Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kedy je ten správny čas dať deťom prvý mobil a čo všetko by ste mali vedieť?

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Orange.sk)

Uvažujete, že nastal ten správny čas, aby ste svojej ratolesti zadovážili prvý mobil a rozmýšľate, ktorý paušál či kredit je ten najvhodnejší? Máme pre vás riešenie.

Vedeli ste, že mobilný telefón používa až 60 % detí vo veku od 6 – 9 rokov a pribúdajúcim vekom sa toto percento zvyšuje?* Rodičia zvyčajne zaobstarajú svojim ratolestiam prvý mobil pri nástupe do školy alebo v prvých školských rokoch. Je to predovšetkým z dôvodu bezpečnosti – deti začínajú chodiť samé domov, navštevujú krúžky a venujú sa rôznym mimoškolským aktivitám.

„Väčšina rodičov dá dieťaťu mobilný telefón preto, aby sa mohli kedykoľvek dozvedieť, ako sa má a kde sa nachádza,“ potvrdzuje detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková.

 

Aké by mal mať funkcie

Mladším deťom stačia mobily s fotoaparátom, kamerou a hrami. S pribúdajúcim vekom však ich nároky vzrastajú, deti od 12 rokov už chcú mať smartfón s internetom. Najdôležitejšie je však to, aby sa vám deti vedeli vždy dovolať. Dobre si preto zvážte nielen typ mobilného telefónu, ktorý deťom kúpite, ale aj aký paušál či kredit mu vyberiete.

 

Doprajte svojmu dieťaťu slobodu a sebe pocit, že je v bezpečí

Mnoho rodičov na začiatok volí práve karty s kreditom, s ktorými majú pod kontrolou spotrebu dieťaťa. Má to však aj svoje nevýhody – ak zabudnete kartu včas dobiť, dieťa je odkázané len na nespoľahlivé prezváňanie. Aspoň tak to doteraz bolo. Po novom však v ponuke Orangeu nájdete špeciálny detský profil na predplatenej karte Prima pod názvom Prima Kids, s ktorým sa vám dieťa vždy dovolá, dokonca aj keď sa mu minie kredit. S Prima Kids získava bezplatné volania až na dve telefónne čísla, a to aj po prečerpaní kreditu.  Vďaka tomu budete mať istotu, že ak aj zabudnete kartu včas dobiť, alebo vaša ratolesť minie svoj kredit, nebude odkázaná len na nespoľahlivé prezváňanie a vám sa vždy dovolá. Predtým, ako vaše dieťa pustíte do sveta, však nezabudnite skontrolovať, či má nabitý telefón.

Kedy je ten správny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Orange.sk)

S internetom alebo bez?

Dnešné deti začínajú s používaním internetu oveľa skôr a intenzívnejšie ako ročníky pred nimi. Už pätina 6-ročných detí je na internete každý deň. Čím sú staršie, tým trávia online viac času. Z prieskumu Orangeu vyplynulo, že 79 % rodičov má obavy, s čím všetkým môže prísť ich dieťa do kontaktu cez mobil a internet.

„Aj keď  dieťaťu internet nezakúpite, v dnešnej dobe pre deti nie je náročné nájsť verejnú WIFI, na ktorú sa pripoja. Zákaz  v tomto prípade nestačí,“ dodáva Mária Tóthová Šimčáková, ktorá je zároveň odbornou garantkou stránky detinanete.sk.

 

Bezpečne nielen vo virtuálnom svete

Deti treba o správnom používaní internetu vopred poučiť tak, aby boli aj v online svete v bezpečí. Dôležité je s nimi nielen pravidelne diskutovať, ale taktiež kontrolovať, čo na internete v skutočnosti robia. Neoceniteľnou súčasťou Prima Kids je aj služba ESET® Parental Control, ktorá chráni vaše dieťa nielen v online svete. Vďaka nej môže dieťa naplno využívať prednosti mobilného telefónu a slobodne surfovať na internete a vy sa nemusíte obávať o jeho bezpečnosť. Získate prehľad o tom, na čo dieťa využíva mobilný telefón, aké aplikácie a súbory si doň sťahuje, koľko času trávi na internete, aj aké stránky navštevuje. Užitočnou funkciou je aj nastavenie limitu pre hranie hier, ktorý môže byť rôzny počas školských a voľných dní, či blokovanie nevhodného obsahu. Navyše, ochrana prekračuje hranice virtuálneho sveta. Vďaka GPS polohe viete zistiť, kde sa vaše dieťa nachádza, napríklad počas cesty zo školy domov.

 

Koniec prezváňania, dieťa sa vám dovolá vždy, aj bez kreditu

S Prima Kids získavate istotu, že sa s vami dieťa kedykoľvek spoľahlivo spojí a tiež prehľad o tom, ako svoj mobil, prípadne internet, využíva. Vaše dieťa tak môže objavovať svet a vy si môžete užívať pocit istoty, že je v bezpečí. Viac informácií o Prima Kids nájdete na www.orange.sk/primakids.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu