Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ako vzniká obľúbený nápoj Slovákov: Všetko sa začína na poli.

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FTL)

V najväčšej sladovni v stredoeurópskom regióne, ktorá sa nachádza v Hurbanove, vedia, ako z domácich zŕn pripraviť slad pre ten najlepší zlatistý nápoj. Ako sa najkvalitnejší sladovnícky jačmeň dozrievajúci v slovenskej pôde dostane do vášho pohára s pivom? Vydajte sa s nami na cestu obľúbeného nápoja, ktorá sa začína na poli a ukrýva sa v malom zrnku jačmeňa.

Na začiatku je zrnko

Jedným z veľmi dôležitých faktorov k úspešnému dopestovaniu a odbytu kvalitného sladovníckeho jačmeňa je výber správnej odrody, čo dôverne poznajú aj slovenskí poľnohospodári. 

Ako vzniká obľúbený nápoj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HEINEKEN Slovensko)

Sladovnícky jačmeň, z ktorého sa vyrába pivo Zlatý Bažant pochádza práve od našich farmárov, zo slovenských polí. Ako významný spracovateľ preferuje sladovňa najmä odrody s výberovou sladovníckou kvalitou, s vysokým výťažkom extraktu a vysokým stupňom prekvasenia v slade.

Sladovňa v Hurbanove ročne vyrobí až 111-tisíc ton sladu, z ktorého sa vyprodukuje až 7 miliónov hektolitrov piva. Len 15 percent z tohto množstva sladu sa ďalej spracuje na Slovensku na výrobu zlatistého nápoja a stopercentne pokryje dopyt hurbanovského pivovaru. Zvyšok ide na export, na výrobu až 35-tich rôznych pivných značiek. Napríklad známy poľský pivovar Źywiec odoberá z Hurbanova až 50-tisíc ton sladu.

Zvyšok ide na export, na výrobu až 35-tich rôznych pivných značiek. Napríklad známy poľský pivovar Źywiec odoberá z Hurbanova až 50-tisíc ton sladu.
 
 

360 ton jačmeňa v sladovni každý deň

Denne sa na produkciu pripraví približne 360 ton vyčisteného jačmeňa. Výroba kvalitného sladu je náročný a komplexný proces. Zožatý jačmeň, ktorý sladovňa príjme, sa v prvom rade skontroluje. Po tom, ako príde jačmeň z poľa do sladovne začína celý proces výroby prvotnou kontrolou kvality jačmeňa, ktorý sladovňa nakupuje. „Na začiatku je veľmi dôležitá úzka spolupráca s oddelením nákupu jačmeňa. Ešte pred sezónou určíme kvalitatívne požiadavky na kupovaný jačmeň, čo je pre nás akceptovateľné a čo už nie,“ popisuje Adam Brincko, supervízor kvality sladovne v Hurbanove. Nasleduje čistenie a máčanie. Spracovávané čisté zrná sa najskôr namočia do vody v zmiešavacom tanku a následne aktívne máčajú a prevzdušňujú, aby získali požadovanú a rovnomernú vlhkosť. Nasleduje suchá fáza a odsávanie nadbytočného oxidu uhličitého, čím sa jačmeň pripraví na klíčenie. V takzvanej klíčiarni potom vzniká po piatich dňoch zelený slad.

Ako vzniká obľúbený nápoj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HEINEKEN Slovensko)

Slad sa ďalej hvozdí, teda suší pri špeciálne nastavených teplotách a odkličuje cestou odstraňovania korienkov a nadbytočných zvyškov.

Konečnou fázou v sladovni je posledné čistenie a kontrola kvality. Analýzy jačmeňa sa však v sladovni vykonávajú denne, pričom sa vyhodnocuje až 18 kvalitatívnych parametrov. Výsledný slad sa buď skladuje, alebo expeduje tak, aby dodržoval najprísnejšie štandardy a každá dávka mohla získať vlastný certifikát kvality. Sladovne HEINEKEN Slovensko ukladajú čistý slad v piatich silách v Hurbanove a Ivanke pri Nitre.

Hurbanovská sladovňa spracuje ročne až 140 000 ton jačmeňa, pričom až 75 % z tohto množstva pochádza zo Slovenska, zvyšná štvrtina je zo zahraničia. Podiel nákupu sladovne v Hurbanove na slovenskej produkcii sladovníckeho jačmeňa je až 50 %.

V pivovare k zlatistému nápoju

Práve vďaka kvalitnému sladu získava pivo typickú plnú, takmer „chlebovú“ chuť. Veď nie nadarmo sa hovorí, že pivo je tekutý chlieb. Po prevoze do pivovaru musí byť slad najprv zomletý, a následne sa varí s vodou, vďaka čomu sa naštartuje štiepenie škrobu na jednoduchšie, skvasiteľné sacharidy. Zmes sa ďalej varí spolu s chmeľom, vďaka ktorému pivo nadobudne aj svoju klasickú horkastú chuť.

V špeciálne pripravenej pivnici pivovaru uvarený jačmenný slad s vodou a chmeľom fermentuje pomocou pivovarníckych kvasiniek. Sacharidy totiž v zmesi kvasia, čím sa menia na alkohol a oxid uhličitý. Keď nadobudne požadovanú konzistenciu a chute, „poleží“ si pivo v ležiackej pivnici, kde dozrieva niekoľko týždňov. Až v tejto fáze sa pivo filtruje a následne plní do tankov, sudov, fliaš či plechoviek. 

Zlatistý nápoj vo vašich rukách

Ako vzniká obľúbený nápoj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FTL)

Posledným krokom, ktorý pivný labužník musí urobiť, bude cesta do jeho obľúbeného podniku či obchodu a vychutnať si vychladený zlatistý nápoj. Na zdravie pri ďalšom pive!

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu