Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Návod, ako skrotiť vlastný rozpočet

PR článok
(Zdroj: postova banka)

Prirovnanie „dlhý ako týždeň pred výplatou“ napísal sám život, keďže sa v tejto situácii ocitol už každý z nás. Niekedy zhodou okolností alebo vplyvom nečakaných udalostí. Inokedy je to, jednoducho, dôkaz toho, že sa o hospodárení s ťažko zarobenými peniazmi ešte máme čo učiť.

Zdravý rodinný rozpočet má miery 10:20:30:40

Môže to znieť ako úvod detskej riekanky, no rodinné príjmy by naozaj mali byť rozložené v pomere 10:20:30:40.

  • 10 % zo mzdy pravidelne odkladajte ako rezervu pre životné situácie ako sú lekár, oprava či kúpa práčky,
  • 20 % z mesačného platu by sme si mali odkladať na dôchodok či životné poistenie,
  • úvery, leasingy alebo tovar na splátky by nemali prekročiť 40 % z príjmu,
  • zvyšných 40 % mzdy má slúžiť na bežný chod domácnosti.

K veľkým víťazstvám cez malé úspechy

Rodinný rozpočet neprekopeme zo dňa na deň, preto je rozumné začať upratovať svoje financie postupne. Prakticky, okamžite sa dá začať na strane výdavkov.

  • Zapisujte si výdavky

„Dôležitou súčasťou rozpočtu je sledovanie výdavkov. Ak nevieme, na čo míňame najviac, nevieme, kde môžeme ušetriť,“ radí Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.  Prehľad získame veľmi jednoducho, ak si budeme zapisovať všetko, čo sme platili. Existuje veľa možností ako naše náklady zaznamenávať. Či už sú to mobilné aplikácie, kde si vieme výdavky rozdeliť do rôznych skupín, alebo klasický systém odkladania a zapisovania si bločkov. Treba si vybrať, ktorá metóda nám viac vyhovuje a držať sa jej.

  • Peniaze vyberajte v bankomate „vlastnej“ banky

Pokiaľ potrebujete získať hotovosť zo svojho účtu, môžete tak urobiť dvomi spôsobmi – výberom na pobočke banky alebo výberom z bankomatu. Ak zvolíte pre výber peňazí pobočku banky, počítajte s vyšším poplatkom. Vo väčšine prípadov je výhodnejší výber hotovosti z bankomatu inštitúcie, v ktorej máte účet. Až niekoľko eur zaplatíte pri výbere z bankomatov inej banky. Klienti Poštovej banky, ktorí využívajú Užitočný účet, môžu uskutočniť jeden výber mesačne z bankomatu akejkoľvek banky zadarmo.

  • Zarábajte míňaním

Či už pôjde o bežný nákup potravín, zimné topánky alebo vybavenie na hokejový krúžok pre vaše dieťa. Ak ich zaplatíte kartou vo vybraných obchodoch, môžete ušetriť desiatky eur. Stačí sa prihlásiť do programu „Peniaze s5“ od Poštovej banky a môžete na nákupoch kartou zarábať na každom kroku. Zvyknite si na život bez hotovosti, oplatí sa.

Domácnosť minie na svoj chod podľa údajov Štatistického úradu v priemere takmer 360 eur na osobu každý mesiac. Najviac zhltnú nákupy potravín, takmer 70 eur na osobu mesačne. Program odmeňovania Poštovej banky „Peniaze s5“ pomáha domácnostiam lepšie zvládať nevyhnutné náklady. „Program Peniaze s5 vracia klientom z každého nákupu zaplateného kartou určitú čiastku späť. Zľavy do 10 % môžu využiť v takmer 50-tich obchodoch. Netreba o ne žiadať či vybavovať si nové vernostné karty. Úspora bude automaticky pripísaná na účet, ku ktorému je karta vydaná,“ vysvetľuje L. Žáčková.

 

Ako funguje program „Peniaze s5“ od Poštovej banky:

  • Peniaze s5“ môžu získať všetci držitelia platobnej karty Poštovej banky naviazanej k Užitočnému účtu s aktívnym Internet bankingom. Stačí sa prihlásiť na stránke www.peniazes5.sk alebo cez mobilnú aplikáciu svojimi prihlasovacími údajmi do Internetbankingu, udeliť súhlas s Podmienkami programu odmeňovania alebo kliknúť na tlačidlo „Peniaze s5“ priamo v Internetbankingu.
  • Potom si online prezriete a vyberiete zľavy, ktoré chcete využiť a aktivujete ich jednoduchým kliknutím. V obchode zaplatíte plnú sumu nákupu platobnou kartou. Ušetrené, respektíve zarobené peniaze vám následne prídu späť na účet.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu