Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kreativita zlodejov nemá hraníc. Takto vás „ošmeknú“ cez obyčajný smartfón

PR článok Zobraziť galériu (3)

Keby bol smartfón človek, poznal by vás lepšie, než najbližší priateľ. S tým rozdielom, že priateľ o vás nikomu nepovie to, čo netreba. Lenže so smartfónom je to predsa len iné a ochotne o vás prezradí aj citlivé údaje. Myslíme si, že nám sa to stať nemôže, ale nie je to tak. O tom, že bezpečnosť netreba podceňovať, svedčia aj čoraz vynaliezavejšie spôsoby, ako sa útočníci snažia ošklbať svoje neopatrné obete. Posúďte sami.

Odpočúvanie" klávesnice

Ak sa pozriete na bežný stôl v kancelárii, s najväčšou pravdepodobnosťou na ňom bude počítač, pohodený telefón a šálka kávy. Čo také by sa mohlo stať, však? Napríklad by niekto mohol cez mobil „počúvať" ťukanie do klávesnice a zistiť tak, čo píšete. Stačí na to zaznamenať jemné vibrácie z dosky stola. A netreba na to dokonca ani mikrofón. Útočník vďaka akcelerometru v zariadení dokáže vyrátať, aké klávesnice ste stláčali a s presnosťou na takmer 80 % uhádnuť, čo ste písali. Hoci aj prístupové údaje do internet bankingu. Ale nebojte sa, nemusíte hneď mať fóbiu zo stolov. Aby vás niekto takto dokázal špehovať, musí sa fyzicky k telefónu dostať a „naočkovať” ho správnym softvérom a tráviť hodiny čakaním na útržky informácií.

Kreativita zlodejov nemá hraníc.
Zobraziť galériu (3)

Výkupné za únos dát

 

Ide o škodlivý kód, ktorý sa do telefónu dostane napríklad vďaka na prvý pohľad neškodnej aplikácii povedzme šetriču batérie. V skutočnosti však začne potajomky špehovať a odosielať vaše dáta na vzdialený server. Keď svoje dielo dokončí, nájdete na displeji odkaz, ktorý vám deň rozhodne nevylepší. Ak nezaplatíte stanovenú sumu podľa pokynov, vaše „unesené” dáta budú nenávratne fuč alebo sa ocitnú niekde na čiernom trhu. V lepšom prípade zistíte, že rozosielate spam, v tom horšom si niekto dopraje niečo pekné za vaše peniaze. Preto radšej sťahujte iba overené apky s dobrými hodnoteniami zo spoľahlivých zdrojov a neklikajte bezducho na podozrivé odkazy v emailoch.

Kreativita zlodejov nemá hraníc.
Zobraziť galériu (3)

Bezdotykové vreckárstvo

 

Kedysi by zlodeji  na vykradnutie peňaženky potrebovali železné nervy a šikovné prsty. Dnes vám stačí obyčajný smartfón podporujúci NFC technológiu, ktorá sa používa napríklad pri bezkontaktnej platbe kartou v obchode. Zlodej využije tlačenicu pri pokladni, dostane sa k vám do vzdialenosti niekoľkých centimetrov a jeho smartfón prečíta údaje z čipu na karte vo vašej peňaženke. Potom tieto údaje nahrá špeciálnym zariadením na prázdnu kartu a jej verná kópia je na svete bez toho, aby originál opustil vaše vrecko. Našťastie, takejto zlodejine zabráni aj obyčajný pásik alobalu alebo obal proti skimmingu, ktorý môžete teraz zdarma získať v každej pobočke ČSOB.

Ako si chrániť súkromie?

 

Moderné technológie prinášajú nevídané pohodlie, avšak aj množstvo príležitostí ako sa dajú zneužiť. Preto by ste určite pri ochrane svojich údajov nemali byť ľahostajní a poriadne sa zabezpečiť, najmä keď pracujete so svojimi peniazmi. Alebo si na to môžete nájsť pomocníka, akým je aplikácia ČSOB MobileControl, ktorá vás upozorní na diery v bezpečnosti a pomôže ich zaplátať. Navyše, pokiaľ si založíte v ČSOB účet Pohoda, tak získate zľavu 35% na bezpečnostné riešenia od firmy ESET. Pri založení účtu Extra Pohoda získate naviac poistenie internetových rizík na 12 mesiacov zdarma.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu