alebo jazdené? Ísť pracovať do zahraničia alebo zostať doma? Obe sú to veľmi ťažké otázky, ktoré vyžadujú veľa premýšľania. Mnohí z nás však často uvažujú aj o tom, či starú fľašu alkoholu, ktorú máme doma a ktorú sme dostali do daru alebo náhodou objavili, vypiť alebo predať. Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody (koniec koncov, ako všetko).

Atmosféra dávnych čias hrá významnú rolu

Kedysi všetko fungovalo inak – bola iná doba. Aj fľašky whisky, ktoré boli naplnené iba pred pár rokmi, môžu chutiť inak ako tie, ktoré kúpite dnes. Je to ako s autami. Rovnaké vozidlá ako tie, ktoré sa vyrábali kedysi, dnes už nikto nevyrobí. Staré veci jednoducho majú svoje čaro a to isté platí aj o alkohole – o whisky obzvlášť.

Whisky je nápoj, ktorý si už niekoľko stáročí vychutnávajú všetci milovníci dobrého alkoholu. Už od roku 2012 pritom po kvalitnú whisky netreba ísť ďaleko ani na Slovensku, a to vďaka slovenskej Nestville Whisky.

Ako sa mení hodnota whisky s narastajúcim vekom?

Do toho, akou mierou narastá cena fľaše whisky, vstupuje viacero faktorov, ktoré je dobré vedieť, ak whisky kupujete s úmyslom ju o pár rokov predať s výrazným ziskom. Nie každá značka alebo druh sa na to dobre hodí.

Bežne dostupné druhy vs. limitované edície

Bežne dostupné značky, resp. druhy whisky, obvykle nerastú na cene tak výrazne ako limitované edície. Veľa výrobcov whisky ale občas pripravuje pre svojich zákazníkov aj špeciálne limitované edície. Ich druh sa tiež mení z prípadu na prípad. Niekedy je fľaška zabalená v exkluzívnom (napr. drevenom) obale vykladanom zamatom, inokedy je špeciálna aj fľaška, ktorá oproti svojim súrodencom získa úplne iný tvar alebo etiketu.

Mení sa len obal alebo aj samotná whisky?

Tieto zmeny sa častokrát spájajú aj s limitovaným obsahom. Môže ísť o špeciálne blended whisky, aké má v ponuke aj Nestville Whisky. Jedna z nich je špecialitka s názvom Master Blender. Tá má všetko, čo má správna „limitka“ mať. Ide o 8-ročnú blended whisky, v ktorej sa spojili destiláty zo štyroch dubových sudov z archívnych zásob, čo vytvorilo dokonalo harmonickú chuť plnú vanilky a dubového dreva, s jemne ovocným podtónom a nasladlosťou, ktorá sa zmiešala s horkosťou po trieslach z dreva. Sudy boli naplnené ešte v roku 2009 a celkový počet fľašiek je iba 1386.

Limitované edície sú väčšinou limitované buď časovo alebo častejšie množstvom. Často ide o „limitky“ s maximálnym počtom vyrobených fliaš 2000 kusov. Ak teda na povale po dedkovi nájdete starú whisky a ide o limitovanú edíciu, bude zrejme lepšie si ju ponechať na pamiatku a zhodnotenie. Ak pôjde o bežný typ, pokojne ju ochutnajte a preneste sa v myšlienkach do dôb dávno minulých.

Dôležité je aj to, či výrobca ešte existuje a ďalšie pikošky

Na trhu sú veľmi cenené aj whisky od výrobcov, ktorí už neexistujú, resp. už neprodukujú whisky. Je to logické, pretože ide o fľaše, ktoré už nikdy nevzniknú. Počet kusov je jednoducho daný a vyšší už nebude.

Zaujímavosťou je aj to, že whisky má svoj vlastný index hodnoty. Ak teda chcete vyskúšať investovať do iného aktíva než sú dlhopisy alebo ropa, môžete vyskúšať aj whisky. Bežný nárast hodnoty je zhruba 40 % ceny fľaše každý rok, to však závisí aj od konkrétnej fľašky.

Dá sa teda povedať, že ak si bežnú whisky necháte doma na poličke po dobu desiatich rokov a jej pôvodná cena bola povedzme 20 Eur, jej následná hodnota môže byť okolo 70 Eur.

Jednou z najdrahších značiek whisky na svete je Macallan. Práve fľaška whisky tejto značky, konkrétne z roku 1946, sa vydražila za neuveriteľných 460 tisíc dolárov. Zrela v troch rôznych španielskych sudoch.

Cenené sú aj jednosudovky

Ak chcete vo svojej zberateľskej poličke mať aj prvú whisky zo Slovenska, siahnuť môžete aj po druhej limitovanej edícii od Nestville Whisky, Single Barrel. Budete vlastniť jednu z približne 435 fliaš, pričom každá z nich je označená jedinečným poradovým číslom a informáciou o konkrétnom sude z roku 2009. Dozrieva vo vzácnom bielom dube.

Ortieľ: vypiť či predať?

Ako sme spomínali vyššie, ak vlastníte vzácnu „limitku“, radšej si ju odložte alebo vypite iba pri špeciálnej príležitosti. Bežné druhy odporúčame skôr vypiť. Ak vás bude zaujímať ďalší pohľad, a to priamo od odborníkov, spravte si výlet do Nestville Park-u priamo na Spiši v obci Hniezdne. Whisky majstri vám poradia, čo s tou fľaškou spraviť.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu